Sunniter kräver ett slut på wahhabismens terror

Den förstörda sufihelgedomenI ett pressmeddelande fördömer flera sunnitiska organisationer i Indien den fasansfulla attacken på en pakistansk gravmoské den 3 april och kräver att ansvariga vidtar åtgärder.

Sunnitiska ledare är djupt oroade över att oskyldiga människor dödas i wahhabiternas terror. Pakistans regering måste reagera och visa att man kan garantera säkerheten för sunnitiska medborgare.

Tidigare har shi’iter varit de främsta offren för wahhabiternas terror, men de börjar alltmer inrikta sig på sunniter. Deras uttalade mål är att utplåna både sunni- och shiaislam i Pakistan.

Inte alla wahhabiter är terrorister, men terrorismen ligger latent i sektens ideologi, som betraktar både sunniter och shi’iter som avfällingar utan rätt att existera. Överallt där wahhabismen fått inflytande har terrorism och sekterism blivit resultatet. Erfarenheten visar att wahhabismen inte kan leva i fred med normala muslimer.

Wahhabismen förstör också överallt islamiska gravar och gravmoskéer. Det började på den arabiska halvön där sekten skövlade, plundrade och förstörde de heliga städerna Mecka och Medina. De två städerna styrdes fram till 1920-talet av sunniter, inte wahhabiter. Städerna erövrades av wahhabiterna som utropade ett kungadöme under huset Saud. Sunniter är förtryckta i Saudiarabien.

I den senaste attacken i Pakistan dödades minst femtio oskyldiga moskébesökare och mer än hundra skadades. Man firade en årlig högtid och ovanligt många människor hade samlats.

Sufismen och sufiordnarna (turuq) är, på samma sätt som de olika rättskolorna (madhhahib), en integrerad del av den sunnitiska ortodoxin. Koranen, islams heliga skrift, uppmanar byggandet av moskéer i anslutning till helgonens (awliyya) gravar.

Wahhabismen är inte, som många tror, en sunnitisk riktning utan en helt ny sekt som uppstod i provinsen Najd i nuvarande Saudiarabien på 1700-talet. Wahhabisekten är uppkallad efter dess grundare Muhammed ibn Abd al-Wahhab.

Wahhabismen förblev ett marginellt fenomen fram till 1970-talet då Saudiarabien började använda sina oljepengar för att bygga moskéer, dela ut stipendier och trycka propaganda.

I ett tal inför kongressen uppgav statssekreterare Hillary Clinton att USA finansierade wahhabismen och enligt den pakistanske säkerhetsanalytikern Zaid Hamid använder USA och Israel talibanerna, dvs. wahhabiterna, för att destabilisera landet.

Sunnimuslimska teologer har alltsedan wahhabisektens uppkomst betraktad den som heretisk, det vill säga icke-ortodox. Vissa, som till exempel den store indiske sunniteologen Imam Ahmad Raza Khan (1856-1921), har uteslutit sekten från den islamiska trosgemenskapen.

Läs:

Osman Abdullah: Wahhabismens terror i Pakistan fortsätter

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>