onsdag, mars 07, 2007

Löpande uppdateringar om Libby-gate:

Bild från Firedoglake.com, den allra bästa nyhetskällan i frågan

Nyheterna duggar just nu så tätt, att jag kommer att ha den här bloggen som en löpande uppdatering av det allra senaste (senaste nyheten först). Om du vill ha en sammanfattning av allt jag skrivit om ämnet, klicka här så får du se alla artiklar i ämnet, med den här överst:

7/3, 21.40
Keith Olbermann intervjuar Joseph Wilson
Bild: AFP/Mandel Ngan, Joseph och Valerie Wilson

Den ovanligt rättframme kommentatorn Keith Olbermann på MSNBC gör en mycket klargörande intervju med en av huvudpersonerna i Libby-gate, den före detta ambassadören Joseph Wilson. Det var Wilson som avslöjade att Irak-Niger-affären var en lögn, vilket gjorde hela argumentationen innan invasionen av Irak till en lögn.

Som straff för detta och som en varning till alla andra som funderade på att göra något liknande, avslöjade Bush-administrationen att Valerie arbetade som hemlig CIA-agent, vilket inte bara krossade hennes karriär utan också utsatte alla hennes kolleger på täckmantelföretaget, Brewster Jennings, som CIA startat för ändamålet, för direkt livsfara.

7/3, 21.11
Och alla är de från Yale -- med Cheney som drop-out...

Lewis kommer naturligtvis också från Yale, som George Bush. Men Libby läste juridik. (Vid sidan av att vara Cheneys stabschef var han även officiellt en rådgivare till presidenten.) Jag kan dock inte se att Libby tillhörde Skull and Bones.
Cheney gick också några terminer på Yale, men tvingades hoppa av.


7/3, 20.24
Libby-affären förklarad av Stephen Colbert

Komikern Stephen Colbert, han som drog på sig presidentens missnöje förra året när han höll ett mycket sarkastiskt hyllningstal till Bush medan denne var närvarande, försöker här förklara hur det kunde gå till att juryn beslutade så fel i Libby-rättegången.

7/3, 19.10
Dagbok från Libby-juryn
På Huffington Post kan du läsa hur det resonerades i juryn, under deras långa överläggningar. Det är en dagbok, förd av jurymedlem nummer 9, Denis Collins. Mycket intressant och belysande!
När Fox News och andra Bush-lojala medier försöker hävda att juryn blev lurad och inte förstod vilka lagar som egentligen gäller -- och om Bush försöker benåda -- är det viktigt att veta vad som egentligen sas i juryrummet.

7/3, 18.55:
Thom Hartmann: "This is our Watergate moment."


Den ytterst kunnige radioprataren på Air America, Thom Hartmann sa precis: "Detta är vårt Watergate."
Han hävdar att det värsta som kan hända Bush och Cheney just nu, är att Libby känner sig förrådd och börjar berätta vad han verkligen vet. Då är hela konspirationen bakom Irak avslöjad.
"Jag törs slå vad om, att Libby redan igår fick ett samtal från Bush, som sa 'Lugn grabben, vi kommer att ta hand om dig'".
Bland annat nämnde Hartmann, att Silvio Berlusconi kom till Bush med den förfalskade rapporten om Iraks försök att köpa uran från Niger redan på sommaren 2001, alltså innan 11 september.


Andra bloggar om: , , ,

Pressekreteraren: Libby och Rove ljög för mig


Scott McClellan, den förre, hårt kritiserade pressekreteraren i Vita Huset -- ytterst lojal mot sin arbetsgivare – sa idag på CNN, att Libby-rättegången kräver en helt ny ärlighet från Vita Huset. (Länk här via Think Progress)

Han hävdade också att presidentens stabschef, Karl Rove, liksom den nyss dömde stabschefen för vicepresidenten, Lewis Libby, hade ljugit för honom.

Börjar lojaliteterna brista till sist?

Andra bloggar om: , , ,

Libby-rättegången och mäktiga amerikanska vicepresidenter

Domen mot Lewis "Scooter" Libby har återigen riktat strålkastarna på vicepresident Cheneys enorma inflytande inom den amerikanska politiken. Något som man normalt sett inte brukar förknippa med en vicepresident.

