Kvinna med sjal ställer upp i val

GulderenDet styrande islamistpartiet AKP i Turkiet nominerar en kvinnlig kandidat med sjal till valet den 12 juni. Detta trots det sjalförbud som råder inom statliga institutioner. Kandidaten Gulderen Gultekin är lärarinna.

AKP har drivit frågan om frihet för kvinnor att bära sjal, men man har velat gå försiktigt fram för att inte riskera en sammandrabbning med hårdföra sekularister. Premiärministerns Recep Tayyip Erdogans hustru och dotter klär sig i enlighet med islamisk etikett.

Sedan AKPs makttillträde år 2002 har kvinnor med sjal känt ett allt större självförtroende och vågat ta mer plats i offentligheten. Tidigare, under det sekularistiska auktoritära systemet, var det förbjudet för flickor som följde islamiska klädkoder att studera vid universiteten. Detta har man ändrat på.

Erdogan har lovat att om islamisterna vinner valet i juni så skall de se till att genomföra konstitutionella reformer för att öka den personliga friheten, inklusive friheten för kvinnor att klä sig i enlighet med sin övertygelse.

Mer än 60% av Turkiets kvinnor bär hijab, det vill säga sjal, och en överväldigande majoritet identifierar sig som religiösa muslimer.

Läs:

Mohamed Omar: Vad vilja muslimerna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>