Zaman Yolculuğunu Araştırma Merkezi © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 -Turkey/Denizli 

 

Edward Teller

Yabancı gazetelerin ‘obituary’ denen ölmüş önemli şahsiyetlerle ilgili bilgi veren, bu şahsiyetlerin kısa biyografilerinin yer aldığı bölümlerine hemen hemen her gün bakar, dünyadan o günlerde hangi önemli şahsiyetlerin ayrıldığını öğrenirim.

Birkaç gün önce ‘obituary’ bölümlerine baktığımda 20. yüzyıla damgasını vuran çok önemli, ilginç bir bilim adamının da bu dünyayı terk ettiğini okudum. Bu adam Edward Teller. Stanford Üniversitesi’nin Palo–Alto Kampusu’nda bulunan evinde 95 yaşındayken ölen Teller’ın ölümünü açıklayan da kurucusu, bir zamanlar yöneticisi olduğu ünlü Lawrence Livermore Nükleer Laboratuvarı...

Teller, Macaristan’da doğmuş bir Yahudi. Babası Max Teller avukat; annesi Ilona Deutsch ise ünlü ve başarılı bir piyanist. Konuşmayı geç öğrenen ama daha çocukluğunda güçlü bir matematik zeka gösteren Teller, çocukluğundan itibaren matematik öğrenimi görmek istemiş ama babasının ‘matematik para kazandırmaz; sen başka dala gir’ tavsiyesi tutmuş görünerek güya kimyayı seçmiş, bu dalda öğrenime başlamış. Sonraları bizzat kendisinin açıkladığı üzere kimya okurken de bir yandan matematik öğrenimine de devam etmiş.

Yirmi yaşlarındayken yeni bir alanın ortaya çıkmakta olduğunu görünce ve bu alanı ilginç bulunca bu alana kendisini vermeye başlamış. Bu alan ‘atom teorisi, atom fiziği tabii. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra söz konusu alanda en ileri ülke olan Almanya’ya gitmiş ve 1930 yılında Leipzig Üniversitesi’nden fizik doktorasını almış. Doktora hocası da Nobel ödülü sahibi ünlü kuantum fizikçisi Werner Heisenberg. Leipzig’de Heisenberg ile çalışan Teller, kuantum alanında da isim yapmaya başlamış ve Leipzig’den Göttingen Üniversitesi’ne hoca olarak geçmiş.

Tabii bu yıllar Almanya’da Nazizm’in yükseldiği, Yahudi düşmanlığının arttığı yıllar. Bu sebeplerle Teller, Almanya’yı terk ederek Amerika’ya göçmüş. 1935 yılında George Washington Üniversitesi’ne fizik profesörü olarak giren Teller 6 yıl sonra da Amerikan vatandaşı olmuş. 1941 yılında geçici görevle bulunduğu Colombia Üniversitesi’nde atom çağının en önemli isimlerinden Dr. Enrico Fermi ile tanışan ve Fermi’nin atom bombasının patlamasının ağır hidrojenin füzyonuna dolayısıyla atom patlamasından daha güçlü bir patlamaya, atomdan daha güçlü bir enerji boşalmasına yol açabileceğini, bunları tetikleyebileceği yolunda bir fikir beyan etmesi üzerine bu konu hakkında düşünmeye başlayan Teller, sonunda bu konuyu geliştirmiş ve kafasında hidrojen bombası fikrini oluşturmuş. Nitekim hidrojen bombası yapılması yolundaki teklifini Amerikan Atom Programı Başkanı Dr. Oppenheimer’a da açmış. Oppenheimer, ona ‘önce atom bombası yapalım; hidrojeni sonra düşünürüz; zaten atom bombası olmadan hidrojeni de gerçekleştirmeyiz’ şeklinde cevap vermiş. Bu arada Teller, üniversite hocalığını bırakmış ve Oppenheimer yönetimindeki Los Alamos Nükleer Laboratuvarı’nda atom bombası programında çalışmaya başlamış.

Sonuçta, atom bombası yapılır ve iki bomba da Japonya’ya atılır. Ama bu arada Teller, hidrojen bombası yapımı fikrinden hiç vazgeçmez. Pentagon’u, diğer nükleer bilim adamlarını ve tabii en önemlisi Başkan Truman’ı ikna eder ve sadece hidrojen bombası yapımı için Los Alamos’tan ayrı bir başka nükleer laboratuvarın kurulmasını sağlar. Bu laboratuvar Lawrence Livermore Laboratuvarı’dır ve bu laboratuvarda tarihin ilk hidrojen bombası yapılır ve bu bomba 1953 yılında Pasifik’te başarıyla denenir ve böylece dünya, atom bombası döneminden hidrojen bombası dönemine Teller sayesinde geçer...

Teller, sadece hidrojen bombasının babası, mimarı olmakla da kalmaz; 1980’li yıllarda ‘yıldız savaşları’ diye bilinen resmi adı ‘Stratejik Savunma Girişimi’ olan uzay esaslı global füzesavar sisteminin de fikir babası olur ve bu fikri zamanın Başkanı Reagan’a da kabul ettirir. Yıldız Savaşları Projesi bugün de Bush yönetiminde Milli Füzesavar Sistemi (NMD) adı altında devam etmekte ve gelişmektedir.

Geçenlerde ölen ama bizde adı bile geçmeyen Teller, işte böylesine önemli birisiydi. O 20. yüzyıla damgasını vuran nükleer dönemin Einstein, Fermi, Oppenheimer gibi liderlerindendi.

   Yazar: Fikret Ertan -13.09.2003-

Hiçbir yazı/ resim  izinsiz olarak kullanılamaz!!  Telif hakları uyarınca bu bir suçtur..! Tüm hakları Çetin BAL' a aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla  siteden alıntı yapılabilir.

The Time Machine Project © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 -Turkiye/Denizli 

Ana Sayfa /index /Roket bilimi / E-Mail /CetinBAL/Quantum Teleportation-2   

Time Travel Technology /Ziyaretçi Defteri /UFO Technology/Duyuru

Kuantum Teleportation /Kuantum Fizigi /Uçaklar(Aeroplane)

New World Order(Macro Philosophy) /Astronomy