Filmtips: Tears of Gaza

En mors skrik. En föräldralös flickas gråt. Vit fosfor. Blod. En fars förtvivlade jämrande.  Ett bårhus fullt av barn. Gaza. Gazas tårar.

Detta skulle bli en filmrecension. Nu, när filmen är slut så har jag knappt några ord kvar, varken att säga eller att skriva. Vibeke Lokkeberg som gjorde filmen hade för avsikt att visa Gazas verklighet. Sanningen är att den fick min verklighet att brista. Mitt ordförråd är inte tillräckligt stort för att beskriva filmen. Smärtan, sorgen. Den måste ses och upplevas.

Här är i alla fall några ord som ekar inom mig. Yahia sade: ”När jag förlorade min far, kändes det som att jag förlorade hela världen”. Yahia är 6 år gammal. 

Detta är en film som anhängare till Israel borde se. En film som alla sionister borde se. En film som alla människor i hela världen borde se. Hela världen borde gråta för Gaza. När ni ser filmen, ställ då er själva en enkel fråga: Är detta rätt, ur någon synpunkt, ur någon synpunkt som helst?

Vad som drabbade Gaza under 22 dagar i slutet av 2008 fram till början av 2009 var inget krig. Det var en massaker. Israel hade för avsikt att, precis som Goldstone-rapporten uttryckte det, "förnedra och terrorisera" den palestinska civilbefolkning. 

Filmen är textad på engelska. 

Se filmen här.

Läs även

Vad som verkligen hände i Gaza

Vämjeligt av Richard Goldstone

11 reaktion på “Filmtips: Tears of Gaza

  1. Jag håller med dig Lasse, den borde verkligen visas i svensk TV.
    Det skär hjärtat…det gör så ont att inget förändras. Dagar blir veckor sedan månader sedan år och Gazas verklighet är densamma. Tårarna torkar aldrig för verkligheten har samma sorgsna min.
    HUR LÄNGE TILL? :(

  2. Jag har aldrig gråtit så mycket till en dokumentärfilm, jag förstår inte att politikerna vänder blicken och faktiskt stödjer Israel’s politik. Det är omänskligt. Jag grät, och grät, jag har ältat nu i 2 dagar.

  3. Lördag 7 maj kl 13.00. Bio Rio, Hornstulls Strand 3, Stockholm.
    GAZAS TÅRAR – TEARS OF GAZA, dokumentärfilmen som inte kommer att sändas i svensk TV eller visas på de stora biografkedjorna. Filmen om en verklighet som är så hemsk att den inte anses kommersiellt gångbar. Välkomna! Arbetsgruppen för visning av film om Palestina.

    ABF 11 maj kl 18.00, FILM:GAZAS TÅRAR – TEARS OF GAZA,
    dokumentärfilmen som inte kommer att sändas i svensk TV eller visas på de stora biografkedjorna. Filmen om en verklighet som är så hemsk att den inte anses kommersiellt gångbar. Välkomna! Arbetsgruppen för visning av film om Palestina.

    ABF 16 maj, kl 18-21.00, FILM: MARKEN TALAR ARABISKA.
    Lennart Aspegren inleder filmvisningen med att berätta om den s.k Davis-Aspegren rapporten, FNs uppföljning 2011 av Goldstone- kommissionens undersökning av anfallet på Gaza 2009. Möjlighet att ställa frågor till Lennart Aspegren. Lennart Aspegren är en internationellt verksam jurist som har arbetat som rättschef och som FN-domare. Under 1995-2000 var Aspegren ordinarie domare i UN International Criminal Tribunal for Rwanda (ICTR), med ställning som undergeneralsekreterare i FN.

    ABF. 25 maj, kl 18-21.00, FILM: PALESTINA – MIN ÄLSKADE.
    Filmen handlar om det Palestinska flyktinglägret Burj el Barajny i Beirut
    och är inspelad i september 1980. Lägret ligger i ruiner och har besatts
    av Israel. De människor vi möter har levat i en påtvingad exil i 34 år.
    De har byggt upp sina tillfälliga hem på ett område där ingenting
    tillhör dem. Det är kvinnorna i lägret vi möter

  4. SVT överväger att visa dokumentären Gazas tårar!
    Dock är inga beslut tagna ännu! SVTs Eveline Lindström vill att man skall tala personligen med Axel Arnö, 08-7848412,
    för att få konkreta svar från honom.

  5. Ursäkta men jag använder inte de judiska termerna ”Gaza” och ”Västbanken”! Det heter ”Ockuperade Palestina”, från Jerusalem till Nablus, från Sinai till Kiryat Shmona, från Bethlehem till Tel Aviv!
    Jag har sett ockuperade Palestina och det är ett Helvete! En vacker dag kommer världen att vakna och ge landet tillbaka till folket som det tillhör – PALESTINIERNA!
    Daniel Gilfry, partiledare CA.M.P. – Sveriges Befrielseparti

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>