Historiskt har amerikanska vp:ar snarast betraktats som livförsäkringar till presidenten. Genom att utse någon som är impopulär och ifrågasatt har presidenten sett till att det i alla fall inte blir några politiska attentat emot honom, för att makten bakom makten föredrar vicepresidenten.
I några fall har till och med vicepresidenten närmast betraktats som ett skämt -- som till exempel när George Bush d.ä. utsåg Dan Quayle, berömd för sådana pärlor som "Framtiden kommer att bli bättre i morgon". Quayle idiotförklarades i princip av en enig amerikansk press.

Är Cheney den mäktigaste VP:n någonsin?
Men är det då så att Dick Cheney är den vicepresidet som haft störst makt i Vita Huset? Ja, vi behöver faktiskt bara gå tillbaka till Bush d.ä., för att få lite perspektiv på frågan.
Bush, son till bankmannen och senatorn Prescott Bush, han som finansierade Hitler, började sin politiska karriär inom CIA, även om den officiella historien motsäger detta. Det finns till och med trådar som binder Bush till Dallas, 1963.
När den tidigare demokraten Ronald Reagan valdes till republikansk president 1980 var det i sig en stor sensation, även om den gamle skådespelaren verkligen visste hur man charmade en publik. Men när han utsåg Bush till sin vicepresident betraktades detta verkligen som ett bottennapp. En redan något senil skådespelare och en totalt färglös och värdelös f.d. CIA-chef, det såg inte ut att båda gott.

Bush och mordförsöket på Reagan
Två månader efter att Reagan installerat sig i Vita Huset, i mars 1981, försökte John Hinckley mörda honom utanför Hilton Hotel i Washington D.C. Presidenten träffades av en rickoschett i bröstet, men överlevde. Hinckley frikändes senare på grund av sinnessjukdom och har haft åtskilliga permissioner från sjukhuset sedan dess.
Men det som väldigt sällan diskuteras är att familjerna Bush och Hinckley stod varandra mycket nära. John Hickleys pappa, John Hinckley Sr, ägde ett oljeföretag – en bransch som familjen Bush ägnat sig åt under mycket lång tid – och var en av Bushs starkaste supportrar hemma i Texas.
Scott Hinckley, en annan av sönerna, skulle kvällen efter attentatet ha varit på middag hos Neil Bush, en av den nuvarande presidentens bröder.

Bush i den moderna historien
Kan det vara så, att Bush d.ä. var inblandad på något sätt? Ja, den mannen har en märklig förmåga att smyga runt i periferin av flera historiska ögonblick. Mordet på John F. Kennedy, som jag nämnt ovan, 11 september, då han hade varit på möte med Osama bin Ladens bror, Shafiq, i Washington D.C., den misslyckade invasionen av Kuba i Grisbukten, Watergate-inbrottet och mycket mer. Att vi tenderar att underskatta den mannens farlighet beror säkert på hans träaktiga framtoning.
Att han däremot hade ett stort och väl förankrat inflytande i Vita Huset, under Reagan, tyder det mesta på. Bland annat medlemskapet i det mäktiga hemliga sällskapet från Yaleuniversitetet, Skull & Bones. Men inte större än att när han själv blev president, så utsåg han den kanske svagaste vicepresideten någonsin... Som en livförsäkring.

Varför Bush förlorade mot Clinton
För dig som undrar hur det då kunde komma sig att Bush inte återvaldes, utan förlorade mot Clinton, så finns det många förklaringar till det. Men en den viktigaste att hålla i bakhuvudet ser vi fortfarande bevis på – Clinton och Bush är mycket nära vänner, precis som de var på redan på 70-talet, då Clinton hjälpte till att administrera omlastningen av CIA:s kokaintransporter från Latinamerika i Arkansas. Transporter som administrerades ifrån CIA av bland andra en viss George Herbert Walker Bush.

Och att presidentmakten kontrolleras av helt andra krafter än demokratiska kan vi också konstatera om vi bara ser på att bägge presidentkandidaterna 2004, Bush d.y. och John Kerry, kom ifrån Skull and Bones. Bägge två överklassgrabbar från New England.

