”Det är kört för Assad” – intervju med Lasse Wilhelmson

Lasse och Omar på café Ofvandahls i UppsalaLasse Wilhelmson är sionismkritiker och debattör. År 2009 gav han ut artikelsamlingen Är världen upp och ner? Han föreläser regelbundet vid Studiegruppen Aguélis sammankomster i Uppsala. Den 14 maj är det dags igen. I följande intervju kommenterar han utvecklingen i Syrien.

MO: Vad händer i Syrien?

LW: Det är svårt att kunna värdera informationen. Dåligt med journalister som får vara på plats. Men vad jag har förstått så blir även soldater och poliser skjutna, vilket innebär att det finns väpnade grupper där. De har ju inte skjutit sig själva.

 

MO: Är Israel inblandat tror du?

LW: Ja utan tvekan. USA också. Israel vill ha inbördeskrig. De vill minst av allt ha en demokratisk regering i något arabland. Redan i den sionistiska planen för Mellanöstern från 1982, den så kallade Kivunimplanen [1], talar man om att splittra och försvaga arabländerna, däribland Syrien. Men huvuddelen av protesterna i hela arabvärlden är genuina, även om många olika intressen spelar in och USrael försöker anpassa sin politik till den nya eran. Modellen med marionettregimer som håller det egna folket under stövelklacken är nu över. Det är vanligt folk som har fått nog. De vill ha något att säga till om. Men vi kan ju redan se att det kommer att ta tid med två steg framåt och ett tillbaka och kanske får vi även se kontrarevolutioner.

MO: Så du tror inte att Assadregimen kommer att ersättas av en demokratisk regering?

LW: Det är svårt att veta hur mycket ”folkmakt” en ny regering kan få och det gäller även i Egypten. Israel vill definitivt inte att folken skall få mera makt i regionen, eftersom de är mer solidariska med palestinierna än nuvarande regeringar. Man vill vara omgiven av svaga arabstater. Det sista de önskar sig är en stark, stabil och folkvald regering i Syrien.

MO: Hamas och många andra palestinska motståndsorganisationer, både islamiska och andra, har sina kontor i Damaskus. Hur kommer dessa att påverkas?

LW: De måste tänka om snabbt. Det är kört för Assad. Hamas måste snabbt ta sig ur Damaskus och distansera sig från den nuvarande regimen. Annars finns en risk att man kommer upptäcka massgravar med palestinska lik efter att Assad är borta.

MO: Vad har du för råd till Hizbollah?

LW: Samma som till Hamas. Tänk om innan det är för sent!

MO: Hur såg du på Syrien tidigare?

LW: Jag var inte så insatt. Jag visste bara att palestinierna hade det bättre där än i Libanon och Jordanien och att det inte hade slutit fred med Israel. Golanhöjderna är ockuperade oavsett vem som bestämmer i Damaskus så jag har svårt att se ett närmande mellan Syrien och Israel.

Omar och Lasse på Qudsdagen 2009MO: Hur stor makt har egentligen Assad?

LW: Assad är bara en av flera aktörer och jag betvivlar att han har så stor handlingsfrihet. Han sitter nog fast i systemet, i motsats till Gaddafi som ju personifierar systemet i Libyen. Jag tror att den korrumperade maktapparaten kämpar för sina privilegier nu. Faller Assad så faller alla som lever på systemet inom militär, säkerhetspolis och byråkrati. De slåss för sitt levebröd och sin ställning.

MO: Om inbördeskrig bryter ut kan det bli långvarigt

LW: Det är svårt att sia om, men Israel kommer säkert att underblåsa och splittra. Jag har uppfattat det som att Israel stödjer båda sidorna i Libyen och det kan bli likadant i Syrien.

MO: Vad händer med alliansen mellan Syrien och Iran?

LW: Jag tror inte att den kommer att påverkas så mycket av ett regimskifte, men i ett inbördeskrig så försvagas alliansen naturligtvis. Jag tror att de folkliga upproren även kommer att spilla över till Iran och där håller det nog inte att bara fortsätta att skylla på USrael, även om oppositionen hittills varit underblåst därifrån. 

[1] Läs utdrag från planen på Radio Islam

Besök Lasse Wilhelmsons blogg

Den 14 maj kommer Wilhelmson till Uppsala. Läs mer här

3 reaktion på “”Det är kört för Assad” – intervju med Lasse Wilhelmson

 1. Tack för en intressant intervju.

  ”Men vad jag har förstått så blir även soldater och poliser skjutna, vilket innebär att det finns väpnade grupper där. De har ju inte skjutit sig själva.”

  Det är faktiskt så att det via vittnesmål rapporterats att säkerhetsstyrkorna hamnat i konfrontation med militären (i synnerhet i staden Daraa) vilket i sådant fall hade förklarat varför även soldater och poliser blivit beskjutna. Faktum är att Assad-regimen i synnerhet rekryterar alawiter till sin säkerhetsstyrka. Därför består säkerhetsstyrkan till sin övervägande majoritet av alawiter. Det är enklare att lyda order och skjuta mot ”sin” befolkning när den till sin majoritet utgör en annan religiös inriktning. Militären å sin sida innefattar både sunniter, kristna, alawiter, shiiter etc. Ca 75% av den syriska befolkningen är sunniter. Alawiterna utgör en betydande minoritet på ca 8%.

 2. Tack for en utomordentlig analys. Lasse ar verkligen en analytiker. Sjalv har jag mina aningar om det ena och det andra, men svart ar det.
  For en stund sedan tankte jag….hur skulle Mellanostern sett ut idag utan den sionistjudiska staten som vi maste kalla Israel????

  Fria Ordet ar det basta som hant pa lange, mvh Lisa

 3. Lasse Wilhemsson är alltid klockren och konsekvent med sin analys av oroligheterna i Mellanöstern. Det råder ingen tvekan om att Assads styrelseskick är på upphällningen snart eftersom han tog inte tillfället i akt genom att acceptera reformer i landet. Detta borde varje diktaturer ha i åtanke för att känna sig omtyckta av folket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>