Tlemcen islamvärldens kulturhuvudstad 2011

Porten till Abu Madyans gravmoskéDen 16 april invigdes firandet av Tlemcen i Algeriet som 2011 års islamiska kulturhuvudstad. I programmen ingår filmvisningar, konferenser samt musikaliska och religiösa evenemang som belyser stadens islamiska kultur och historia.

Stadens viktigaste minnesmärke är sufimästaren Abu Madyans (d. 1198) gravmoské. Sidi Boumédiè, som han kallas på algerisk dialekt, är en av de mest framträdande personligheterna inom andalusisk och nordafrikansk sufism. Han var både faqih, laglärd och sufi, mystiker samt en skicklig poet. Hans födelsedag firas i hela Algeriet.

Muhyiddin Ibn Arabi (d. 1240), shaykh al-akbar, "den störste mästaren", visade stor vördnad för Abu Madyan, som han kallade shaykh al-mashayikh, "mästarnas mästare".

Den svenske konstnären Ivan Aguéli (d. 1917) konverterade till islam i tjugoårsåldern och studerade vid al-Azharuniversitetet i Kairo. Han var sufi och betraktade Ibn Arabi som sin lärare. I ett brev skriver han:

Våra orientalister veta ej Mohyiddins [Ibn Arabi] verkliga plats i soufismen, ej heller soufismens plats i Islam.

Algeriska regeringsföreträdare hoppas att den ett år långa festivalen ska leda till bättre förståelse för islam i västvärlden och ”dialog mellan civilisationer”. Historiska byggnader kommer att restaureras och hundratals böcker att publiceras. 

Läs mer om kulturhuvudstaden Tlemcen här och om Abu Madyan här

Studiegruppen Aguéli i Uppsala verkar i Ivan Aguélis anda för att främja kunskapen om islamisk kultur, andlighet och politik.

3 reaktion på “Tlemcen islamvärldens kulturhuvudstad 2011

  1. ”gravmoské” står det… Är det är just något som inte tilltalar med sufism så är det de falanger som anser att man ska be till de döda. Som muslim ska man väl be till Allah, eller?! DET var väl också profeten Muhammeds budskap, men istället kommer vissa och påstår att en död människa kan hjälpa en? Han är ju död liksom och kan knappast ens hjälpa sig själv…

  2. Vilket fantastiskt vackert hantverk i denna fantastiska port! Jag måste definitivt besöka denna stad någon gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>