Vilket gör det ännu mer beklämmande att så många progressiva svenskar fortfarande hoppas att Hillary Clinton ska bli USA:s nästa president...

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

tisdag, mars 06, 2007

Libby skyldig –– republikansk senator talar om riksrätt mot Bush

Det har varit en oerhört stressig dag, så jag hinner inte skriva någon längre kommentar idag, men dramatiska nyheter:

Lewis "Scooter" Libby, vicepresident Cheneys högra hand, befanns idag skyldig till fyra av fem åtalspunkter om mened och försvårande av polisutredning. (SvD, skriver om det, men på Think Progress finns en mycket omfattande analys och The Brad Blog har en bra sammanfattning med ytterligare länkar.)
Åklagaren, Fitzgerald, förekom eventuella spekulationer om att president Bush skulle benåda Libby genom att påpeka, att det inte är domen som ska debatteras, utan brotten.

Sammanlagt kan de ge upp till 30 års fängelse och detta för att han ljugit för att skydda Bush och Cheney... Det kan man kalla lojalitet.

Riksrättskrav från de egna leden
Samtidigt kan det noteras, att en senator från presidentens eget parti, republikanen Chuck Hagel, för första gången antytt att det pågår samtal om att väcka riksrättsåtal mot president Bush, något som till och med demokraterna dragit sig för att säga högt.
The Brad Blog skriver om det och länkar till tidningsartikeln där Hagel intervjuas.

Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag, februari 09, 2007

Sanningen om lögnerna runt Irakkriget

I början av året hamnade jag i en dialog med en läsare, som tyckte att det fanns skäl att tro att kriget i Irak startades på goda grunder -- att mycket tydde på att Saddam Hussein verkligen hade massförstörelsevapen. Ja, läsaren hänvisade till och med till uttalanden han hört direkt från Hans Blix.

Libby-rättegången
Rättegången mot vicepresident Cheneys stabschef, Lewis "Scooter" Libby, har en gång för alla bevisat att sanningen inte är fullt så vacker. (Med andra ord, att jag hade rätt.) USA:s regering visste från allra första början att de ljög om Iraks massförstörelsevapen -- att man medvetet ljög för kongressen -- och att de var villiga att förstöra medborgares liv, om de avslöjade lögnerna.

Vad vi vet
Vi vet att ambassadör Wilson hängdes ut som en lögnare för att han avslöjade att Irak aldrig försökt köpa uran från Niger. Vi vet att vicepresident Cheney röjde att Wilsons fru, Valerie, var en hemlig CIA-agent, som arbetade med frågor om massförstörelsevapen, och att han därigenom gjort sig skyldig till landsförräderi. Vi vet att man dessutom avslöjade det falska företag CIA skapat för den här underrättelseverksamheten, Brewster Jennings & Associates, vilket gjorde att alla som arbetade eller hade arbetat för det företaget också avslöjades som hemliga agenter. Om detta kostat några av dem livet är ännu oklart, men vi vet i alla fall att decennier av faktainsamling blivit värdelös.

Vad vi tror
Vi tror också att det egentliga skälet bakom att röja Brewster Jennings var att de kommit alldeles för nära sanningen om USA:s inblandning i smuggling utan taktiska kärnvapen till "olämpliga" mottagare...

Påtryckningar mot media
Men rättegången mot Libby har avslöjat andra sidor av detta, som i ännu högre grad visar vilken fascistisk diktatur USA har blivit.
Libby, som alltså stod Cheney ytterst nära även personligen, har hela tiden försvarat sig med att han visserligen först fick höra talas om Wilsons fru utav vicepresidenten, men att han omedelbart därefter glömde det. Det var först när Tim Russert, Washingtonredaktör på NBC, flera veckor senare berättade det för honom igen, som han verkligen noterade det och la det på minnet.

Krävde att journalist tystades
I förrgår vittnade Tim Russert. Tim berättade hur Libby ringt upp honom och skrikit i luren för att en annan kommentator på MSNBC, Chris Matthews, ställt obekväma frågor i sitt program om vad Cheney och presidenten egentligen visste. Libby krävde av Russert att han skulle få tyst på Matthews.
När Russert vägrade läckte Vita Huset att det egentligen var Russert som var den som röjt att Valerie Plame var CIA-agent -- att Russert var den som gjort sig skyldig till landsförräderi.

