Kivik i 3D. 8 december, 2006
Foto: Mikael Wälivaara, Babbel Communications

Kort instruktion:
Den här tekniken kallas cross-eyed, se i kors, och fungerar egentligen precis som den låter.
Titta mitt i bilden och börja långsamt korsa blicken, som om du höll på att börja svimma. Men ta det försiktigt, för det behövs bara en ganska liten korsblick för att det ska fungera. Efter ett tag börjar en tredje bild dyka upp i mitten. Försök att fokusera på den. Med lite tålamod och avslappning kommer plötsligt en alldeles skarp 3D-bild att uppträda. (Du kan också pröva att luta dig tillbaka en bit från skärmen. Just de här bilderna tyckte jag fungerade bäst från ungefär en meter.)

När du väl "hittat" bilden kan du faktiskt behålla 3D-seendet även om du skrollar ned, bild för bild. En snabbinstruktion för dig som vill testa att ta 3D-bilder själv, finns längst ned på sidan.

 

 

 

Så här tar du 3D-bilder:

Du måste nästan ha ett stativ. Eftersom bilderna blir dubbelt så breda som orginalen är det inte viktigt med hög upplösning -- de här är 900 pixlar sammanlagt -- orginalbilderna är 1600 pixlar breda vardera. Det hjälper också om du kan ställa in exponeringen manuellt, så att den är exakt densamma för bägge bilderna.
Försök att ställa stativet så horisontellt det bara går. Jag har ett vattenpass på mitt, men det räcker om du justerar med blicken. Ta sedan första bilden. Nu ska du försiktigt flytta hela stativet rakt åt höger, ca. en decimeter. Och ta bild nummer två. (Det är viktigt att du håller ordning på vänster och höger, eftersom bilderna ska växla plats i monteringen.)

När du kommer hem öppnar du ditt bildbehandlingsprogram... Ta bild två och ändra arbetsytans bredd till drygt det dubbla. Jag brukar använda procent, det blir enklare än att räkna -- 202 procent räcker. Kom också ihåg att markera att bilden ska placeras till vänster! Då får du en tom yta till höger om bilden. Där klistrar du in bild ett, den vänstra. (Alltså: högra bilden till vänster och tvärtom -- du ska ju korsa blicken sedan...)

Slå nu samman lagren till ett och gör eventuella nivåinställningar och filtreringar först i detta skede, så att det blir lika på bägge bilderna. Till sist går du in och ändrar bildupplösningen. 900 pixlar, som här, är egentligen onödigt stort. Det går alldeles utmärkt med en sammanlagd bredd på 600 pixlar.

Ha det så skoj!
Mikael W.