Libanesiska ‘Framtidsrörelsen’ bakom våldet i Syrien

Framtidsrörelsens officiella flaggaIgår avslöjades det att tre män ur en terroristcell fick stöd från Saad al-Hariris parti, Framtidsrörelsen, för att starta regimkritiska upplopp i Syrien. De tre männen erkände i syrisk TV att de fick pengar och vapen från den libanesiske parlamentarikern Jamal Jarrah, tillhörande samma parti, för att utföra dåd i Syrien i syfte att störta president Bashar al-Assad och hans regim. Jamal Jarrah nekade till anklagelserna under onsdagen.
 
Gårdagens avslöjande är det första riktiga beviset som berättigar de rådande tveksamheterna till de regimkritiska demonstrationerna i Syrien. Många människor har ställt sig undrande till varför Syrien drabbades av så pass våldsamma sammandrabbningar. Den syriska befolkningen är, trots de begränsade politiska rättigheterna, de mest välmående i hela arabvärlden. Bashar al-Assad har blivit en av Mellanösterns mer populära ledarna för sina reformer, vilket givit den syriska befolkning gratis utbildning och hälsovård. Många människor har demonstrerat till stöd för al-Assad, men ändå tryckt på sin ledare för mer rättigheter. De demonstrationer har dock varit väldigt lugna.
 
Framtidsrörelsen i Libanon har tidigare anklagats för att ha finansierat det saudiska projektet Fatah al-Islam, en al-Qaida inspirerad terroristorganisation som belägrade Nahr al-Bared under sommaren 2007, och som mördade hundratals libaneser. Partiet, som är det ledande politiska partiet i det väststödda 14:e mars-blocket, har vid flera tillfällen anklagats för korruption, och ibland även för högförräderi. Den dåvarande premiärministern Saad al-Hariri är en nära allierad med Saudi Arabien, en regim som hyser förakt mot alla människor som vägrar bekänna sig vid den sekteristiska wahhabitiska ideologin. Saudi Arabien och Syrien har en lång historia av politiska konflikter. De två länderna har dock under den senare tiden haft diplomatiska förbindelser med varandra. Flertalet partier i det 14:e mars-blocket har vid flera tillfällen angripit den syriska regimen, främst på grund av dess allians med Iran och Hizbollah. Det väststödda blocket har av dokument publicerade av Wikileaks avslöjats för att ha försökt starta inbördeskrig i Libanon vid flera olika tillfällen. Flera partiledare ur blocket har också konspirerat med den israeliska terroristregimen i mordet på tusentals libaneser sedan sommaren 2006. Bland annat avslöjades det att den förre premiärministern, Fouad Saniora, tipsade israelerna om var de skulle fälla sina bomber. Flera politiker i det väststödda blocket kommer snart att åtalas i vad som förmodligen kommer att bli den största rättsprocessen i Libanons historia.

En reaktion på “Libanesiska ‘Framtidsrörelsen’ bakom våldet i Syrien

  1. Al-Breft, din inställning är för mig obegripbar. Och din intelligens och kunskap ställer jag mig mycket tveksam till när du skriver att syrierna skulle vara ”de mest välmående i hela arabvärlden” och Al-Assad ”en av Mellanösterns mer populära ledarna för sina reformer”.

    Var har du fått denna fantastiska kunskap ifrån? Syriska ambassaden?

    Om Al-Assad hade varit någonting att ha för den muslimska och palestinska kampen så hade vi ju sett förändring redan nu. Han använder en odlad bild av att vara den enda oppositionella arabledaren mot ockupationen i Israel, och hans till ytan goda relationer med Iran skulle få dig att tro att Al-Assad skulle vara intresserad av en lösning i palestinafrågan. Al-Assad är en tyrann, liksom sin far, och har inget annat intresse än att fortsätta sitta kvar vid makten och förse sin familj och sina nära med profit som sugits ur det syriska folkets gemensamma tillgångar. Om palestinafrågan blir löst, då blir Inte Al-Assad kvar, för då finns det ingen slöja att gömma hans bristande respekt för sina invånare bakom.

    Och Al-Assads relationer med Iran är som högst ytliga och den respekt som han åtnjuter av ledarna där är inte högre än vore han vilken annan arabisk ledare som helst som erkänner islam.

    Jag tolkar på ditt namn som att du är muslim, men jag har mycket svårt att se att din tolkning av situationen i Syrien skulle vara pro-islamisk. Har du varit i Syrien? Ett nedrigt land med människor ständigt rädda som barn i en mörk grotta omringade av blinda gorillor som bär svärd till sina svingande händer. Mer än någonting annat behöver folket resning så att de en dag kan gå ut på Homs gator med uppsträckta ryggar och modiga hjärtan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>