Signalen var alltså otvetydig: Vi kan krossa familjen Wilson, vi kan krossa en chef på en nyhetsbyrå -- vi kan göra precis vad vi känner för, om någon påtalar något som Vita Huset inte vill kännas vid.

Senatorerna rädda
Anar du nu varför inga senatorer vågade rösta för kritik av presidenten -- eftersom de alla vet att FBI och NSA har stora mappar på var och en utav dem, där varje liten personlig svaghet finns noga dokumenterad och där man har makten att förfalska och lägga till smutsigheter helt efter eget bevåg...

Tvingades godta undersökning
En annan intressant vinkel på den här historien är själva rättegången -- nej, förresten, allt hänger ihop.
När det stod klart att avslöjandet av Valerie Plame Wilson var ett allvarligt brott gick det inte att undvika en förundersökning. Presidenten hade dessutom gjort ett officiellt uttalande där han lovade att undersöka om några i hans stab var skyldig till detta och att dessa i så fall skulle få sparken och ställas inför rätta.

Valde "snäll" åklagare
Man tillsatte då den uttalat republikanske, stillsamme och resonable åklagaren Patrick Fitzgerald. Allt tydde på att han inte skulle riskera sin lovande karriär genom att vara alltför nitisk...
Men efter sin förundersökning, som alltså egentligen handlade om huruvida någon kunde anklagas för landsförräderi, höll Fitzgerald en presskonferens och deklarerade att han kommer att ändra inriktning.
Han beskrev det som att han var en domare i en basebollmatch och att spelarna hela tiden sparkade sand i hans ögon, så att han inte längre kunde avgöra vad som hände. Det var detta han skulle fokusera på, vilka det var som ljög, inte vilka som låg bakom avslöjandet. Och att han i den frågan satt på mycket starka bevis.

Libby ljög för FBI
Resultatet blev att Libby hamnade inför rätta för mened inför FBI och inför en så kallad Grand Jury. (Det var ett liknande brott man försökte fälla Bill Clinton för i Lewisky-affären -- att han ljugit om det för FBI -- inte själva förhållandet.) Resultatet blev att många tidigare bara antydda smutsiga detaljer om hur BushCo försöker kontrollera både politiker och media, hur de ljuger och medvetet startar olagliga krig om kostat hundratusentals människoliv.

Cheney slipper vittna?
Men resultatet verkar tyvärr inte bli att vi får höra Dick Cheney själv under ed. Han var kallad av Libbys advokater som ett karaktärsvittne, men det verkar nu som om man inte kommer att be honom inställa sig. Han är helt enkelt en alldeles för stor risk.
Jag vet inte om Fitzgerald kan kalla Cheney istället, och om han är villig att göra det, men utfallet av rättegången är i alla fall utom tvekan: Libby kommer att dömas för mened.

För att sedan benådas av presidenten?..

Andra bloggar om: , , , , , ,

söndag, februari 04, 2007

Allt är relativt

Bilden lånad från Bob Geiger.com


Tidningens rubrik: Cheney kan komma att vittna i Libby-rättegången
Mannen: Han skulle onekligen få rätt tuffa frågor.
Kvinnan: Ja, som till exempel "Svär du att du kommer att tala sanning?.."

Andra bloggar om: , , , ,

torsdag, februari 01, 2007

Abrakadabra -- har vi blivit lurade att se på fel hand än en gång?

Sedan några dagar tillbaka pågår en rättegång mot Dick Cheneys tidigare stabschef, Lewis "Scooter" Libby, för mened under FBI-förhör. Den övergripande historien handlar om att personer i Vita Huset, förmodligen Cheney själv, ska ha avslöjat namnet på en CIA-agent, för att på så sätt straffa hennes make, som uttalat sig kritiskt om USA och Iraks påstådda massförstörelsevapen. Men nu kommer uppgifter som tyder på att hela den här historien kan vara en rökridå för något mycket allvarligare...

