Möte med en sufist i Gaza

Sufisten Abu Fadl i GazaSufismen har blomstrat i Palestina under hela dess islamiska historia. I modern tid har den dock ifrågasatts av västerländska orientalister, sekularister, socialister och wahhabiter/salafiter. Men sufiordnarna är fortfarande aktiva i Palestina. Jag har bett en palestinsk vän till mig i Gaza ställa några frågor till sufisten Abu Fadl Ahmad Mansour Qirtam, direktör för det nationella centret för forskning och studier. Han lyfter fram en viktig punkt, nämligen att den som nedvärderar sufismen, nedvärderar Saladin och Izz ad-Din al-Qassam.

MO: Hur är förhållandet mellan Hamas och sufisterna?

Abu Fadl: Det finns ingen direkt koppling mellan sufisterna och Hamas, men det utesluter inte att det bland oss finns personer som sympatiserar med Hamas. Vi har studenter på vårt center som är medlemmar i Hamas. Det finns de som är mer positiva och de som är mindre positiva, men generellt kan man säga om Hamas så som man säger om alla andra, nämligen att kull man huwa sharif ya’tazz bi sufiyya (”varje ärbar man är stolt över sufisterna”).

De måste vara stolta över sufisterna eftersom de är stolta över Saladin al-Ayubi (d. 1193) och Saladin var sufist. Hjärtat och ryggraden i hans armé som befriade Jerusalem var sufister.  Jag vill också påpeka att den palestinska revolutionären Izz ad-Din al-Qassam (1882-1935) var sufist. [1]

MO: Deltar sufister i motståndet?

Abu Fadl: Sufisterna har ingen egen, särskild politisk grupp. Sufiordnarna sysslar med den andliga jihad, att bli bättre muslimer och lära känna Gud. Men sufisterna finns med i olika partier och organisationer och flera av dem är aktiva i motståndet, men inte i egenskap av sufister, utan i egenskap av muslimer och palestinier.

MO: Finns det motsättningar mellan salafiter [2] och sufister?

Abu Fadl: Sufismen är salafitisk eftersom vi håller oss till det som salaf, de tidiga muslimerna, lärde ut. Den så kallade ”salafijihadistiska” gruppen, som nyligen mördade italienaren Arrigoni, har ingenting med salaf, de tidiga muslimerna, att göra. Det är en vilsen och förrädisk grupp. Den förråder islam och Palestina.

Det finns grupper som kallar sig salafitiska som hävdar att våra ritualer är bid'a, ”innovationer”, och fördömer dem. Men de har fel. Det vi gör i våra zawiyya (sufikonvent), att åkalla Gud (dhikratul hadra) och välsigna profeten Muhammed, har sitt ursprung i Koranen och sunna (profetens undervisning).

Frågorna ställdes av Anis Khafagy från Arabnyheter, som också tog bilden.

Översättning till svenska av Othman Omar och Mohamed Omar

Se ett nyhetsinslag om sufismen i Palestina (arabiska)



[1] Läs mer om Izz ad-Din al-Qassam här

[2] ”Salafism” är en ny beteckning på ”wahhabism”. Se Farhad Abdi: ”Wahhabismen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>