Hamas fortsätter att försvara sig mot ockupanterna

Mahmoud Al-ZaharDen palestinska befrielserörelsen Hamas har lovat att fortsätta försvara sig mot sionisternas aggression i den belägrade Gazaremsan.

I lördags sade Hamasledaren Mahmoud al-Zahar att palestinska motståndsgrupper kommer att fortsätta skjuta raketer mot det sionistkontrollerade Palestina. Hamas kommer aldrig att erkänna Israels rätt att existera och motståndet kommer att upphöra först när ockupationen upphör.

Under tre månader har sionistiska styrkor dödat mer än 45 palestinier. Sedan i torsdags har Gaza bombats från luften och många har dödats, bl.a. en 10-årig pojke. Den pågående sionistiska aggressionen i Gaza är den värsta sedan massakern årsskiftet 2008-2009.

Hamas säger att Tel Aviv har trappat upp sina angrepp mot palestinier i den belägrade Gazaremsan på grund av den senaste tidens uppror i arabvärlden. Demokratiseringen oroar Israel som vet att ökat folkligt inflytande i regionen kommer att leda till en mer antisionistisk hållning hos regeringarna.

Som svar på den sionistiska aggressionen har palestinska motståndsmän skjutit raketer mot städer i det ockuperade Palestina. Enligt folkrätten har palestinierna rätt att göra väpnat motstånd.

Sedan i juni 2007 har den sionistiska regimen utsatt Gazaremsan för en blockad. Syftet är att underminera den demokratiskt valda Hamasregeringen i synnerhet och minska palestiniernas motståndsvilja i allmänhet. Blockaden har lett till en allvarlig humanitär kris. Den palestinsk-svenska poeten Rawia Morra myntade därför uttrycket ”Gazakammaren”.

Hamas är en islamistisk-demokratisk befrielserörelse som härrör ur den palestinska delen av Muslimska brödraskapet. Den väpnade grenen Qassambrigaderna är uppkallad efter sufisten och frihetskämpen Izz ad-Din al-Qassam (1882-1935).

Läs:

Mohamed Omar: "Gaza har gjort mig radikal", Expressen 9 januari 2009

En reaktion på “Hamas fortsätter att försvara sig mot ockupanterna

  1. Det är bra att ni visar att Hamas inte är samma sak som terrorister. Ofta i medierna blandar man ihop det legitima motståndet mot ockupationen i Palestina med ”al-Qaida”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>