Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkey / Denizli 

Vita hål och maskhål

Ett vitt hål är det svarta hålets totala motsats. Det är vad som skulle finnas i andra änden av en Einstein-Rosen bro, och slungar ut den materia och ljus som fallit in i det svarta hålet i vårt universum. Något vitt hål har dock aldrig skådats, och många forskare tror att det hade förstörts ganska snabbt. Materian som det hade slungat ut hade dragits ihop av gravitationen igen, och format ett svart hål, som hade slukat det vita hålet.  

Einstein-Rosen bron öppnar ofantliga möjligheter till resor mellan avlägset belägna platser i framtiden. Problemet med dem är att de bara håller i en kort stund; efter en störning, t.ex. om man reser genom den, kan den stängas av permanent. För att kunna använda svarta hål för att resa med, måste man på något sätt få dem att bli stabila.

Den amerikanska fysikern Kip Thorne var den som först kom på idén att svarta hål skulle kunna användas för resor. För att få tunneln att bli stabil föreslog Thorne att man skulle förstärkta väggarna i den med något material som strålar ut antigravitation, som tvingar ut allt annat från det. Thorne tror att man en dag kommer att kunna bygga en sådan bro, som kommit att kallas maskhål. Ett maskhål skulle i så fall inte ha någon händelsehorisont, och man skulle kunna passera från båda hållen genom det. Genom maskhålet skulle man kunna se den andra sidan, men eftersom ljuset böjs genom det, skulle det se ut som om man såg det genom en lins. Om man skulle vilja skapa ett maskhål, skulle man vara tvungen att skapa ett hål i rymden, sedan böja rymden så att destinationen låg precis vid slutet av det första hålet. Till sist skulle man behöva skapa ett nytt hål i andra änden, och sedan limma ihop de två hålen.

Att använda maskhål för tidsresor

Enligt Einsteins relativitetsteori går tiden långsammare om man färdas i en hastighet nära ljusets. Om den ena av två tvillingar beger sig på en lång resa i ett rymdskepp, medan den andra stannar kvar på jorden, kommer tiden ombord på rymdskeppet att gå långsammare än tiden på jorden. När rymdskeppet återvänder till jorden, har den ena tvillingen blivit gammal, medan den andra knappt har åldrats. Denna effekt av relativitetsteorin brukar kallas tvillingparadoxen. Föreställ dig att man skapar ett maskhål, och sedan skickar iväg den ena änden av det på samma sätt som med tvillingarna. Tiden i de olika ändarna skulle gå olika fort, och när rymdskeppet landade på jorden igen skulle det vara en tidsskillnad mellan dem. Om man gick in i den ena änden, skulle man komma ut i en annan tid på den andra sidan. Man har alltså skapat sig en tidsmaskin.

Farfar var nyss på besök och som vanligt så får jag hans Illustrerade vetenskap, och denna gång fick jag 4 nummer. Och nu i nummer 12 så tar de upp en av vetenskapens största paradox: Tiden. Och ett exempel som jag fastnade för var denna. Vad tror ni? Ska sägas att i teorin så finnes goda förutsättningar för tidsresor. Jag blir tokig på att det inte skulle finnas fri vilja.
 

 

 

Alýntý: http://fy.chalmers.se/tp/F1projekt/2000/SF/maskhal.html     

Hiçbir yazý/ resim  izinsiz olarak kullanýlamaz!!  Telif haklarý uyarýnca bu bir suçtur..! Tüm haklarý Çetin BAL' a aittir. Kaynak gösterilmek þartýyla  siteden alýntý yapýlabilir.

The Time Machine Project © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 -Turkiye/Denizli 

Ana Sayfa / ÝndexZiyaretçi Defteri /  E-MailUFO Technology 

Time Travel Technology /  Kuantum Teleportation / Duyuru

Roket bilimi / CetinBAL /Astronomy