Fatah och Hamas har enats

Representanter för Fatah och HamasRapporter från Kairo har idag (27/4) låtit oss veta att Fatah och Hamas lyckats nå en överenskommelse och försonats. De två fraktionerna har ända sedan Hamas bildades 1987 haft meningsskiljaktigheter. Problemen eskalerade och nådde kulmen 2006 efter att Hamas vunnit en jordskredsseger i valet och fick 76 av de 132 möjliga platserna i det palestinska parlamentet. Under året som följde försökte Fatah – efter påtryckningar från USA och Israel – med våld att driva bort Hamas från makten. [1] Kuppen misslyckades, vilket ledde till att palestinierna idag har två representanter: den folkvalda Hamasledda regeringen på Gazaremsan och den av Israel kontrollerade Fatahregimen på Västbanken.

Sedan dess har man varit bittra fiender trots flertalet försök till försoning. Fram tills nu, efter hemliga förhandlingar i Kairo. Den egyptiska underrättelsetjänstens nya chef, Murad Muwafi, meddelade idag att "förhandlingarna resulterat i en överenskommelse vilken omfattar samtliga punkter som diskuterats, inklusive upprättandet av en övergångsregering med det specifika uppdraget att fastställa ett datum för val." Hamas talesman Taher Nono bekräftar att man "kommit över alla meningsskiljaktigheter". Utöver detta, vilket förmodligen är något av det viktigaste i sammanhanget, ska paraplyorganisationen PLO struktureras om så att Hamas kan vara med. 

Om PLO skriver den palestinska statsvetaren Azzam Tamimi i boken Hamas: unwritten chapters (2007):

"It should be borne in mind that the PLO, which was created by the Arab League, has never been free from intervention and manipulation of various Arab governments, and above all that of Egypt." (s. 188)

Det är väldigt talande att Egypten lyckades föra samman Hamas och Fatah först efter Hosni Mubaraks fall. Under Mubaraks tid vid makten var det Omar Suleiman, f.d. chef för den egyptiska underrättelsetjänsten och ökänd för sitt samarbete med USA och Israel, som skötte förhandlingarna.[2]

Israel var snabbt med att visa sitt missnöje över den palestinska framgången. Premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade ledaren för den Fatahledda regeringen Mahmoud Abbas att han måste ”välja mellan fred med Israel och fred med Hamas”. Vidare sade han: "Det kan inte vara fred med båda eftersom Hamas strävar efter att förgöra staten Israel."

Abbas kontrade genom att uppmana Netanyahu att inte beblanda sig i palestiniernas inre angelägenheter. Han meddelade även på ett sarkastiskt, men samtidigt allvarligt sätt att det är Netanyahu som måste "välja mellan fred och bosättningar".

Det kan inte vara lätt att vara Israel i dessa tider. Det nya antisionistiska Egypten har börjat lämna avtryck på regionen, förhoppningsvis är detta bara början.

Läs även

Ett antisionistiskt Egypten i vardande

Noter

9 reaktion på “Fatah och Hamas har enats

  1. Detta är ytterligare ett bevis på att den nya världens skepnad sakta börjat ta sin form. Men ännu är den i sin puppa lindad.

  2. Om Syrien faller (inshallah så sker) så kommer Hamas att vara mer eller mindre tvungna att söka gemenskap hos sina rivaler på Västbanken. Detta skulle enligt mig och många andra stärka den arabiska saken. Ett starkt tecken på det är att Netanyahu inte ställer sig positivt till ett samarbete mellan Fatah och Hamas, för om så sker så vet den Israeilsa terroristregimen att ett uppvaknande bland andra arabiska stater kommer att föra landet Israel en evighet närmare vägs ände. Jag kan inte annat än att be för den saken.

    Sen har jag en fråga: är det någon som har ett bra tips på någon organisation som hjälper palestinska barn som jag kan skänka pengar till?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>