Wahhabiter kidnappar aktivist i Gaza

Vittorio ArrigoniEn italiensk människorättsaktivist vid namn Vittorio Arrigoni har kidnappats på Gazaremsan. Arrigoni som för närvarande är bosatt i Gaza släppte 2010 boken Gaza: stay human som går igenom den humanitära situationen i området och bl.a. skildrar Gazamassakern årsskiftet 2008-2009. En grupp som kallar sig "Salafi Jihadi" har tagit på sig ansvaret för kidnappningen och hotar att döda Arrigoni om inte Hamas friger gruppens fängslade medlemmar.

I sin rapport om det inträffade uppger TT att "Salafi Jihadi" är en "radikal islamistgrupp". Ordet "radikal" har idag förvandlats till en synonym till "extremist". Än värre ställt är det med ordet "islamist" som mer eller mindre kommit att betyda samma sak som "terrorist". I boken Islamisten  (2010), med hänvisning till bland annat Bonniers svenska ordbok, Nationalencyklopedin och Nordisk familjebok, beskriver Mohamed Omar ordet radikal på följande sätt: 

Den mest utförliga förklaringen finner man i Nordisk familjebok, där radikal sägs innebära att man ”går till roten af en sak”. Politisk radikalism beskrivs som strävandet efter ”en genomgripande och fullständig, i riktning till frihet och jämlikhet, gående omgestaltning af de bestående förhållandena”. 

[..]

Numera används ordet radikal nästan synonymt med ”extrem” och ”till ytterlighet gående”, vilket är missvisande eftersom radikalismen, enligt dess ursprungliga samband med ordet ”rot”, inte söker sig ut mot kanterna, mot ytterligheterna, utan inåt, mot djupet och roten. ”Radikal” har kommit att stå för åskådningar som syftar till att rycka upp den nuvarande ordningen med rötterna och ersätta den med något nytt, medan det i vår tolkning tvärtom handlar om ”att återgå till rötterna” (s. 96)

I boken definierar han även ”islamism” som en samlingsbeteckning för de rörelser som ”förespråkar islam som grund för samhället” och som ”organiserar sig politiskt i enlighet med en ideologi baserad på islams källor” (s. 107). De flesta islamister, med några få undantag i periferin, ser demokrati som något positivt och islamiskt. "Huvudfåran inom den islamiska rörelsen ser demokratin icke endast som förenlig med islam, utan även som en islamisk samhällsmodell." (s. 108) Jag är beredd att skriva under på denna definition och väljer följaktligen att precis som Omar kalla mig själv islamist.

Mot bakgrund av det ovan anförda är TT:s benämning av gruppen "Salafi Jihadi" som "radikala islamister" helt felaktig. En radikal islamist bör vara radikal, i betydelsen kompromisslös, motståndare till sådan terror som Arrigoni utsatts för, eftersom den strider mot islams grundläggande principer, islams rötter, radices, och följaktligen också mot islamismens. Vari finns det islamiska, eller ens det humana, i att terrorisera och dödshota en oskyldig palestinaaktivist som gjort stora uppoffringar för att hjälpa de nödställda Gazaborna?

Folkligt förankrade organisationer som Muslimska brödraskapet, Hamas och AKP i Turkiet benämns rätteligen "islamister". När deras motståndare, som i det här fallet den obskyra, wahhabitiska extremistgruppen "Salafi Jihadi", tilldelas samma epitet förlorar begreppet sin innebörd. Man kan tycka att det ska krävas mer av en grupp än att bara ha ett namn med muslimsk anknytning för att den ska betraktas som islamistisk. TT är uppenbarligen av en annan åsikt.

Om inte annat är TT:s slarviga språkbruk en förolämpning mot de miljontals fredliga och anständiga muslimer som sympatiserar med islamistiska organisationer och partier. Kalla skurkarna vid deras rätta namn.

Boken Islamisten kan beställas från Islamiska förlaget Aguéli

Uppdatering 10.45:

Rapporter gör nu gällande att Vittorio Arrigoni hittats död. En talesman för Hamas kallade mordet "ett avskyvärt brott som inte hade någonting att göra med våra värderingar, vår religion, våra seder och traditioner". Hamasledaren Ismail Haniyeh har i andra sammanhang sagt att wahhabismen i Gaza understöds av Israel.

Förhoppningsvis lyckas Hamas tillfångata samtliga av mördarligans medlemmar. Redaktionen på Fria ordet sänder sina tankar till Arrigonis familj och vänner.

Läs:

Farhad Abdi: "Wahhabismen"

Mohamed Omar: "Islamism eller pseudoislamisk terrorism?"

Mohamed Omar: "Kalla dem vid deras rätta namn"

2 reaktion på “Wahhabiter kidnappar aktivist i Gaza

  1. Jag tror att wahhabiterna agerar på uppdrag av Israel. Det finns ju inget som har gynnat den sionistiska agendan så som wahhabismen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>