Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkey/Denizli 

Ay’a İniş

Binlerce yıl, insanoğlu Ay’ı ancak gökyüzünde izlemiş, yüzlerce yıl ise Ay’a bir gezinin gerçekleştirilmesini düşlemiştir.Ama yüzlerce yıl, bu yalnızca düş olarak kalmıştır.

20. yüzyılın ortasında artık bu düş, gerçekleşme evresine girmiştir.1961 yılı Mayıs ayında, Amerika’da  Başkan John F. Kennedy,  ‘ Yirmi yıl içinde Amerika’nın Ay’a  ulaşıp geri dönmesinin gerekliliğini  açıklamıştı.Kenndy, bu tasarının ‘zorlu ve pahalı’ olacağını da belirtmişti.

Bu, gerçeği  hafife  almak sayılırdı.O  yıllarda Amerika ancak uzayın eşiğine adım atmıştı.5 Mayıs 1961 günü astronot Alan Shepard 15 dakikalık yarım yörünge uçuşuyla 160 km. yüksekliğe çıkabilmişti.Daha  önce, 12 Nisan 1961 tarihinde Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, Dünya yörüngesinde bir uçuşu tamamlamıştı.Kenndy’nin yukarda sözünü ettiğimiz konuşmayı yaptığı sırada, Amerika, Ay’a bir keşif gezisi tasarlıyordu.Fakat o zaman için Ay’a iniş yapabilecek bir uzay aracı olmadığı gibi, yeterli bir fırlatıcı bile yoktu.

Ay yörüngesinde randevu

İlk önce insanoğlunun Ay’a iniş yapabileceği bir yolculuk programının, ayrıntılı olarak hazırlanması gerekiyordu.Bunun için çeşitli yöntemler denenebilirdi.Amerika’nın Ulusal Hava ve Uzay programlama Kurulu (NASA) Ay yörüngesinde Randevu adıyla açıklanan bir tasarıya girişti.Bu tasarıya göre, uzay aracı önce Dünya’ya yakın bir yörünge içine fırlatılarak, oradan Ay’a yanaşıp yörüngesine girecekti.Araç donatımından bir bölme, Ay yüzeyine inecekti. Yakıt ve gerekli dönüş donatımıyla uzay aracının ana parçası, yörünge içinde kalacaktı.Ayrıca, Dünya atmosferine yeniden girişi sağlayacak iniş aracı da, yine yörünge içinde bekleyecekti.Lunar orbit tasarısında, yakıt ve donatım ağırlığı en az düzeye düşürülmüştü.Böylelikle tüm sistem daha hafif olduğu kadar, yalınç ve, daha önemlisi, ucuza malolan bir özellikteydi.

Tarihi bir gerçeği, bu noktada açıklamanın gerekli olduğu kanısındayız.Bu olaydan 8 yıl önce, İngiliz ‘Gezegenler Arası  Yolculuk’ kuruluşu üyelerinden  Anthony Kunesh ve Keneth Gatland, Ay’a insanoğlunun ilk inişi için en uygun yöntemin  ‘Lunar Orbit Rendezvous’ (Ay Yörüngesinde Randevu) tasarısı olduğu sonucuna varmışlardı.1953’de yayınladıkları ‘Uzay Yolculuğu’ adlı kitaplarında, bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar yapmışlardı.

Amerikalıların uygulamasına geri dönecek olursak, dünya tarihinde en büyük tasarının gerçekleşmesi yolunda, ünlü uzay aracı ve fırlatıcı roket çalışmaları  böylece başlatılmıştı.

Apollo aracının yapımı sırasında, 1961 ve 1963 yılları arasında, altı tane tek kişilik Mercury uçuşlarıyla insanoğlunun uzay koşullarına uyumu kanıtlandı.1965 ve 1966 yıllarında bu deneyleri, iki kişilik Gemini yörünge uçuşları izledi.Böylelikle, insanoğlunun uzayda iki hafta kadar kalıp, uzay aracından dışarı çıkarak, bu yürüyüş’ler sırasında yararlı görevler yapabileceği de kanıtlanmış oldu.

Saturn 1B ve Apollo araçları Kumanda ve Servis Modüllerinin insansız olarak denemeleri de,  bu arada yapılmıştı.Büyük serüven, hiç beklenmedik bir kaza sonucu ertelendi.Virgil Grissom, Edward White ve Roger Chaffee adında üç astronot, fırlatma alanında  bir deneme sırasında araçları yanarak ölmüşlerdi.Gerçi olay üzücüydü, ve gecikmelere neden oldu.Ama uzay aracının daha güvenilir biçimde geliştirilmesine yol açtı.

İnsansız uçuşlar, Satürn V Ay roketi ile Ay Aracı’nın denemesi için yapılmıştı.İlk kez astronotların uçuşu Apollo 7 aracılığıyla başladı.Walter Schirra, Donn Eisele ve Walter Cunningham, Apollo Kumanda aracılığıyla, 1968 yılı Ekim ayında, 10 gün Dünya yörüngesinde kalmışlardı.

                               

Ay’a Doğru

1968 yılının Aralık ayında, Ay’a ilk uçuş gerçekleştirildi.Ama bu Ay’a iniş değil, yalnızca çevresinde bir dönüş olacaktı.Apollo 8 aracının tarihi gezisini Frank Borman, James Lovell ve William Anders yapmıştı.Noel günü ve gecesi , Ay yörüngesinde on dönüşle görevlerini tamamlamışlardı.İnsanoğlu ilk kez Ay’ı 100 km. kadar yüksekten izlemiş, gelecek birkaç ay içindeki deneylerine merakla ip uçları aramıştı.Başarılı görev, halka İncil’den ‘‘Dünyanın yaratılışı’’ parçası okunarak uygun bir süprizle kutlandı.

