Edin Limani: Därför tror jag på en turkisk-islamisk union

Edin LimaniEdin Limani, f. 1982 i Prishtina, Kosovo, bor sedan 1992 i Sverige. Han är utbildad jurist och arbetar inom kriminalvården i Göteborg. Han är ideellt engagerad i den turkiske islamisten Harun Yahyas rörelse. I den här artikeln pläderar han för upprättandet av en turkisk-islamisk union.

Jag tror att upprättandet av en turkisk-islamisk union kommer att innebära en förbättring för alla människor oavsett religion, nationalitet och åsikter.

Den turkisk-islamiska unionen, det vill säga en islamisk union under turkiskt ledarskap, kommer att leda till stora vetenskapliga och konstnärliga framsteg samt materiellt välstånd.

Turkiet kommer vara den naturliga ledaren i denna union. Alla turkiska och muslimska länder vill ha ett turkiskt ledarskap. Orsaken till detta finns i Turkiets historiska roll – det ottomanska kalifatet – och den turkiska nationens moraliska förtjänster och ekonomiska, vetenskapliga och demokratiska framsteg.

Den turkiska nationens ledarskap bygger inte på någon idé om raslig överlägsenhet. Sådana idéer skulle strida mot Koranens värderingar. Ledarskap handlar inte om att vilja vara bäst och trampa på andra utan om att ta ansvar och göra uppoffringar för andra. Vad Turkiet ska göra är att tjäna och beskydda de andra islamiska nationerna.

Ett av de viktigaste bevisen för den turkiska nationens ödesbestämda kall är en hadith, det vill säga en utsaga av vår profet Muhammed (föh), i vilken han nämner Istanbul och Turkiet. I den yttersta tiden kommer världsfrälsaren, Hazrat Mahdi, att ha sitt säte i Istanbul, varifrån han ska samla ihop alla splittrade turkiska nationer under en flagga – den turkiska.

Den turkisk-islamiska unionen kommer att vara grundad på Koranens värderingar. Det innebär att fred och respekt kommer att råda mellan människor. Alla kommer att ha frihet att utöva sin religion och terrorismen kommer att försvinna. Judar och kristna kommer att leva i trygghet. Unionen ska upprättas utan att spilla en droppe blod – endast genom argument och upplysning.

I flera verser talar Koranen broderskapet mellan muslimerna. De troende är bröder. Därför bör vi vara solidariska mot varandra och verka för att ena oss i en union.

Efter den 11 september finns de som har beskrivit relationerna mellan civilisationer som ”sammanstötningar”, men i Koranen säger Gud att skillnaderna mellan människor bör vara en anledning till att lära känna varandra.

Människor! Vi har skapat er av en man och en kvinna, och Vi har samlat er i folk och stammar för att ni skall lära känna varandra. Inför Gud är den av er den bäste vars gudsfruktan är djupast. Gud vet allt, är underrättad om allt. (49:13)

Terroristerna handlar i islams namn, men deras våldsamma metoder strider helt och hållet mot islams ädla moral. De orsakar lidande och kaos för både muslimer och icke-muslimer. Koranen fördömer terrorister som förvränger religionen (3:7, 27:48-49). Koranen varnar människor att hålla sig borta från dessa grupper som är förhärdade av ”otro och hyckleri” (9 47, 49:14). Det har funnits liknande grupper i islams historia som kharijiterna och assassinerna.

I den moderna världen är det nödvändigt för nationer att integreras i internationella organisationer för att främja respektive nations säkerhet och ekonomi. Men kulturella och religiösa värden har också betydelse. Några av vår tids stora internationella organisationer är till exempel NATO och EU.

Det är nödvändigt för de muslimska nationerna att bilda en liknande organisation för att främja fred, handel och stabilitet. Detta kommer att ge islamvärlden en starkare internationell position. Turkiet är som sagt den naturliga ledarstaten i en sådan union.

Läs mer om Harun Yahya här

2 reaktion på “Edin Limani: Därför tror jag på en turkisk-islamisk union

  1. Salam ALaykum.

    Jeg synes helt klart at vi har bruge islamiske union, fordi at menneskeheden har været igennem rigtig mange forfærdelige hændelser som har gjort at mange uskyldige mennesker har mistet livet. Ikke kun det, fattigdommen har taget flere tunsinde børne livet i Afrika. Islamiske union under Hz Mahdi a.s lederskab vil få folk til at leve sammen under retfærdighed og kærlighed. Folk vil ikke længere dø af sult eller at dræbe en anden til at vinde. Det er en rigtig god artikel, jeg håber hermed at alle folk der vil læse denne artikel vil få overblik over hvad der menes med den Islamisk union.

    fredelige hilsner

    Helmand Obeid Naqsbandi

  2. Selamun aleykum!

    Jag stöder personligen fullständigt denna union och ser fram emot att den dagen unionen bildas och förklaras officiellt, om Gud vill. Som en förnuftig person tycker jag att inte bara muslimmer utan alla
    människor som önskar en värld full med fred, kärlek, välbefinnade, välfärd borde stöda denna union.
    Själv tror jag helt unionen kommer bildas inom 10 år, Gud vet bäst.
    Ser man objektiv på saken och ger en överblick på väldspolitik kommer man se denna verkligheten.
    Turkiet har upphävt visum över 60 länder och förstärkt sin roll i omvärlden. Revolutioner i arabvärlden är födslovåndor för denna union.
    Alla unioner bör ha en ledare, så alla muslimmer kommer enas under Mahtis(as) andlig ledande i turkisk islamisk unionen-islamisk union, insaAllah.
    En mycket bra artikel med ett viktigt ämne.
    Tackar Edin för hans goda arbete och tackar fria ordet för deras publicering.

    Med vänliga hälsningar!

    Ekrem Yildiz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>