Friaordet.nu – nedlagd

Friaordet.nu har sedan en tid tillbaka lagts ner. 

Anledningen till detta beror på oöverbryggliga meningsskiljaktigheter mellan redaktionsmedlemmarna.

Webbplatsen kommer finnas kvar under en begränsad tid, endast som ett arkiv av de artiklar som tidigare publicerats på tidningen.

Upproren i arabvärlden – reflektioner i demokratifrågan

Frihetstorget i KairoArabvärlden har varit havande med en revolution sedan länge. Den kunde ha startat på många ställen och varje land är unikt och har sina egna motsättningar, drivkrafter och historia. Men den gemensamma faktorn, är nog ändå behovet för folken att bestämma över sitt eget öde. Det handlar om frihet och mänsklig värdighet, att göra sig av med förtryck, korruption och oförstående ledare, speciellt sådana som är marionetter till den Anglo-amerikanska imperialismen och dess sionistiska herrar.

Folket i Tunisien startade förlossningsprocessen och folket i Egypten fick den att fullbordas och vände därmed blad i historien. Men efterbörden är inte bara ren och fin. I många skepnader försöker nu intressen hos de tidigare och fortfarande kämpande despoterna och dessas herrar att bli accepterade som barnets fader, i stället för folken, eller att helt enkelt adoptera, eller stjäla barnet. Vi har bara än så länge sett början på en process och folken bör förbereda sig för det värsta när de kämpar för det bästa.

Kanske kommer det pågående ekonomiska och moraliska sönderfallet i den västerländska civilisationen att göra det möjligt att skapa en global enhet mellan alla folk mot den maktelit som endast ser oss som kanonmat, arbetsboskap och lydiga tjänare i en ny världsordning med försvagade nationalstater och ständiga konflikter mellan etniska och religiösa grupper. Framtiden ligger nu i folkens händer, men ingenting bör tas för givet. 

Läs mer

Kalla dem vid deras rätta namn

Svenska Dagbladet om OmarFöljande artikel publicerades första gången 21 december 2010 som ett svar på självmordsattacken i Stockholm. I den försöker jag förklara hur jag förstår islamismen.

Efter tragedin i Stockholm den 11 december har termen ”islamist” vårdslöst kastats omkring av diverse journalister, debattörer och ”terroristexperter”. Min senaste bok bär titeln Islamisten och jag känner därför ett behov att säga några ord om hur jag uppfattar saken. Boken innehåller texter skrivna under 2009, året då jag tog ställning för islamismen. Det var under Gazamassakern som jag ”tog steget” genom att skriva en artikel i Expressen, ”Gaza gjorde mig radikal” (9/1 2009, s. 89-92), där jag uttryckte solidaritet med befrielserörelserna Hamas och Hezbollah mot Israels aggression. Jag framförde självklarheter – att det är islamismen som representerar det folkliga motståndet mot den amerikanska, sionistiska ordningen i Mellanöstern, att vänstern är död, att när folket självt får välja är det till islam det vänder sig och att sionisterna för ett krig mot islam.

Hösten 2008 tjuvstartade jag min ”radikalisering” i Svenska Dagbladet med en debattartikel som försvarade Irans kärnenergiprogram, ”Psykologisk krigföring mot Iran” (s. 85-88). Den passerade relativt obemärkt. För mig har den iranska, shi’itska islamismen, från Shariati till Motahhari och Khomeini, varit särskilt betydelsefull, delvis eftersom jag uppskattar den persiska kulturen, men mest för att den är politisk, ja till och med revolutionär, och samtidigt bejakar islams esoteriska och filosofiska aspekter. Sedan har den självklart sina brister, som jag då och då påpekat i mina artiklar. Alla revolutioner har sina barnsjukdomar, som en viss brist på besinning, men som man växer ifrån med tiden. Det har också funnits en spänning mellan islamisk universalism och shi’itisk partikularism, som i någon mån verkat hämmande. Läs mer

Det välsignade trädet

Det välsignade trädetMitt i ett stort och livlöst ökenområde om flera hundra kvadratkilometer i utkanten av staden Safawi i Jordanien – där man minst av allt förväntar sig att finna något levande – växer ett ensamt träd.

