Shaykh Yusuf al-Qaradawi kritiserar wahhabismen

QaradawiEfter den egyptiska revolutionen har wahhabitiska extremister, finansierade av Saudiarabien, utnyttjat oredan för att flytta fram sina positioner. I boken Islamisten (2010) har jag beskrivit wahhabismen som en “exoterisk, anti-intellektuell ytterlighetstendens” (s. 178).

De har bl.a. förstört gravmoskéer tillhörande majoritetsinriktningen av islam i Egypten, det vill säga sunniterna. Wahhabismen är inte, som många tror, en sunnitisk riktning utan en helt ny sekt som uppstod i provinsen Najd i nuvarande Saudiarabien på 1700-talet. Wahhabisekten är uppkallad efter dess grundare Muhammed ibn Abd al-Wahhab.

De kallar sig själva salafiter eftersom de påstår att de följer de första muslimerns, ”urförsamlingens”, lära. De som har forskat i "urförsamlingens" trosuppfattningar har dock funnit att de har föga gemensamt med den moderna wahhabismens.

Den svenska sufisten och panislamisten Ivan Aguéli (d. 1917), som studerade flera år vid al-Azharuniversitetet, kallade wahhabiterna för islams "protestanter".

Under en islamisk konferens i Egypten förra året sade Sheikh Mohamed Abdel Fadeel att “sionistiska organisationer” ligger bakom wahhabismen. [1]

Den wahhabitiska vandalismen har resulterat i skarpa fördömanden och upprörda känslor. Sunniter har demonstrerat utanför Saudiarabiens ambassad i Kairo och krävt att den upphör med sin finansiering av wahhabitisk extremism och sunnitiska lärda har också utfärdat fatwor som absolut förbjuder åverkan på gravmoskéer. Al-Azhar har lovat att vidta åtgärder. Muslimska brödraskapet har också tagit avstånd från wahhabiternas handlingar.

Den 4 april rapporterade den egyptiska tidningen al-Masri al-Youm att den populäre predikanten shaykh Yusuf al-Qaradawi anslutit sig till kritiken av wahhabismen. Han beskrev sekten som ”extremistisk”.

Al-Qaradawi fortsatte med att säga att egyptierna vill ha en civil, demokratisk och pluralistisk stat som respekterar religionen och upprätthåller islam som den officiella religionen och som källa till landets lagstiftning.

Islamisten kan beställas från Islamiska förlaget Aguéli för 150 kr

[1] “Sufi followers celebrate Abul Abbas el-Moursi in Alexandria”

Läs:

Al-Masri al-Youm: Influential scholar criticizes Salafi movement (4/4 2011)

Mohamed Omar: Muslimska brödraskapet fördömer gravskändning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>