Irak och uran från Niger
Är du inte bekant med historien, så lyder den så här, ytterst kortfattat: Ambassadör Joseph Wilson ombads av CIA att åka till Niger för att kontrollera uppgifter om att Saddam Hussein försökt köpa vapenuran därifrån. CIA hävdade att Cheney ville få det här bekräftat.
Wilson for till Niger och kom fram till att hela historien var påhittad och byggde på förfalskade dokument, vilket han meddelade CIA.
I januari 2003 säger ändå president Bush att detta var uppgifter man tog på så stort allvar, att det blev ett av de tyngsta skälen till varför man omedelbart måste anfalla Irak.

Bush ljög om massförstörelsevapen
Ambassadör Wilson blev så upprörd över det här, att han skrev en kritisk insändare till Washington Post, där han rent ut anklagade Bush för att ljuga. Kort därefter avslöjas det i media, att hans fru, Valerie Plame Wilson, jobbade som hemlig agent för CIA och att det till och med kunde ha varit hon som ordnat så att hennes make fått uppdraget att åka till Niger.

Cheney avslöjade Wilsons fru som CIA-agent
Detta avslöjande förstörde inte bara Valeries karriär inom CIA. Avslöjandet innebar också att hennes arbetsgivare, det påhittade CIA-företaget Brewster Jennings, och alla andra agenter som arbetade där, avslöjades och förlorade möjligheten att fortsätta sin underrättelseverksamhet.
Av en märklig slump handlade deras undersökningar om illegalt spridande av massförstörelsevapen...

Cheney avslöjade helt agentnät
Nu skriver en av USA:s mest orädda och kontroversiella undersökande journalister, Wayne Madsen, (artikeldatum 1/2, 2007) att hela den officiella, av media spridda tolkningen av "Plamegate"-affären kan vara en rökridå för mycket allvarligare affärer.
Avslöjandet av Valeri Plame kanske egentligen handlade om att CIA och Brewster Jennings-folket var nära att avslöja USA:s delaktighet i smuggling av kärnvapenmaterial, styrt och kontrollerat av Dick Cheney, och först och främst utfört av vapensmugglare i Ryssland, Turkiet och Israel.
Det var alltså inte fråga om att straffa ambassadör Wilson, även om han erbjöd en perfekt ursäkt. Det var inte ens fråga om att offra Valerie Plame. Det handlade egentligen om -- och resulterade ju faktiskt i -- att hela CIA:s underrättelseverksamhet om massförstörelsevapen stoppades och skingrades.

Samma gamla trolleritrick...
Wayne Madsen är inte lätt att läsa. Han är oerhört noga med namn och fakta, som inte alltid är kända. Men indicierna är mycket starka och resonemanget helt logiskt. Och jag, som är en tämligen välunderrättad observatör, inser återigen att jag bevittnar ett trollerinummer, där jag hela tiden glömmer bort att titta på rätt hand.

Andra bloggar om: , , , , ,

tisdag, januari 23, 2007

Libby-rättegången: Kommer Cheney att ljuga under ed?

Det har inte skrivits mycket om det här, inte ens av mig får jag rodnande erkänna. Anledningen är att det är en ganska komplicerad historia, som, i sin förlängning kan innebära att USA:s vicepresident, Dick Cheney, åtminstone riskerar att göra sig skyldig till mened, kanske till och med landsförräderi.

Nu startar äntligen rättegången mot Cheneys stabschef, I. Lewis "Scooter" Libby. Åtalet gäller hans lögner i FBI-förhör angående Valerie Plame-affären, en hemlig CIA-agent som i fjol röjdes i amerikanska medier.

Iraks uranaffärer med Niger...
När Bush höll sitt State of the Union-tal 2003 påstod han att det fanns rapporter om att Irak försökt köpa vapenuran ifrån Niger. Detta var ett av de starkaste skälen till att USA snabbt måste anfalla Irak och avväpna Saddam Hussein.

