”Satsa på utbildning” – intervju med Khalil Arikan

Khalil ArikanDen islamiske tänkaren Fethullah Gülen (f. 1941) leder en rörelse som vill förena modern vetenskap, demokrati och sufism. Han har skrivit ett hundratal böcker som är mycket lästa. Gülen betraktas som den mest inflytelserika islamiska tänkaren i dagens Turkiet. Han vill förändra samhället genom att förändra individerna och tror att världen står inför en ny tidsålder av fred och andligt uppvaknande. Gülen är bosatt i en liten by i Pennsylvania i Förenta staterna. Jag träffade Khalil Arikan, en av hans lärjungar i Sverige.

MO: Vad är kärnan i Gülens budskap?

KA: Det är kärleken till vår mästare Muhammed. Man ska ha kontakt med Muhammed i sitt dagliga liv. Vi måste våga komma till honom och öppna våra hjärtan. Muslimerna känner inte sin mästare. Om vi inte känner Muhammed kan vi inte känna Gud. Det är han som har förklarat Gud. Han är porten till Gud. Så vi måste knacka på den.

MO: Har ni några aktiviteter?

KA: Ja, vi har samkväm en gång i veckan. Vi träffas några personer kring en lärare och studerar Koranen och Risale-ye-Nur. Det är Said Nursis (d. 1960) skrifter. Han var en av islams stora förnyare under 1900-talet. Man kan säga att Imam Fethullah är hans arvtagare. Han har vidareutvecklat Nursis tankar. Nursi tolkade Koranen på ett modernt sätt. Han använde naturvetenskap, filosofi och psykologi för att förklara Koranen. Gülenrörelsen driver också skolor i Stockholm. Gülen brinner för utbildning. Han har gett sitt liv åt att utbilda barn och ungdomar.

GülenMO: Är Gülenrörelsen politisk?

KA: Den är inget parti och tar inte direkt del i den politiska processen. För oss är det viktigaste att förändra oss själva. Hans motto lyder: ”När man förändrar människan, förändrar man också samhället”. Världslig och andlig utbildning är grunden. Han driver hundratals skolor över hela världen. Vår imam föreskriver att vi studerar modern naturvetenskap parallellt med att vi reformer oss själva i enlighet med sufismens metoder.

MO: Är Fethullah Gülen sufist?

KA: Å ja, han är en riktig sufist! Han har kallats vår tids Mevlana Rumi. Han säger som Rumi: ”Kom, var du än är och vad du än är!” Han avvisar inte någon. På 1960-talet började han fundera på hur han skulle förmedla islams budskap till skådespelare och musiker. Man kan inte tala på samma sätt till alla. Man måste anpassa budskapet till olika människor, olika miljöer, olika tider.

MO: Visst kommer du från Konya? Staden där Rumi är begravd.

KA: Ja, och jag har besökt Rumi många gånger. Det kommer folk från alla länder för att besöka honom. Men det viktigaste är Rumis budskap. Han sade ”Kom!” Men kom till vad? Det var till Gud han kallade. Rumi lyser, säger Gülen, men hans ljus kommer från Gud. Gülen har också sagt om Rumi att han är som ängeln Israfil: han blåser liv i döda själar. Gülen säger att Rumi är Muhammeds perfekte arvtagare.

MO: Så sekulär utbildning är lika viktig som sufismen?

KA: Ja, Said Nursi sade att världslig kunskap och andlig kunskap är som fågelns två vingar. Med bara en vinge kan man inte flyga. Vi behöver båda. Om du tittar på Ibn Arabi, den störste sufimästaren någonsin, så var han också vetenskapsman.

MO: Vad har Gülen för inställning till wahhabismen?

KA: Jag sade tidigare att Gülen vill att vi lär känna profeten Muhammed. Det måste vi göra i det här fallet. Titta på hur profeten gjorde. Han är vår lärare. På hans tid fanns det hycklare, falska människor som gjorde hemska saker, som låtsades vara muslimer. Det var den tidens wahhabiter. Profeten visste vilka de var. Han såg in i människors hjärtan. Ingen kunde dölja någonting för honom. Men han avslöjade inte vilka de var. Han jagade inte bort dem. Han lät dem vara kvar hos honom. Han visste att deras hjärtan, som var som stenar, skulle mjukna upp i hans sällskap. Så måste vi också göra nu med wahhabiterna. Låt dem bara vara med. Vi bygger upp en miljö av kärlek och tolerans. Vi lever som profeten har lärt oss. De kommer att se och höra och, om Gud vill, ”tina” de också.