Detta träd växer i Biqawiyya, en plats som alltså utmärks av sin ödslighet och karghet. Något som ytterligare utmärker Biqawiyya är dess relation till profeten Muhammad (f.ö.h). Genom att studera profetens levnadsteckningar, al-sīra, som de kallas på arabiska, har forskare kommit fram till att det sannolikt var vid detta träd i Biqawiyya som profeten vilade under en resa med sin farbror Abu Talib från Mekka till Syrien. Härefter skiljer sig historieskrivningen åt. Det finns två teorier om vilken roll trädet i Biqawiyya hade.

En del menar att det var vid just detta träd som den kristna munken Bahira för första gången såg Muhammad. Bahira bjöd Muhammad och hans medresande till sin eremitboning. När de hade samlats förkunnade Bahira att Muhammad en dag skall bli profet och bad därför Abu Talib att ta väl hand om honom.  

Läs mer

Judiska brunnsförgiftare – antisemitiskt påhitt eller antiarabiskt faktum?

Judisk antiarabismMin kollega Mohamed Omar noterade nyligen i dessa spalter att Lisa Bjurwald, EXPO-medarbetare och (givetvis) sionist, hävdat att Hamas ”hittat på” att judiska ockupanter förgiftat palestiniers brunnar. [1] Omar noterade att dylika händelser rapporterats också i israelisk press.

Det är angeläget att, som Omar gjorde, punktmarkera mot sionisternas lögner om palestinierna, så snart de framföres. Därtill behövs en utförligare redovisning av fakta. Därav föreliggande artikel.

Brunnsförstörelserna och -förgiftningarna i Madama

Den 20 februari 2005 publicerade den israeliska dagstidningen Haaretz en artikel av Amira Hass om hur den palestinska byn Madama hade fått sitt dricksvatten förgiftat genom sabotage. Byrådets ordförande Ayed Kamal berättade för Amira Hass att den källa, som byn var beroende av för sin vattenförsörjning, saboterats sex gånger på drygt tre år.

Läs mer

”Hellre döden än förödmjukelse” – intervju med en palestinier från Syrien

MarwanI en kvarterslokal i Uppsala träffar jag Marwan, en palestinier från Syrien, för att tala om vad som händer i hans hemland. Han vill inte synas på bild. Det finns spioner i Sverige, hävdar han, som rapporterar till den syriska ambassaden. Marwan föddes i det palestinska flyktinglägret Yarmouk i Damaskus.  Hans föräldrar flydde från Safed i Galiléen när Israel bildades 1948.

MO: Vad motiverar demonstranterna?

M: Det är förtrycket. Bara det. Man kan inte andas. Det finns ingen yttrandefrihet. Myndigheterna behandlar folk helt utan respekt. Det finns poliser och spioner överallt som bevakar vad man säger och vad man gör. När syrierna såg vad som hände i Tunisien och Egypten förlorade de sin rädsla. De tänkte att de kunde göra likadant. Att de kunde få frihet. Så man gick ut på gatorna.

Läs mer

Hesham Bahari: Usamas nio liv

Usamas nio livI december 2001 förklarades Usama bin Ladin död av Fox News som återgav en pakistansk tidningskälla. I Januari 2002 uttryckte Pakistans f.d. premiärminister Pervez Musharraf att Usama var med all sannolikhet inte vid liv längre. Den 17 juli samma år delades denna åsikt av en av FBI:s chefer, Dale Watson, och 3 månader senare bekräftades nyheten av den afghanske presidenten Hamid Karzai.
 
I november 2005 påstod den amerikanske senatorn Harry Reid att Usama dog under en jordbävning i norra Pakistan. September 2006 kom en ny bekräftelse om Usamas död från franska säkerhetstjänsten. Den 2 november 2007 berättade Pakistans f.d. premiärminister Benazir Bhutto för Al-Jaziras David Frost att Omar Sheikh hade dödat Usama bin Ladin. I mars 2009 sade professor emeritus i internationella relationer vid Boston University, Angelo Codevilla, att det fanns större sannolikhet för att Elvis är i livet än Usama. Tre månader senare bekräftas åter Usamas frånfälle av Pakistans president Asif Ali Zardari.

Läs mer

Wahhabiter bränner ner kyrka i Kairo

Wahhabiter bränner ner kyrkaJag har tidigare skrivit om hur wahhabismen oundvikligen leder till våld mot icke-wahhabiter. [1] Jag har också rapporterat om hur wahhabismen störtat ner Pakistan i sekterismens avgrund, vilket förorsakat tusentals sunniter och shi’iters död. [2]

Faktum är att överallt där wahhabismen vinner mark frambringar den sekteristiska tvister, intolerans, våld och terrorism. Det är bara att titta på länder som Somalia, Pakistan, Afghanistan, Irak, Indonesien, Saudiarabien och Palestina (Gaza).