... hade avslöjats som lögn
Ambassadör Joseph Wilson, som på uppdrag av CIA undersökt det här påståendet och kommit fram till att det inte fanns några tecken på att det var sant, blev så upprörd över presidentens lögn, att han skrev en tidningsartikel om det.
Kort därefter "avslöjar" CNN-kommentatorn, Robert Novak, att Wilsons fru var en hemlig agent för CIA och förmodligen varit inblandad i att hennes man fått uppdraget.

Landsförräderi
Att röja en egen hemlig agent är i de allra flesta länder detsamma som landsförräderi. Så även i USA. Eftersom historien hade alla tecken på att vara en hämndaktion ifrån Vita Huset mot Wilson, riktades misstankarna tidigt mot presidenten och vicepresidenten, i praktiken deras stabschefer, Karl Rove och "Scooter" Libby.

Cheney under ed
När rättegången mot Libby, som stod Cheney ytterst nära, nu ska börja har försvaret kallat Cheney som karaktärsvittne (svindlande tanke). Det betyder att Cheney för första gången kommer att avkrävas att svära på bibeln.
Åklagaren, Fitzgerald, har redan några mycket otrevliga indicier mot Cheney, bland annat privata anteckningar. Dessutom har Libby redan i förhör påstått att han blivit utsedd till offerlamm. Och Fitzgerald har redan sagt att det är så många lögner i den här historien, att han knappt varit med om maken ens under tiden som maffiaåklagare...

Brott att ljuga för FBI
När Bill Clinton hotades av riksrätt under Lewinsky-affären, var det för att han hade ljugit för FBI, inte för själva otroheten. Nu står vicepresidenten inför en federal domstol med en mycket slipad åklagare, under ed, inför avslöjande anteckningar om landsförräderi och det personliga förräderiet mot en nära medarbetare... Bäddat för dramatik, med andra ord.

UPPDATERAT
Åklagaren, Patrick Fitzgerald, hävdade i sitt inledande anförande, att man hade bevis för att uppgifterna om att Valerie Plame var en CIA-agent ursprungligen kom ifrån Cheney -- och att han personligen instruerade Libby om hur han skulle sprida detta vidare till pressen. Fitzgerald påstod vidare att man hade bevis för att Libby förstört ett meddelande från Cheney om vad han skulle säga.
Trots detta är Cheney inte misstänkt för brott -- ännu.

Andra bloggar om: , , , ,

Lite mer USA-skvaller

Det smutsiga och tragikomiska spelet
kring Guantanamo-rättegångarna


UPPDATERAT, 02/02-07:
Idag meddelas det att Charles Stimson begärt avsked från Pentagon, på grund av kommentarerna nedan. Att en person i Bush-administrationen tvingas ta ansvar för sin inkompetens är onekligen en anmärkningsvärd omsvängning i den amerikanska politiken... [slut uppdatering]

Det pågår väldigt obehagliga turer bakom kulisserna inför de första Guantanamo-rättegångarna, mot de terroristmisstänkta som i många fall suttit inspärrade utan rättegång i nästan fyra år.
Skandalösa turer, skulle man till och med kunna säga.
Inte nog med att fångarnas möjlighet att få ta del av bevis och vittnesmål har kringskurits -- och att erkännanden under tortyr ska kunna åberopas -- nu börjar till och med justitieministern blåljuga.

Försvara dem inte!
Försvarsministeriets ansvarige, Charles Stimson, hotade nyligen advokatbyråer att åta sig att försvara fångarna. (Något han, av förklarliga skäl, sedemera har bett om ursäkt för...)

Ingen rätt till rättvisa
Nu påstår justitieminister Gonzales, att det inte finns någon uttrycklig rätt till en rättvis prövning inför domstol, det som brukar kallas Habeas Corpus, inskriven i USA:s grundlag, i konstitutionen.
Viserligen står det, erkänner Gonzales, att Habeas Corpus bara kan upphävas vid inbördeskrig eller invasion, men det står ingenstans att den faktiskt gäller i andra situationer. Solklart eller hur?
Resonemanget är så vanvettigt, att Joseph Heller (Moment 22) hade blivit avundsjuk -- och samtidigt genialiskt i sin absurditet. Men när det kommer ifrån ett lands justitieminister finns det kanske anledning till att bli en smula mörkrädd.

