En amerikansk muslimskas memoarer

Willow WilsonThe Butterfly Mosque heter den nya boken av den amerikanska författarinnan Willow Wilson. Som journalist har hon skrivit för The Atlantic Monthly, The New York Times Magazine och The Canada National Post. Willow föddes i New Jersey 1982 och flyttade sedan till Colorado. Hon började skriva professionellt vid 17 års ålder. Då frilansade hon som musikkritiker för Boston’s Weekly Digg medan hon studerade vid Bostonuniversitet.

Efter en examen med betyg i historia och arabiska flyttade hon till Kairo. Hon var för övrigt en av de första västerländska journalister som intervjuade Ali Gomaa, Egyptens mufti. Hon skrev för den egyptiska tidningen Cairo Magazine fram tills den lades ner 2005.

Willow har konverterat till islam och kommenterar ofta trosfrågor. Sedan hon var 11 år, när hon först plockade upp The Uncanny X-Men, har Willow varit en hängiven serieläsare. Hon skriver seriemanus för de största förlagen i USA som DC Comics och Marvel.

CairoHennes serier innehåller både humor och samhällskritik. Serieromanen Cairo (2007) utspelar sig i den egyptiska huvudstaden där allt är möjligt. Det är knappt man förvånas över att upptäcka en ande i en vattenpipa. Huvudpersonen i den månatliga serien Air (2008-2010) är en flygvärdinna med höjdskräck! Konspirationer, terrorister och flygkapningar hör till ingredienserna. Nyligen har hon utkommit med en självbiografisk prosabok om tro och kärlek – The Butterfly Mosque.

Vi behöver fler kulturskapande muslimer i Sverige. Unga muslimer måste komma igång och teckna, skriva, måla, komponera och dikta m.m. Vi behöver flera av Ivan Aguélis slag! Utan konstnärligt skapande blir ”den svenska islamiska kulturen” bara en slogan. Man byter ut kebab mot köttbullar. Det finns massor av berättelser som bara väntar på att skrivas ner. En bra roman om en ung muslims uppväxt har större påverkan och längre livslängd än en debattartikel.

I de nya memoarerna berättar Willow om studietiden i Boston. Blott arton år gammal blir hon sjuk och upplever dödens närhet. Hon, dotter till två ateister, börjar ett andligt sökande. Hon utforskar islam, framför allt sufismen, flyttar till Egypten och förälskar sig i fysikläraren Omar.

The Butterfly Mosque finns att köpa här

Läs:

Willow Wilsons intervju med Ali Gomaa, Egyptens mufti

4 reaktion på “En amerikansk muslimskas memoarer

  1. Klockren slutats MO. Muslimerna finns där islamisk litteratur finns, därför är islam ännu en i stort sett främmande religion i Skandinavien. Men så fort vi får fler som Ibrahim Abdullah, Mohammed Omar eller av samma kaliber som Mohammed Knut Bernström (må Allah vare nöjd med honom) så blir också islam mer och mer en del av vardagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>