‘‘Başlangıçta Tanrı gökyüzünü ve Dünya’yı yarattı...’’  sözleriyle başlayan yayın, Kaptan Lovel’in 370.000 kilometreden gelen  sesiyle kesilmişti: ‘ Ve Tanrı ışığı ‘Gündüz’, karanlığı ise ‘Gece’ olarak tanımladı...’

Albay Borman, İncil’deki parçayı tamamladıktan sonra, ‘Apollo 8 mürettebatından iyi geceler dileğiyle mutlu Noeller.’ Diyerek sözlerine devam etti.’ ... ve Tanrı Dünyamızdaki sizleri, hepinizi korusun.’

Apollo- Saturn V uçuş programı içinde, iki, astronotlu deney daha yapıldı. 3 Mart 1969 günü James Mc Divit, Davit Scott ve Russel Schweickart Dünya yörüngesine dalma yöntemini ve tasarlanan tüm proğramı uyguladılar.Bunu Apollo 10 izledi.18 Mayıs 1969 günü Thomas Stafford, John Young ve Eugene Cerman, Ay yörüngesinde aynı uçuşu yineleyerek, Ay’a iniş provalarının sonuncusunu başarıyla tamamladılar.

Apollo 11

Apollo 11, ‘insanoğlunun Ay’a inişi ve geri dönüşü’ görevini gerçekleştirecekti.Hemen hemen 400 bin Amerikalı hükümet görevlisi olarak, yada özel endüstri dallarında bu görev için çalışmıştı.Tasarı oldukça pahalıya çıkmıştı: Denemeler için toplam olarak o zamanın parasal değerine göre 23.021 milyon dolar harcanmıştı.

Dünyanın dört bir tarafında, milyonlarca izleyicinin gözleri önünde, 16 Temmuz 1969 günü olay gerçekleşti.Basından önemli kişiler, olay yerinden bu uçuşu izleme şansına erişerek  unutamayacakları bir heyecan yaşadılar. Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Micheal Collins dünyanın tanık olduğu uçuşlarını böylece gerçekleştirmişlerdi.

İki bucuk gün süren,  250.000 millik Ay yolculuğu olaysız geçti.’Columbia’ adı verilen Kumanda bölmesi, Ay yörüngesine girmişti.Aynı anda Ay yüzeyinin renkli fotoğrafları televizyon ekranlarına gönderiliyordu. 128 km. kadar yükseklikten çekilen fotoğraflar, iniş alanını da gösteriyordu.Site 2 bölgesi olarak adlandırılan  iniş pisti, Moltke krateri ile A.B.D  I. Anayolu  takma adı verilen bir geçit arasında   ‘ Sessiz Deniz’ bölgesinde yer alıyordu.20 Temmuz günü Armstrong ve Aldrin, ‘Eagle’ (kartal) adındaki Ay aracına geçtiler.

Collins ‘Columbia’ kumanda aracında ( Servis Modülü) tek başına kaldı.Birkaç dakika  sonra Armstrong iki saatlik inişine başladı.Daha sonra ‘Eagle’  aracından ( Ay Modülü) gelen bazı alarm sinyallerine karşın, kontrol aracı yetkilileri bu zil seslerinin ve yanıp sönen ışıkların önemsiz olduğunu açıklamışlardı.İnişten hemen önce Armstrong,  otomatik komuta sisteminin aracı bir krater yükseltisine doğru saptırdığını görerek kontrolü ele aldı ve başarılı inişini gerçekleştirdi.

Kartal = Ay Modülü = Eagle = Lunar Modül = Ay Örümceği

‘‘ Sessiz Deniz Üssü konuşuyor: ‘Kartal’ inişini tamamlamış durumda.’’ Sözleri hiçbir zaman kulaklardan silinmeyecektir.

Ay Modülündeki  iki astronot 20 Temmuz 1969 günü, saat 21: 18’de Ay’a inmişlerdi. Armstrong  Ay yüzeyine  bastığı  anda, ‘Ay’daki bu ilk adım, insanoğlunun aşamaları adına dev bir adımdır.’ demiştir.Başka bir çeviride ise Armstrong’un  Ay’a ilk adım attığında; ‘‘Bu bir insan için küçük fakat insanlık için dev bir adım dır’’ şeklinde dünyaya seslendiği ifade edilmektedir.

Armstrong ve Aldrin 21 saat 36 dakika Ay’da kalmışlardı.21 Temmuz tarihinde, saat 18: 54’de kalkışa geçerek Kumanda aracına ( Servis Modülüne bağlı Kumanda Modülüne ) döndüler.Collins’in pilotluğunda 24 Temmuz günü 17:51’de dakik bir inişle Dünya’ya döndüler.Başkan Kennedy’nin amacına ulaşılmıştı.Yirmi yıl dolmadan, insanoğlu  Ay’a bir keşif daha yapacaktı.Apollo 12 aracıyla, ikinci Ay yolculuğu 14 kasım 1969  günü başlatıldı.

Hiçbir yazı/ resim  izinsiz olarak kullanılamaz!!  Telif hakları uyarınca bu bir suçtur..! Tüm hakları Çetin BAL' a aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla  siteden alıntı yapılabilir.

The Time Machine Project © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 -Turkiye/Denizli 

Ana Sayfa /index /Roket bilimi / E-Mail /CetinBAL/Quantum Teleportation-2   

Time Travel Technology /Ziyaretçi Defteri /UFO Technology/Duyuru

Kuantum Teleportation /Kuantum Fizigi /Uçaklar(Aeroplane)

New World Order(Macro Philosophy) /Astronomy