Återkommer om en liten stund med en sammanfattning av Scooter Libby-rättegången -- som faktiskt kan bli vicepresident Cheneys fall.

Andra bloggar om: , , ,

onsdag, april 12, 2006

Colin Powell har också tröttnat...

Nu erkänner förre krigshjälten och utrikesministern, Colin Powell, som höll det känslosamma "bevistalet" om irakiska massförstörelsevapen inför FN, att han aldrig trodde på det han sa.
Allt kom ifrån Cheney, sa han igår.

Som sagt: Nu går det fort!

Världen till Illuminati: Enough!

Jag vill verkligen inte slå mig för bröstet -- detta är alldeles för allvaraliga saker. Men sanningen börjar komma fram -- i ett fullständigt rasande tempo.

General George Joulwan avslöjade i går på CNN, att den amerikanska försvarsstaben tröttnat på försvarsminister Rumsfeld.
Vicepresident Cheney blev i förrgår utbuad av publiken, när han skulle kasta den symboliska förstabollen under en basebollmatch. Och det var inte diskret...
Förre talmannen och tidigare krigshetsaren, Newt Gingrich, har nu fattat att han valt fel läger och försöker nu visa att han "kommit fram till" att USA inte kan fortsätta i Irak.

Men mest sensationellt är ändå följande:
2003 läckte Cheneys stabschef, I "Scooter" Libby, hemliga CIA-dokument till den mycket hjälpsamma och lojala New York Times-journalisten, Judy Miller, som skulle bevisa att det fanns tydliga varningar från säkerhetstjänsten, att Irak försökte skapa masssförstörelsevapen. I samma veva passade man på att försöka skada en kritiker, diplomaten Joe Wilson, som på CIA:s uppdrag rest till Niger för att undersöka uppgifter om att Hussein köpt vapenuran därifrån, men inte hittat något som stödde detta. Istället var hans analys, att det enda papper som kunde bekräfta detta var en riktigt dålig förfalskning.
Då "råkade" någon läcka till kommentatron på CNN, Robert Novak, att Wilsons fru var en hemlig CIA-agent, inblandad i att försöka samla in internationella data om massförstörelsevapen, med hjälp av en civil täckmantel. Och att det var hon, Valerie Plame, som givit uppdraget till sin man.
Ända sedan dess har president Bush hävdat att han krävt av sina medarbetare att hjälpa till att avslöja vem läckan var. Att han inte tolererar läckor.
Nu har det visat sig -- och han erkänner det själv -- att det var han som gav tillåtelse till Cheney och Libby att läcka.
Bush menar att han gjorde detta för att visa att han hade väldigt starka skäl att anfalla Irak. Han ville att folk skulle få reda på "sanningen". Att detta inte var "sanningen" -- och att de delar av det offentliggjorda dokumentet, som uttryckte starka tvivel till sanningshalten, hade tagits bort -- kommenterar han inte. De flesta vet redan vet att han planerat för anfallet t.o.m innan den 11 september. Och att han och den engelske premiärministern, Tony Blair, planerade olika provokationer mot Irak långt innan Husseins "vägran att samarbeta" tvingade USA att agera, avslöjat genom det så kallade Downing Street Memo.

President Clinton ställdes inför riksrätt för att han ljugit om att han haft oralsex med Monica Lewinsky. Bush har dragit in landet i två krig, som kostat 100.000-tals personer livet, inklusive 2.500 amrikanska soldater, baserat på en lång serie lögner. Men de som ropar på riksrätt kallas fortfarande för antiamerikanska och medlöpare till Al Quaida. Fram tills igår även av Newt Gingrich...

Undrar bara om vi någonsin får reda på sanningen om 11 september... Det kommer att bli minst lika plågsamt för USA, som Tysklands nazisttrauma.
------
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Mikael

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, SE
  • Du har vaknat och somnat om under hundratals inkarnationer. Du har dödat, dödats, styrt och blivit styrd under hundratusentals år. Nu är det snart dags för dig att visa vad du lärt dig. Kan du känna igen en konspiration när den grinar dig i ansiktet? Läs bloggen och lyssna på mina podcasts, så minns du säkert varför du föddes just här och nu.
Min profil
Site Meter BlogRankers.com