Nu kan vi i Egypten bevittna ytterligare en bekräftelse på detta faktum. Minst tolv dödades och över tvåhundra skadades när en grupp ”salafiter” (mera kända som ”wahhabiter”) under gårdagen attackerade den koptiska kyrkan Saint Mena i Kairo. [3] Al Jazeera skriver att ”… a mob of people from the conservative Salafi trend of Islam marched on a Coptic church in the northwestern neighbourhood of Imbaba.”[4]

Och Sveriges Radio: ”Oroligheterna startade när flera hundra muslimska salafister igår tågade mot kyrkan där de påstod att en kristen koptisk kvinna hölls mot sin vilja efter att hon konverterat till islam.” [5]

Läs mer

Egyptiska teologer kritiserar wahhabismen

Husseinmoskén i KairoDen egyptiska tidningen Al-Masri al-Youm [1] rapporterar att sufiledare och teologer från Al-Azharuniversitet möttes i Imam Husseinmoskén i Kairo för att kritisera wahhabismen.

Wahhabiterna, menade man, solkar ner bilden av islam.

”De vet ingenting om sann islam”, sade Hassan al-Shafay, en medlem av den islamiska forskningsakademin (Islamic Research Academy). Och läraren vid Al-Azharuniversitetet, Ahmed Rabie, ansåg att wahhabismen borde bekämpas genom en balanserad sufism, dvs. traditionell sunniislam.

Sufismen eller tasawuff är en integrerad del av den sunnitiska, ortodoxa traditionen, både som teoretisk vetenskap och i form av organisationer för andlig utveckling, så kallade turuq.

Läs mer

Mohamed Omar intervjuad i ny bok

Europas skamEuropas skam (Natur och Kultur) heter en ny bok av Expojournalisten Lisa Bjurwald. Boken påstås handla om rasism och intolerans, men är i själva verket ett långt försvarstal för Israel och sionismen.

Det talas om att Hamas ”hittat på” att judiska ockupanter i Palestina förgiftat brunnar, trots att detta är ett faktum som rapporterats av flera medier, bl.a. i den israeliska tidningen Haaretz [1]. Och så här beskriver hon Donald Boströms artikel [2] om organstölder:

I en numera ökänd artikel av Donald Boström i Aftonbladet påstods att Israel systematiskt stjäl palestiniernas organ. Texten har spridits världen över och plockas fram när bevis på judarnas blodtörst krävs.

För Lisa är det alltså återigen de stackars judarna som är offer, inte de palestinier som blir dödade och bestulna på sina organ.

Läs mer

Palestinier firar försoning

Hamas och FatahflaggorPalestinier i Gaza och på Västbanken firar uppgörelsen mellan Fatah och Hamas, som blivit möjlig mycket tack vare "den arabiska våren", särskilt revolutionen i Egypten.

Detta öppnar ett nytt kapitel i palestiniernas kamp för frihet. Hamas erkänner fortfarande inte Israels rätt att existera och vägrar att ge upp sin rätt till väpnat motstånd mot ockupationen. En interimsregering ska bana väg för parlaments- och presidentval nästa år. Samtliga palestinska fraktioner stöder avtalet, inklusive PFLP och Islamiska jihad.

Israel fördömer självklart den palestinska uppgörelsen. ”Den palestinska myndigheten måste välja mellan fred med Israel eller fred med Hamas,” sade premiärminister Benjamin Netanyahu.

Förändringen innebär också ytterligare marginalisering av extremistiska, wahhabitiska grupper, som den som mördade Vittorio Arrigoni. Den 4 maj fångade palestinaaktivisten Ken O'Keefe, en vän till Vittorio, feststämningen på film. Se ett klipp här

Läs:

"Wahhabiter kidnappar aktivist i Gaza"

"Andreas Malm: Wahhabiter mördade Arrigoni"

Seminarium om shiafrågan

PanelenUtrikespolitiska Institutet (UI), grundat 1938, är ett institut för vetenskaplig forskning och analys om utrikespolitiska frågor. Torsdagen den 5 maj anordnade man ett seminarium om shi’ismens ställning i Mellanöstern i ljuset av "den arabiska våren”.

