Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90 05366063183 - Turkey/Denizli |
---|
Saat Üstkümesi, 550 milyon ışıkyıllık uzunluğuyla devasa bir üstkümedir. Aşağıdaki harita, gökyüzünün bu bölgesindeki 17 kadirden daha parlak (HyperLeda Veritabanı'na göre) her gökadayı göstermektedir. Üstkümedeki tüm büyük gökada kümeleri işaretlenmiştir. Bu üstkümenin en yakın bölümü (çoğunlukla haritanın en altındaki kümeler) 700 milyon ışıkyılı uzaklıktadır, fakat uzak uçtakiler (çoğunlukla haritanın en üstündeki kümeler) bizden 1,2 milyar ışıkyılı uzaklıktadır. Bir milyar ışıkyılı içerisinde, bunun kadar büyük bir başka üstküme yoktur.
Saat Üstkümesi içindeki ve yakınlarındaki başlıca gökada kümelerinin listesi aşağıdadır. Bu listede yaklaşık 40 küme vardır ki bu sayı diğer üstkümelerdeki miktardan çok daha büyüktür. Bu liste büyük bir ihtimalle eksiktir. Abell Kataloğu'nda, gökyüzünün bu bölgesinde gösterilmiş ama kırmızıya kayma oranı belirtilmemiş ve bu nedenle de uzaklığı bilinmeyen başka birçok küme mevcuttur. Bu kümelerden bazıları da büyük bir ihtimalle Saat Üstkümesi'ne dahildir.
|
Saat Üstkümesi civarındaki diğer önemli gökada gruplarının listesi aşağıdadır. Bunlar, onlarca gökada içeren ancak Abell Kataloğu'na girmesine yetecek kadar öneme sahip olmayan tüm gruplardır. Bu oldukça rastgele bir seçimdir, bu bölgede kırmızıya kayma miktarı belirlenmemiş birçok grup vardır. Listede yer alan ön plandaki gruplar ilginçtir, çünkü A3144 ve A3193 kümeleriyle birlikte bu kümeler, Saat Üstkümesi'nin ön tarafında, 550 milyon ışıkyılı uzaklıkta (kırmızıya kayma 0,040) daha küçük bir üstkümenin bir parçasını oluştururlar.
|
Sütun 1: Kümenin veya grubun adı/Abell katalog numarası. Sütun 2: 2000 yılı için saat ve dakika cinsinden bahar açısı (sağ açıklık-SA). Sütun 3: 2000 yılı için derece ve dakika cinsinden yükselim (dik açıklık-DA). Sütun 4: Kümenin veya grubun kırmızıya kayması. Sütun 5: Milyon ışıkyılı cisinden uzaklık. "Hubble sabiti" 70 km/sn/Mpc varsayılmıştır. Sütun 6: Kümenin "zenginlik (verimlilik) sınıfı" (sadece Abell kümeleri için). Sütun 7: Diğer adlar ve notlar. Kaynakça: Abell G, Corwin H, Olowin R, (1989), A catalogue of Rich Clusters of Galaxies, Astrophys J Supp, 70, 1. Struble M, Rood H, (1999), A compilation of redshifts and velocity dispersions for ACO clusters, Astrophys J, 125, 35.
Saat Üstkümesi'nin haritası aşağıdadır. Harita, üstkümenin yandan görünüşüdür. Üstkümenin içindeki veya yakınlarındaki tüm Abell Kümeleri işaretlenmiştir. Üstkümenin bize en yakın bölümü, haritanın sağ üst tarafında, A3133 Kümesi'nin bulunduğu yerdir. Bu üstküme, diğer üstkümelerin çoğundan çok çok daha büyüktür. Bu üstkümeyi, oldukça uzun olan ancak yalnızca üç verimli gökada kümesi içeren Kahraman-Balıklar Üstkümesi'yle karşılaştırın. Shapley Üstkümesi de birçok verimli küme içerir, fakat o da Saat Üstkümesi'nden çok daha küçüktür.
|
|
A3128 Kümesi'nin merkez fotoğrafı aşağıdadır. Bu küme, Harlow Shapley'in 1933 yılında yayımladığı 25 verimli küme listesinde, 20 numaraydı. Küme içerisinde birçok büyük gökada bulunduğu kesin olmakla birlikte, bu küme verimli kümelerin merkezinde bazen rastlanan devasa eliptik (oval) gökadaları içermez. Küme, Saat Üstkümesi'ndeki en verimli gökadalar kümesi ve bir milyar ışıkyılı içerisinde de en verimli kümelerden biridir.
