Andreas Malm: ”Wahhabiter mördade Arrigoni”

Andreas MalmFörfattaren och journalisten Andreas Malm, som skrivit böckerna Bulldozers mot ett folk och Hatet mot muslimer, har lång erfarenhet som aktivist i den vänsteristiska palestinarörelsen och som debattör i frågor som rör islam, muslimer och islamofobi.

Han har dock aldrig ifrågasatt Israels rätt att existera och inte heller vågat granska sionismens roll i "den islamofobiska ideologiproduktionen" eller "den islamofobiska kunskapsregimen", som det heter.

I en artikel i dagens Aftonbladet, ”Fredskämpen gav sitt liv för Gaza” (16/4 2011), skriver han om det bestialiska mordet på italienaren Vittorio Arrigoni. Till skillnad från många andra skribenter som skyller avrättningen på ”islamister” i allmänhet, säger Malm som det är:

Han hade kidnappats av en grupp palestinska wahhabiter, en av de al-Qaida-celler som under de senaste åren spridit sitt gift i Gaza. På en Youtube-film ser man dem hålla upp hans blodiga, förbundna ansikte. Italienaren kom in i vårt land för att sprida korruption, säger texten.

[…]

I dag är inte läge att kyligt analysera hur wahhabismen kan få fäste i Gazas desperation, i dag säger vi: satans mördare. Vår sorg är svart, vår vrede röd, vit, grön. Minnet av Vittorio kommer att leva i Gazas öppna sår.

Wahhabiterna mördade Vittoria Arrigoni. Tack Andras Malm för att du säger som det är. Det är en sekt som dyker upp överallt där det finns fattigdom, okunnighet och krig. I Afghanistan, Tjetjenien och Irak har deras våldsamhet och sekterism stundtals gjort dem till ett större problem för folken i dessa länder än ockupationen.

Det är dags för journalister i Sverige att byta ut "islamisk" eller "islamistisk" terrorism mot det mer korrekta "wahhhabitisk". Ty faktum är att så gott som alla så kallade "islamiska" eller "islamistiska" terrorister kommer från den wahhabitiska sekten. Nu talar jag alltså om terrorism, riktig terrorism, inte om motstånd mot ockupation.

Wahhabisekten grundades av Muhammed ibn Abd al-Wahhab på 1700-talet i provinsen Najd i nuvarande Saudiarabien. Alltsedan dess begynnelse har den bektraktats som heretisk, det vill säga icke-ortodox, av de flesta islamiska teologer. Sektens mål är att genom aggressiv propaganda, massakrer och förstörelser av minnesmärken, moskéer och gravar utplåna alla andra tolkningar av islam.

På senare tid har anarko-wahhabitiska grupper utnyttjat oredan efter revolutionen i Egypten för att vandalisera flera gravar och moskéer. Under en islamisk konferens i Egypten förra året sade Sheikh Mohamed Abdel Fadeel att wahhabismen understöds av “sionistiska organisationer”. [1] Det kan mycket väl ligga något av sanning i shaykhens ord. Både sionister och wahhabiter tycks drivas av ett hat mot islams andliga, kulturella och teologiska mångfald. Bägge vill krympa islam till en liten obskyr sekt och utplåna islams historia.

Vem tjänar på att wahhabiterna vinner tolkningsföreträde? Svaret är islams fiender. Om så sker kommer det inte att behövas några islamofober för att svartmåla islam. Det gör wahhabiterna så bra själva. När de begår skändligheter säger de ju att de bara följer ”Koranen och sunnan". [2]

Boken Islamisten (Islamiska förlaget Aguéli 2010) innehåller skarp polemik mot wahhabismen. I essayen ”Den större jihad” skriver jag sålunda:

Kampen för ett fritt Palestina kan inte föras tillsammans med sekter som vill skada islams enhet, som vill utplåna profeternas, de rättfärdigas och martyrernas gravar, vilka vårdats och vördats av generationer fromma och lärda muslimer. Den extrema wahhabismen är liksom sionismen en fiende till palestinierna. Det är av yttersta vikt att inte tillåta att palestinarörelsen infiltreras och kapas av dem som talar i Koranens och sunnans namn för att bedra muslimerna. Var på er vakt! (s. 127)

Sionistregimen blev säkert inte sorgsen över beskedet om Arrigonis död. Wahhabismen fungerar, direkt eller indirekt, som ett instrument i deras händer. Det är därför jag alltid betonar att islam har två stora fiender, en yttre och en inre, sionismen och wahhabismen.

Boken Islamisten kan beställas från Islamiska förlaget Aguéli för 150 kr

Läs:

Mohammad Khalil: ”Wahhabitier kidnappar aktivist i Gaza”

Farhad Abdi: ”Wahhabismen”

Mohamed Omar: ”Islamism eller pseudoislamisk terrorism?”

Mohamed Omar: ”Kalla dem vid deras rätta namn”

Mohamed Omar: ”Wahhabismen och det planerade attentatet mot Jyllands-Posten”
 


[1] Al-Masri al-youm, "Sufi followers celebrate Abul Abbas el-Moursi in Alexandria" (17/7 2010)

[2] "Sunnan" kallas profeten Muhammeds undervisning

En reaktion på “Andreas Malm: ”Wahhabiter mördade Arrigoni”

  1. Denne diskusjonen er omtrent like opplysende som de ”store debattene” mellom de ”breie massene” i henholdsvis AKP ml og SF. Ikke en kjeft utenfor menighetene skjønte hva ”de grunnleggende motsetningene” besto av, eller hva debatten for øvrig dreide seg om. Eller er det bare jeg som sitter igjen med et ”dejá vu” etter Mohammed Omars betraktninger?
    Jeg skal ikke gå inn på de mikroskopiske skillelinjer mellom muslimer og andre muslimer som Omar vektlegger og som da tydeligivis skal forklare alt fra tyngdekraften til verdenshistorien for oss andre. Jeg er mer opptatt av ideologiske retninger som synes å se seg tjent med diskusjoner på det nivået det her legges opp til.
    Jeg er selv gammel palestina-aktivist, men som for mange andre er også min støtte til Hamas og liknende bevegelse i nærmest fritt fall for tiden. Og det perspektivet lar seg ikke bevege så mye av at de som myrdet Vittorio Arrigoni muligens kommer fra en annen gruppe islamistiske fundamentalister. Og som derfor kan kalles terrorister i motsetning til ”våre” fundamentalistene som er motstandskjempere.
    Det er selvfølgelig fint at Mohammed Omar finner trøst i slike betraktninger. Personlig har jeg mye mer tillit til de som idag går ut på gatene over hele Midtøsten og med livet som innsats kjemper mot det ene regime mer korrupt enn det andre. Og han bør også legge merke til at det er frihet disse folkene roper på. De roper ikke på mer religion eller mer islamistisk fundamentalisme, men rett og slett på frihet og likhet og økonomiske muligheter for seg og sine.
    Og uansett fortolkere av typen Andreas Malm og som her Mohammed Omar, så er det ropet om frihet vi andre vil huske,uansett hva som skjer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>