Seminariets fokus låg på shi’iternas situation i Saudiarabien. Sheikh Tawfiq al-Amer var inbjuden för att tala om detta. Shi’iterna utgör cirka tjugo procent av Saudiarabiens befolkning, men är så gott som osynliggjorda. Sheikh Tawfiq berättade om omfattande diskriminering. I landet finns också en grupp ismailiter, som tillhör en mindre gren inom shi’ismen.

Sheikh Tawfiq har suttit fängslad vid flera tillfällen för sin kritik av regimen. Senast greps han för att i en predikan ha pläderat för konstitutionell monarki. Han är noga med att betona att detta är något som ett vitt spektrum av saudiska medborgare kräver, inte bara shi’iter. Läs mer

Stephen Sniegoski: Det israeliska ursprunget till Bush den yngres krig

Bush talar på en AIPAC-koneferensDe neokonservativa var visserligen den drivande kraften bakom den amerikanska invasionen av Irak och de därpå följande ansträngningarna att åstadkomma regimbyte i hela Mellanöstern. Men idén om ett sådant krig uppstod inte hos amerikanska neokonservativa tänkare utan i stället i Israel. Det finns ett uppenbart samband mellan de neokonservativas hållning till kriget och det som länge varit den israeliska högerns strategi och i mindre utsträckning den israeliska allmänna opinionens ståndpunkt.

Tanken på ett krig i Mellanöstern som ett medel att stärka Israels säkerhet har i många år varit i svang i Israel. Kriget skulle tjäna två syften. Det skulle öka Israels yttre säkerhet genom att försvaga och splittra Israels grannar. Vidare kunde ett dylikt krig och den därmed följande försvagningen av Israels yttre fiender bidraga till att lösa det inre palestinska befolkningsproblemet, eftersom det palestinska motståndet erhållit materiellt och moraliskt stöd från Israels grannstater. En kort titt på den sionistiska rörelsens historia och mål hjälper oss att förstå denna fråga. Det sionistiska målet att skapa en exklusiv judisk stat i Palestina försvårades av grundproblemet, att landet redan var befolkat mestadels av icke-judar. Trots offentlig retorik om motsatsen var idén om att fördriva den inhemska palestinska befolkningen (något som med ett skönord kallades ”överföring”) en väsentlig beståndsdel i sionisternas strävan att grunda en judisk nationalstat i Palestina.

 

Läs mer

Zaid Hamid om Usama bin Ladins död

Zaid HamidZaid Hamid är säkerhetsanalytiker och politisk aktivist. Han leder den islamistiska, nationalistiska och sionismkritiska rörelsen Takmeel-e-Pakistan, som strävar efter att fortsätta och vidareutveckla landsfäderna Muhammad Iqbal och Muhammad Ali Jinnahs idéer. I det här videoklippet avfärdar han USAs version av Usama bin Ladins död och varnar världssionismen för att ge sig på Pakistan. Läs mer här

Khomeinis dolda sidor – intervju med Muhammad Legenhausen

Muhammad LegenhausenFöreliggande intervju med dr Muhammad Legenhausen gjordes i maj 2009 via e-post. Han är en amerikansk filosof (f. 1953, New York) som konverterade från katolicismen till islam 1983. Idag undervisar han vid Imam Khomeini Education and Research Institute i den heliga lärdomsstaden Qom, Iran, och har, liksom den iranske filosofen Seyyed Hossein Nasr, ägnat stort intresse för frågor om religiös pluralism och religionsdialog. I boken Islam and Religious Pluralism förordar han en ”icke-reducerande pluralism”. Legenhausen och Nasr har tämligen olika sätt att se på religiös pluralism vilket gör en jämförelse intressant.

Mellan 1990 och 1994 har han undervisat i religionsfilosofi, etik och epistemologi vid den filosofiska akademin i Iran. Sedan 1996 forskar och undervisar han i västerländsk filosofi och kristendom vid Imam Khomeini Education and Research Institute. I boken Jesus through the Qur’an and Shi’ite Narrations (2005) har Legenhausen gjort en sammanställning av traditioner om Jesus Kristus ur islamiska källor. Han har även översatt Khomeinis mystiska dikter till engelska i samlingen Wine of Love (2003) och driver bloggen Peace Through Understanding. Läs mer