Kläder för kvinnor i karriären – intervju med Iman Aldebe

Iman AldebeFör många muslimer, jag själv inräknad, står sjalen för blygsamhet och huslighet. Men modedesignern Iman Aldebe menar att sjalen passar lika bra för självständiga och utåtriktade karriärkvinnor. Man behöver inte ens vara muslim. Alla kan ha sjal, bara för att det ser bra ut. Hon har sitt eget klädmärke: ”Iman Aldebe”. Hon har kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm, men det håller på att renoveras. Jag träffar henne på ett café på Drottninggatan.

MO: När började du designa kläder?

IA: Jag läste design på gymnasiet. Jag gjorde kläder åt tjejer som tog studenten och för brudar. Fest- och bröllopskläder. Jag sminkade och stylade. Men jag började rita kläder redan som sexåring.

MO: Hur kom du in på det?

IA: När jag var barn gjorde jag det för att det var kul. När jag kom upp i tonåren kände jag att det var svårt att hitta tjejkläder som var både islamiska och snygga. Det mesta som fanns var tantigt och tråkigt. Det fanns ett behov helt enkelt. Så var det verkligen något jag tyckte om att hålla på med.

MO: Designar du på heltid?

IA: Ja, nu gör jag det. Tidigare läste jag juridik samtidigt. Det var jättestressigt. Jag har tagit paus från studierna. Ska tillbaka snart.

MO: Vill du förändra bilden av den muslimska kvinnan?

IA: När man tänker på en muslimsk kvinna tänker man på en förtryckt kvinna i förorten med fem eller sex barn som går på soss.

MO: Dina kläder är lite mer glamorösa än så. Helt klart.

IA: Ja men inte bara. Jag gjort andra saker också. Det är den senaste kollektionen som är till för kvinnor i karriären. Jag har som sagt gjort mycket bröllopskläder.

Omar och ImanMO: Tror du att du gör det lite mer spännande att ha sjal?

IA: Ja, det var en tjej som började ha sjal på sin bröllopsdag. Det var jag som gjorde den. Hon ville "chocka" alla gäster. Här är jag och jag har sjal. Sedan fortsatte hon att ha sjal och många följde efter. Det blev nästan en trend.

MO: Kanske till och med icke-muslimer kan börja ha sjal om det blir trendigt?

IA: Ja det är inne med turban nu. Så muslimska tjejer smälter in bättre. Alla kan ha turban för att det är snyggt, inte bara för att det har med islam att göra. Samma sak med sjalen. Jag har faktiskt fått många tjejer, både muslimer och icke-muslimer, att se det fina i sjalen, att tycka om den. Det är det jag vill, att sjalen ska vara något för alla, inte bara något islamiskt som man har för att man måste.

MO: Vad har du fått för reaktioner från muslimer?

IA: Det är blandat. I början var det många som var avvaktande. De var inte vana. Men nu tycker jag att det har vänt. Det finns en större förståelse för vad jag gör nu. Vi som bor i Europa och är européer måste ha kläder som passar här. Koranen säger inte att den måste se ut på ett visst sätt, bara vara helt svart och så.

MO: Blir du sårad av kritiken?

IA: Jag får inte bara kritik, jag får uppskattning också. Och nej, jag blir inte sårad, min tro sitter i hjärtat. Det spelar ingen roll om folk inte tycker att jag är en riktig muslim. Tron är något mellan mig och Gud.

MO: Vad tycker du om kvinnor som vill täcka ansiktet?

IA: De får göra vad de vill. Det är upp till dem. Men jag tror inte de kan ha en sådan klädsel särskilt länge. Det blir för jobbigt helt enkelt. Jag känner många som har täckt ansiktet men efter några år har de tröttnat. Jag tycker att om man bor i Europa ska man ha kläder som gör att man kommer in i samhället och kan bidra med något positivt. Dessutom väcker de mer uppmärksamhet med sådana burkor än om de hade haft håret utsläppt …

MO: Men i vissa yrken gäller vissa klädkoder …

IA: Jag designar kläder för alla sorters jobb. Så att företagen inte ska ha någon ursäkt för att inte anställa en muslimsk tjej. Det finns snygga och praktiska kläder för alla branscher.

MO: Har du gjort kläder för män också?

IA: Inte mycket. Jag gjorde lite kläder för att provocera. Det var kul. Jag gjorde feminina kläder för män och maskulina kläder för kvinnor.

MO: Har du gjort någonting bara för att experimentera?

IA: Ja ganska mycket. Jag har gjort futuristiska kläder, ungefär som ”muslimer i Matrix”.

MO: Varifrån får du din inspiration?

IA: Ingenstans ifrån. Bara mitt eget huvud. Jag tittar inte på andra designare. Jag är helt tom. Det bara kommer inifrån. Jag tycker det är bäst så.

Iman Aldebes blogg

Lyssna på intervju med Iman i Sveriges Radio (8/4 2011)

2 reaktion på “Kläder för kvinnor i karriären – intervju med Iman Aldebe

  1. Gud vad intressant!

    Bilden av muslimer behöver verkligen nyanseras.
    Tack för att du bidrar till detta Mohamed.
    Och lycka till Iman, du är en hjältinna!

  2. Älskar din anda Iman!

    Fler som dig behövs, vi är faktiskt inte förtryckta som många kan tro. Jättepositivt att du bidrar med en positiv bild av Islam, önskar er all lycka and keep up the good work!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>