MO: Vad säger Gülenrörelsen om demokrati?

KA: Demokrati är det bästa sättet att styra i vår tid. Människor bör fritt kunna välja sin regering. Tiden förändras. Vi kan inte ha samma system idag som på den ottomanska tiden. Gülen har sagt: ”Det finns ingen väg tillbaka från demokrati”. Men han säger samtidigt att demokratin behöver en andlig dimension.

MO: Har du några råd till invandrade muslimer i Sverige?

KA: Satsa på utbildning. Lär er svenska ordentligt. Sverige är vårt land och vi måste tala svenska. Arbeta hårt och ärligt. Försök vara goda förebilder. Skaffa er svenska vänner, isolera er inte. Bygg bra relationer med era grannar. Vi muslimer bör visa att vi tycker om det här landet och att vi kan bidra till vår gemensamma välfärd. Vi bör respektera svenska högtider. Jag önskar till exempel alltid mina vänner, arbetskamrater och grannar glad påsk och god jul. En annan sak är barnuppfostran. Jag skäms när jag ser att muslimska ungdomar är ute och begår brott. Vi bor i Sverige, vi är svenskar och vi måste lyda och respektera svenska lagar.

MO: Vad tror du om dialogen mellan sunni- och shiamuslimer?

KA: Shi’iterna älskar imam Hussein. Det gör vi också. Varje år på ashuradagen, dagen då imam Hussein led martyrdöden, delar vi ut mat. Vi talar om slaget vid Karbala och sörjer. Vi är mycket sorgsna över imam Husseins död. Men att gråta är inte det centrala. Det centrala är att förstå vad imam Hussein stod för, hans budskap.

Karbala var ett slag mellan sanning och falskhet. Båda sidor var muslimer till namnet. Nu återkommer vi till wahhabismen. De är muslimer till namnet, precis som de som dödade imam Hussein. Det är hjärtats avsikter och handlingar som räknas.

Vi har dialog med shi’iter, de är våra bröder. Gülen säger som Rumi: ”Kom!” Hans dörr är alltid öppen för alla. Han avvisar ingen.

Erdogan har deltagit i shi’iternas ashuraceremonier för att visa välvilja och respekt. När han var i Irak besökte han imam Alis grav i Najaf. Det är shiamuslimer som tar hand om den. Han hade inga vakter med sig. Trots att det finns många banditer i Irak. Sådana som spränger sig själva i luften, som spränger moskéer. Han var inte rädd. Han är en riktig muslim.

MO: Vad har Gülen för relation till premiärminister Erdogan?

KA: De respekterar varandra. Innan vi slutar vill jag bara säga en sak. Har du sett Gülens ögon? Titta hur trötta de är. Han sover inte. Han bara gråter och tänker bara på världens och människornas alla bekymmer. Han är uppe på nätterna och ber till Gud och samtalar med profeten Muhammed. Det finns dem som har berättat att de hört honom gråta och prata med Muhammed på natten. Han redovisar allt han gör för Muhammed och får vägledning från honom.

MO: Gülen talar om en ny, förstående tidsålder?

KA: Ja, han säger att sufismen kommer att spela en stor roll. Människor kommer att upptäcka sin andliga potential. Den nya tidsåldern kommer att präglas av tolerans och dialog.

Läs mera om Gülen här

2 reaktion på “”Satsa på utbildning” – intervju med Khalil Arikan

  1. Mästaren Fethullah Gulen(Må Allah skänka honom god hälsa)berättar i en av sina dikter ” Är du Yosef” som gavs ut på tidskriften SIZINTI.
    Där berättar han bildligt om Hazrat Mahti(as)och ser fram emot hans framträdande som världfrälsare, inshaAllah.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>