Ett antisionistiskt Egypten i vardande

Egyptiska studenter bränner Israels flagga utanför Al-AzharDen största stund jag hittills fått uppleva i mitt 22-åriga liv inträffade den 11 februari 2011. Det var en händelse som sannolikt kommer förbli inpräntad i mitt minne i många år framöver. Det var då den avskyvärda diktatorn, den sionistiska marionetten Hosni Mubarak, störtades från sin tron av det egyptiska folket.

Egypten är arabvärldens kulturella centrum, inte bara i fråga om antalet biografer, operahus och teatrar, vilket ofta lyfts fram när landet omnämns. Än viktigare för dess ställning i regionen är dess roll som religiöst centrum. Al-Azhar i Kairo är sunniislams äldsta och största lärosäte. Under Mubaraks tid kunde denna förnäma institution avge islamiska utlåtanden som fick håren på nacken att resa sig. Exempel på dessa är när Al-Azhars tidigare rektor, Muhammad Tantawi, uttalade sitt stöd för bygget av en underjordisk stålmur på gränsen till Gazaremsan. Syftet med muren var att tillintetgöra den sista livlina som Gazaborna har till omvärlden – de underjordiska tunnlarna som man grävt. Det ska mycket till för att liknande hårresande utlåtanden skall tillkännages i framtiden. Problemet då var att Mubarak genom hot och påtryckningar kunde använda Al-Azhar för att verkställa USA och Israels order. Därför utgjorde Mubaraks regim ett av de största hindren för utveckling i den muslimska världen. 

Idag ser det annorlunda ut. Ett fritt, självständigt och demokratiskt Egypten med islam som värdegrund är på väg att formas. I ett sådant Egypten kommer Al-Azhar ges utrymme att återta sin roll som religionens beskyddare i regionen. Tätt kopplad med denna utveckling är Egyptens framtida relation till Israel. Sionisterna har fått erfara att demokrati i den muslimska världen innebär en starkt fientlig inställning till Israels ockupation och folkmordspolitik. När palestinierna i det första palestinska valet på tio år gick ut och röstade, vann det antisionistiska och islamistiska Hamas en jordskredsseger och fick 76 av de 132 möjliga platserna i parlamentet. En liknande utgång är med största sannolikhet att vänta i det kommande parlamentsvalet i Egypten. Vilka som än väntas fylla platserna i parlamanetets stolar så kommer inställningen till Israel garanterat att vara antisionistisk.

Redan nu har vi sett tecken på att ett antisionistiskt Egypten är i vardande. Den 20 februari rapporterade Sveriges Radio att Egypten givit klartecken för två iranska krigsfartyg att passera genom Suezkanalen för första gången sedan den iranska revolutionen 1979. [1] När Israel sin vana trogen provocerade fram en konfrontation och indikerade att det är på väg att påbörja en storskalig offensiv mot Gazaremsan var Egyptens utrikesminister Nabil Elaraby snabb med att varna den sionistiska regimen om ett eventuellt ingripande. [2] Mohamed El-Baradei, som tidigare varit chef för atomenergiorganet IAEA och utlyst sin intention att ställa upp i presidentvalet i Egypten, berättade i en intervju att om Israel anfaller Gaza så kommer han att "förklara krig mot den sionistiska regimen" samt öppna gränsen till Gazaremsan. [3] Förmodligen är det så att El-Baradei inte kommer att vinna presidentvalet i Egypten, dock är uttalandet intressant eftersom El-Baradei är en man som av väst beskrivs som "moderat". Israeliska Haaretz rapporterade den 4 april att Egypten och Iran, efter 30 år av frysta förbindelser, är redo att återuppta diplomatiska kontakter – en utveckling som fått hökarna i Israel att darra av nervositet. [4]

Ovan anförda incidenter är en del av vad som har rapporterats från offentligt håll på den korta tid som gått sedan Hosni Mubarak tog sitt pick och pack och lämnade sin tron. Vad gäller den egyptiska civilbefolkningen har man sett tydliga tecken på att även den är fientligt inställd till Israel. Senast den 8 april samlades tusentals människor utanför Israels ambassad för att visa sitt missnöje med ambassadens existens på egyptisk mark. Man skanderade slagord som: "Till Quds [Jerusalem] ska vi gå, martyrer i miljoner!".

Egypten går en spännande framtid till mötes. Om alla bitar faller på plats lär vi inom kort bevittna en islamisk, antisionistisk och storlagen nation mitt i den muslimska världen. Och dit Egypten går, följer resten av regionen. 

Egyptier utanför Israels ambassad

YouTube Preview Image

Läs även

Sufister ska bilda parti i Egypten

Noter

[1] http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4068&artikel=4359717

[2] http://www.reuters.com/article/2011/03/23/egypt-gaza-idUSWEA045220110323

[3] http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4051939,00.html

[4] http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-ready-to-open-new-page-in-relations-with-iran-1.354074

11 reaktion på “Ett antisionistiskt Egypten i vardande

 1. Jag befarar att du är för optimistisk MK. Det finns ingenting som idag tyder på att det bland dagens presidentkandidater finns någon som inte är uppbunden till USrael, men det kan ändå bli stora förbättringar för folket. Revolutionen kommer att fortsätta även efter valet, var så säker.

  • Jag håller tummarna och ber för en positiv utveckling i alla avseenden. Sen får vi se vad som händer. Det behöver inte ske på en gång, men i det långa loppet talar faktiskt allt för att vi kommer se ett antisionistiskt Egypten om landet blir en demokrati.

 2. Demokrati är ett fint ord som betyder ”folkmakt” men hur kommer det system med vilket Egypten skall styras att se ut? Som ”demokratierna” i USA, eller i Sverige eller …

  Vad gäller till exempel El Baradei som nu låter så radikal när han säger sig vilja kandidera som president, så finns lite om hans bästa vän som rekommenderar honom här:

  http://www.arabnyheter.com/se/index.php?option=com_content&task=view&id=267&Itemid=35

  Även om det är lite av Guilt by association, så får kan ingen som är för ”folkmakt” och är antisionist en sådan position som han tidigare haft i FN.

  Det egyptiska folket vände blad i historien, men revolutionen i arabvärlden kommer att ta tid och mycket blod kommer att flyta.

  • El-Baradei kommer sannolikt inte bli vald till president. Däremot inser man hur spänt läget i förhållande till Israel är, när t.o.m. en sådan person gör klockrena antisionistiska uttalanden.

   Jag litar inte på El-Baradei för fem öre. Och förmodligen gör inte egyptierna det heller.

 3. Frågeställningen var väl inte så svår. Jag undrade bara om du tror att Amr Moussa skulle vara ett bättre alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>