A3128 Kümesi'nin haritası sağdaki gibidir. Harita, küme içerisindeki en parlak 128 gökadayı göstermektedir. Bu kümelerden bazıları (IC 1946, IC 1957 ve PGC 12997 dahil), kümenin 250 milyon ışıkyılı önünde yer alan ön plan gökadalardır. Fakat burada gösterilen kümelerden çoğu (IC 1945 dahil), kümenin içerisindedir. |
1899 yılında Edward Pickering, Harvard Gözlemevi'ndeki gökbilimcilerinden birinin (De Lisle Stewart) Saat Takımyıldızı içerisinde çok soluk bir "bulutsu grubu" fark ettiğini rapor etti. Onlar hiçbir zaman öğrenemese de, bu Saat Üstkümesi'nin ilk gözlemiydi.
Saat Üstkümesi'ni fark eden bir sonraki kişi Harlow Shapley oldu. Shapley 1935 yılında "Saat ve Çevresinde Yer Alan 7889 Dış Gökada Kataloğu - A Catalogue of 7889 External Galaxies in Horologium and Surrounding Regions"nu yayımladı. Kendisi bazı verimli gökada kümelerini fark etti ve "bu bölgedeki gökada grupları, yalnızca büyük bir gökadalar bulutu içerisindeki toplanmalardır" diye yazdı. Shapley bölgenin bu haritanın da dahil olduğu bazı haritalarını yayımladı. Haritadaki üç büyük küme A3128, A3158 ve A3164 kümelerine karşılık gelir.
Harlow Shapley'den sonra bu üstkümeyi incelemeye yönelik ilk girişim J.Lucey,
R.Dickens, R.Mirchell ve J.Dawe tarafından 1983 yılında geldi. Ekip,
"Saat-Ağcık Gökada Üstkümeleri - Horologium-Reticulum Supercluster Of Galaxies"
adlı bir bildiri yayımladı. Üstkümenin küçük bir parçasını araştırdılar ve 550
milyon ışıkyılı uzaklıkta küçük bir üstküme, 800 milyon ışıkyılı uzaklıkta da
daha büyük bir üstküme olmak üzere bölgede iki üstküme olduğunu gösteren basit
bir harita yayımladılar. 1984 yılında G.Chincarini, M.Tarenghi, H.Sol, P.Crane,
I.Manousoyannaki ve J.Materne de bu üstkümeyi incelediler. Araştırmaları çok
duyarlı değildi ve sadece daha küçük, daha yakındaki üstkümeyi ortaya çıkardı.
Saat Üstkümesi, dikkate değer bir üstkümedir. Üstküme, bilinen en büyük ve
verimli üstkümelerden biridir. Bununla birlikte, 1984'ten beri tamamen göz
ardı edilmiştir. Çoğu gökbilimci, Saat Üstkümesi'ni duymamıştır ve duyanların
çoğu da üstkümenin ne kadar büyük olduğundan habersiz görünmektedir. Birkaç
gökbilimci büyüklüğünün farkındadır, ancak hiç kimse onu detaylı olarak
incelememiştir. Bu sayfa, tüm üstkümeyi anlatmaya yönelik (kısa da olsa) ilk
ciddi girişim gibi görünmektedir.
Aşağıda - A3158 gökadalar kümesinin merkez fotoğrafı. Bu küme, Saat Üstkümesi'ndeki bir başka çok verimli gökadalar kümesidir ve A3128 Kümesi ile tam olarak aynı uzaklıkta yer alır. Resimdeki üç büyük eliptik gökada (soldan sağa) PGC 13641, ESO 156-8 ve PGC 13679'dur.
Takımyıldız Adları | Terimler | Astronomi |