Poet, palestinier, antisionist – intervju med Sofia Ahmad

Poeten Sofia AhmadSofia är svensk-palestinska, född i Libanon. Sverige blev familjens nya hem efter flykten undan inbördeskriget i Libanon. Sofia har bott och arbetat i Florens, Italien, under flera år där hon utbildade sig till modedesigner. Hon är antisionist och poet och har publicerat sina alster i flera nättidningar, bl.a. Tidningen Kulturen och hos oss på Fria ordet.

MO: Varför är du antisionist?

SA: Det skulle vara mycket konstigt om jag inte var det med tanke på min och mina föräldrars historia. Sionismen var och är orsaken till att jag blev berövad mitt hemland. Jag är antisionist för att sionismen är Israels näring. Israel är den enda staten i världen som inte många vågar kritisera av rädsla för eventuella konsekvenser.

MO: Du kommer från Palestina. Har du någon egen erfarenhet av sionismens terror?

SA: Ja, det har jag. Vanligtvis byter människor land av egen vilja, men mitt folk har fördrivits ur sitt land. Vi palestinier är utspridda över hela världen, främst i arabländer, och våra familjer är splittrade. Min egen familj är inget undantag.

Sionismens terror är att varje palestinsk familj med eget blod har betalat, och fortfarande betalar, ett högt pris, medan FN fortfarande diskuterar om lämpliga fredssamtal. Jag har varit med om det mesta som palestinier varit med om – krig, massaker, förlust av käraste, förtryck, ja listan är lång.

Detta är hur sionismens terroriserat mig. En terror som etsade sig fast i mig när min bror dog under kriget medan jag som liten barfota sprang tillsammans med mamma och mina syskon mitt i natten och sökte efter skydd. Dessa bilder i mitt minne är sionismens terror.

Så länge Palestina är i terrorns våld upplever även jag denna terror.

MO: Vilken roll spelar Iran för motståndet?

SA: Israel och USA skulle inte bekymra sig så mycket om inte Iran spelade en roll för motståndet. De vet att Iran inte kan köpas och att iranierna inte kan hjärntvättas. De är medvetna om att den tro som finns där är större än deras falska makt som är byggd på lögner. Att Iran ger röst åt alla andra länder som inte vågar öppna munnen men i tystnad håller med om att Israel är staten som hotar världsfreden. Att den är orsaken till den befintliga obalansen. De är även medvetna om att tron där utgör en fara för sionismen, för den är rättvis och stänger inte sitt öga för grymheter utan bekämpar dem. Det är deras rädsla och därför vill de försvaga muslimska stater, främst Iran men även andra stater som kritiserar Israel.

Men även USA ser Iran som hot på grund av dess utrikespolitik i Mellanöstern. De accepterar inte kritik och de accepterar inte att något muslimskt land utvecklas militärt. Därför oroar sig Israel och USA för Iran, som nu sätts i fokus av deras medier. Det är tydligt att man förbereder att på ett ”legitimt” sätt angripa Iran i hopp om att försvaga motståndet.

MO: Vad hade Hizbollahs seger i 34-dagarskriget för betydelse?

SA: Hizbollahs seger hade stor betydelse. Den har bevisat att trots Israels avancerade och moderna vapenteknologi så misslyckades de att krossa motståndet. Denna seger är ett bevis på att Israel aldrig kan vinna dessa smutsiga krig som den desperat provocerar fram.

Det är lönlöst för Israel att ge sig in i krig mot Hizbollah. De är färre till antalet och har färre vapen men deras styrka bottnar i en stark tro. Israel är redan en förlorare i allas ögon. För vad är ett krig där man bara siktar på att döda oskyldiga och förstöra. Ju högre antalet döda blir och ju större förstörelsen desto större blir deras ego. Hizbollah krossade det egot i 34-dagarskriget, och likaså Israels krigsmaskin som varken har nåd eller respekt för människor.

MO: Är islam viktig för motståndet?

SA: Ja absolut. Det är varje muslims plikt att stå upp för sina rättigheter och stå upp mot all typer av förtyck vare sig det är riktat mot dem eller mot andra.

MO: Finns det någon arabisk eller islamisk ledare som du respekterar?

SA: Jag respekterar ledaren som respekterar sin roll genom att leda sitt folk mot självständighet, frihet och utveckling. Han/hon som är orädd för att säga sanningen och som är beredd att offra sig för sitt folk. En ledare som har moral, som ser sig själv som en av folket och lever så. Inte en ledare som tjänar andra stater och förtrycker sitt folk. Därför har jag stor respekt för Ismael Haniyeh.

MO: Hur ska vi bekämpa sionismen?

SA: Att öppet våga kritisera den. Sprida sanningen så att människor blir medvetna om dess destruktiva ideologi. Genom att även visa vilket stort inflytande den har på världen. Att sionismen inte tar hänsyn till någon, utan utnyttjar alla för att behålla sin makt. En makt som är baserad på den förvrängda världsbilden som finns idag. En makt som inte skulle hålla om människor lärde sig om vad som försiggår bakom kulisserna. Jag har svårt att tänka mig att människan medvetet låter sig luras och utnyttjas. Därför är det viktigt att berätta om sionismens effekt på världen men även på vårt samhälle. Då skulle sionismen få svårt att hitta fäste. En annan viktig sak, att bojkotta Israel är ett sätt att bekämpa sionismen.

MO: Kommer Al-Quds (Jerusalem) att bli fritt? Är du hoppfull?

SA: Visst kommer Al-Quds att befrias. Jag är övertygad om det. Men det krävs ett aktivt motstånd och ett stöd från alla Palestinavänner.

MO: Har du något att säga om den senaste tidens uppror i arabvärlden?

SA: Det som händer nu i arabvärlden är något som de flesta muslimer och araber har drömt om länge. De få som inte glädjas är naturligtvis korrupta medlöpare till dessa diktaturer . De som gynnas av tyranni har ingen ljus framtid, detta gäller även i väst. En demokrati i Mellanöstern innebär stora förändringar som kanske inte är så önskvärda för väst. Tiden är mogen för den osynliga kolonialismen att dra sig tillbaka totalt, nu när den inrotade rädslan hos araben och muslimen inte är ett säkert kort längre.

Läs tre dikter av Sofia Ahmad på Fria ordet

5 reaktion på “Poet, palestinier, antisionist – intervju med Sofia Ahmad

  1. Jag älskar Sofias dikter. Kan inte Fria ordet ha en poesihörna där Sofias dikter kan publiceras en varje vecka så länge de räcker till. Sedan får du skriva fler Sofia:) Men ibland märks det att du inte är född i Sverige, men det är MO, så han kan fila lite på språket när det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>