Egyptiska teologer kritiserar wahhabismen

Husseinmoskén i KairoDen egyptiska tidningen Al-Masri al-Youm [1] rapporterar att sufiledare och teologer från Al-Azharuniversitet möttes i Imam Husseinmoskén i Kairo för att kritisera wahhabismen.

Wahhabiterna, menade man, solkar ner bilden av islam.

”De vet ingenting om sann islam”, sade Hassan al-Shafay, en medlem av den islamiska forskningsakademin (Islamic Research Academy). Och läraren vid Al-Azharuniversitetet, Ahmed Rabie, ansåg att wahhabismen borde bekämpas genom en balanserad sufism, dvs. traditionell sunniislam.

Sufismen eller tasawuff är en integrerad del av den sunnitiska, ortodoxa traditionen, både som teoretisk vetenskap och i form av organisationer för andlig utveckling, så kallade turuq.

Wahhabisekten är uppkallad efter dess grundare Muhammed ibn Abd al-Wahhab (d. 1792). Sekten uppstod i provinsen Najd i nuvarande Saudiarabien.

På 1920-talet erövrade wahhabiterna Mecka och Medina och har sedan dess med aggressiva metoder försökt göra sig till språkrör för sunniislam. Majoriteten av sunniislams teologer har dock avfärdat den som heretisk, dvs. icke-ortodox. Den sunnitiske teologen Imran Hossein har skildrat dess historia i boken The Caliphate, The Hijaz and the Saudi Wahabi Nation State (1997).

Wahhabiterna kallar sig själva salafiter eftersom de påstår att de följer de tidiga muslimernas, as-salafs, sätt att förstå religionen. Detta påstående är omstritt och de allra flesta teologer anser att wahhabiternas tolkningar är mer färgade av Muhammed Abd al-Wahhab och hans moderna efterföljare än av salaf.

Under en islamisk konferens i Egypten förra året sade Sheikh Mohamed Abdel Fadeel att wahhabiterna understöds av “sionistiska organisationer”. [2]

Som jag ser det är sionismen den yttre och wahhabismen den inre fienden.  Wahhabiterna ockuperar Mecka och Medina, sionisterna ockuperar Jerusalem.

I boken Islamisten (Islamiska förlaget Aguéli, 2010) har jag beskrivit wahhabismen som en “exoterisk, anti-intellektuell ytterlighetstendens” (s. 178).

[1] “Al-Azhar and Sufi leaders condemn Salafis” (6/5 2011)

[2] “Sufi followers celebrate Abul Abbas el-Moursi in Alexandria” (17/7 2010)

Läs:

Farhad Abdi: “Wahhabismen”

Mohamed Omar: "Nej till sionism och wahhabism"

En reaktion på “Egyptiska teologer kritiserar wahhabismen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>