Sveriges Unga Muslimers konferens 2011

Fria ordets unge medarbetare Uno Svensson deltog under påskhelgen i Sveriges Unga muslimers konferens i Stockholm. Här följer några av hans intryck:

Den 23 och 24 april höll Sveriges Unga Muslimer (SUM) sin årliga konferens i Stockholm. I år var temat ”Tillsammans för en ljusare framtid”. Konferensen hade flyttat till Kistamässan på grund av ett ökat deltagande. Varje år dyker allt fler och fler muslimska ungdomar upp och besöker konferensen. I år var vi cirka 1300 besökare och jag hoppas att vi inshallah blir ännu fler nästa år.

Tillsammans för en ljusare framtid kan sammanfattas i två ord – engagemang och agerande. Två ord som många av föreläsarna kom tillbaka till, för att visa på hur vitalt det är för muslimernas situation i Sverige. Mohammed Jihad sade i sin föreläsning att Gud inte dömer oss efter resultaten som vi har uppnått, utan efter arbetet som vi har lagt ner. Muhammed Dini berättade att även den minsta handling har betydelse hos Gud.

Sångaren Maher Zein talade om sin nyvunna lycka som utövande muslim och hur detta har fört honom vidare i livet. Gehad Essam El-Hadad från Egypten beskrev revolten, känslorna på Tahrirtorget och ungdomarnas insatser, ungdomar som inte längre finns bland oss. Adil Salihi talade om det breda, ungdomliga engagemanget under profeten Muhammads tid, att det till och med fanns kvinnor som gick ut i krig, ett exempel är Naseebah bint Kaab. Poeten Boonaa Mohammed stod för helgens mest känsloladdade stycke poesi, som fick många att brista ut i tårar. Han avslutade med,”you are dying…but you are not dead yet”.

Förändringens tid är inte över än, förändringens tid är just nu, idag, i denna timma, i denna minut, till och med i denna sekund. Konferensen och alla föreläsarna bidrog med otroligt mycket inspiration, speciellt när den var riktad mot oss ungdomar. Klyschan som säger att ungdomarna är framtiden, har alltid varit sann och kommer alltid att vara sann. Vi måste våga stå upp mot orättvisor och förtryck. Vi måste sträva efter att bli bättre människor. Icke-muslimer skall se på muslimer och beundra dem för deras godhet och fina sätt. Vi måste växa till att bli föredömmen för andra. Vi måste kämpa.

Stå upp för dina muslimska ideal, vik dig aldrig. Agera med vänlighet, både mot muslimer och icke-muslimer. Tänk på vad profeten Muhammad hade gjort. Människor kastade inälvor på honom, spottade på honom, urinerade i hans moské. Vad gjorde då profeten Muhammad? Han agerade med ett självsäkert lugn och utstrålade inre styrka. Och kärlek. Följ profeten Muhammads väg, hans sunnah. Mildhet och styrka i förening.

Jag ser redan fram emot konferensen nästa år, inshallah. Tack SUM, för en utomordentlig tillställning, som fokuserade på det viktiga. Framtiden.

Läs:

Mohamed Omar om sionisternas utfall mot föreläsaren Salah Sultans "antisemitiska konspirationsteorier"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>