Gilad Atzmon: Låt oss tala om judisk ideologi

Ruth GavisonEn av de viktigaste skillnaderna mellan det som jag och det som andra humanister inom fredsrörelsen skriver, är att jag är beredd att gå bortom den politiska diskussionen — jag gräver i de ideologiska och filosofiska rötterna hos den judiska staten, judisk politik och judisk identitetspolitik. Jag granskar betydelsen av "Jewishness".

I mina arbeten definierar jag klart den sammanhängande enheten mellan Israel och "judisk ideologi" ("Jewishness"). Och eftersom Israel definierar sig som en judisk stat, måste vi självklart vara tillräckligt modiga för att fråga oss vad Jewishness står för.

Helt klart är israeler stolta över sin Jewishness — De är långt ifrån blyga om detta. 

I följande video sprider den judiskt centrerade israeliska professorn i juridik Ruth Gavison några judiska stamideér på en AIPAC konferens.

YouTube Preview Image

Om du misslyckas med att förstå vad som motiverar israeliska piloter att släppa bomber på civila från flygplan som är dekorerade med judiska symboler, så tillhandahåller juridikprofessor Gavison svaret:

"Israel kommer att göra vad som än krävs för att förbli en judisk stat så länge det behövs"

Om du frågar dig hur det kommer sig att 94% av israeliska judar stödde sin armés folkmordshandlingar under operation Cast Lead (gazamassakern, övers. anm), så har kanske Gavison en del insikter att erbjuda:

"Israels Jewishness är det som gör det möjligt för judar att för första gången på många år ta kontroll över sina liv"

Vilket de verkligen gör: Israelisk brutalitet saknar jämförelse.

Gavison sammanfattar:

 "Israel är den plats där judisk och hebreisk kultur är majoritetskultur, detta är innebörden i Israels Jewishness"

Vi måste hålla med juridikprofessorn — Hebreisk kultur är verkligen en majoritetskultur i Israel — eftersom den infödda befolkningen i landet är instängd bakom murar och i friluftsfängelser.

Om Israel är innebörden i Jewishness och vice versa, så har judar ett allvarligt etiskt problem att ta itu med.

Engelska originalet publicerat den 14 april. Originalets titel: Let us talk about Jewishness.

Översättning av Lasse Wilhelmson.

2 reaktion på “Gilad Atzmon: Låt oss tala om judisk ideologi

  1. Enligt Gavison spelar det ingen roll, vem som har gjort fel tidigare. Tala om att vilseleda människor, för att historien om Palestina ska suddas ut. Nakban får inte glömmas och ska inte glömmas. Den judiska staten kommer en vacker dag att lösas upp i intet.

  2. Jag klarar faktiskt inte av detta judiska storhetsvansinne längre! Titta bara hur Reinfeldts judar behandlar samerna. Samerna, som faktiskt har rätt till ”Sverige”! Judar tjatar jämt om att ”Israel” är deras land sedan tusentals år. Men det har ALDRIG funnits ett ”Israel” och det finns det förbanne mig inte nu! Fast vi lär oss EN sak av detta – ett tjuvsläkte är och förblir ett tjuvsläkte!
    Daniel Gilfry, partiledare C.A.M.P. – Sveriges Befrielseparti

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>