Bakslag för yttrandefriheten

Jüri Lina i UppsalaPublicerad första gången den 16 mars 2011

Författaren och filmmakaren Jüri Lina hade bjudits till Växjö för att föreläsa om den nya världsordningen och visa utdrag från sin senaste film Den omättliga Ouroboros: frimurarnas lömska taktik. Föreläsningen skulle hållas i nykterhetsförbundet IOGT-NTOs lokaler.

Jüri är en originell, kreativ tänkare och en duktig och medryckande föreläsare. Men det är inte det saken handlar om. Han har fel åsikter, särskilt i frågor som berör judisk extremism. Mest förgripligt är nog att han kommit fram till en annan berättelse än den officiellt sanktionerade om den s.k. ”Förintelsen”. Det har fått tidskriften Expo att reagera.

Jüris sätt att presentera världshistorien faller inte heller Expofolket i smaken. Vissa saker är helt enkelt för känsliga för att få yppas. Efter en hätsk sionistisk kampanj blir IOGT-NTO så uppskrämda att de tappar fattningen och stoppar föreläsningen.

-  Vi har blivit totalt nedringda, säger Curt Thapper, ordförande i IOGT-NTO:s byggnadsförening.

IOGT-NTO fattade beslutet efter påtryckningar från Expo, vid sidan om Judisk Krönika ett av Sveriges mest explicita och ogenerade organ för sionismen. Arrangören, föreningen Wäxthuset, är mycket besvikna. I en intervju för Smålandsposten, säger Jüri:

– Jag tycker ingenting. Jag citerar bara historiska källor och det har jag rätt till som författare. Läsaren får sedan dra sina egna slutsatser, säger han.

Yttrandefriheten är inte mycket värd när fel saker yttras. Israels vänner i Sverige vill kunna fortsätta sin monolog i fred utan att störas av obekväma röster. Men det är just dialogen som utgör grunden för ett demokratiskt, öppet samhälle. Bemöt med argument, inte med förbud.

När Lars Vilks föreläsning vid Uppsala universitet avbröts blev det ett ramaskri. Ett kostsamt polisuppbåd såg till att han kunde komma tillbaka och avsluta den i lugn och ro. Man ansåg att yttrandefriheten i det fallet var värd att försvara. Detta trots att upprörda muslimer ringt och klagat. Men det är inte bara att någon ringer som räknas. Det är vem som ringer.

När fattiga svartskallar med en föraktad religion ringer är det bara att lägga på luren och fortsätta som vanligt. Men när representanter för rika och politiskt inflytelserika lobbygrupper ringer måste man vara artig och tillmötesgående. Så fungerar det på Uppsala universitet, på IOGT-NTO i Växjö och på många andra platser.

När Lars Vilks hånar muslimer står hela kultursverige upp som en man till yttrandefrihetens försvar. Vissa med brasklappen ”jag håller inte med om vad han säger, men jag stöder hans rätt att få säga det”. När Jüri Lina, icke hånar eller hetsar, utan i en saklig och ödmjuk ton kritiserar judisk extremism, är plötsligt yttrandefriheten inte längre något värd.

Skillnaden är att Lars Vilks är på maktens sida, Jüri Lina på de maktlösas. Yttrandefriheten har blivit ett instrument för makten i stället för vad den borde vara, en möjlighet för de maktlösa att göra sin röst hörd. Finns det inget civilkurage nuförtiden? Var är alla kulturpersonligheter som visserligen inte höll med Lars Vilks, men brann för hans rätt att yttra sig? Var är alla indignerade ledare i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet?

IOGT-NTOs låga uppträdande bör inte förvåna. Det är en regimfinansierad organisation som fullständigt förlorade sin trovärdighet när man uteslöt pastor Åke Green för hans bibliskt grundade, kristna åsikter om homosexualitet.

Den 2 april föreläser Jüri Lina i Uppsala.

Läs:

”En tystad regimkritiker talar ut” – intervju med Jüri Lina

”Kristen tro inför rätta” – intervju med Åke Green

”Förintelsen är en lögn” - intervju med Robert Faurisson

Expo – exponerar eller mörklägger?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>