Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkey/Denizli 

 

Other image sizes:  

1000 x 566 pixels & 1600 x 906 pixels

Andromeda - M31 Sarmal Galaksi

M31 Galaxy

    ANDROMEDA - SPIRAL GALAXY -MAG 3.4

    M31 - THE ANDROMEDA GALAXY with M32
    Three Panel Mosaic

About this Object:  obje hakkında bilgi

M31 Andromeda Galaksisi

Samanyolu galaksimize en yakın galaksi olan M31 bizlere 2.900.000 ışık yılı uzaklıkta, çapı Samanyolu’nun yaklaşık 2 misli yani 200.000 ışıkyılı. 3.4 kadir parlaklığı ve görsel çapı yaklaşık dört dolunay büyüklüğünde olan bu dev gökada şehir ışıklarından çok uzak karanlık bir yerden çıplak göz ile fark edilmekte, orta büyüklüğünde bir dürbün ile ise bütün ihtişamı ile ortaya çıkmakta.

İlk olarak M.S 794 yılında Sufi tarafından keşfedildiğinde “küçük bir bulut” olarak tanımlanan Andromeda 1764 yılında yeniden keşfedilip M31 olarak kataloglanmış.

Location:  Okie-Tex Star Party, 2005, and Ballauer Observatory near Azle, Texas
Date: October 7, 8 and December 5, 2005
Seeing:
1/10, 10 to 15 mph wind on average
Transparency: 5/10
Temperature: 40 degrees F on average (camera at -25c)
Scope/Mount: 12.5" RCOS RC and Paramount ME
Camera: SBIG STL-11000 astro CCD camera
Exposure Info: LRGB mosaic - 400:105:70:95 minutes over three frames (10 minute subexposures color binned)

Processing Information:  Calibration/Registration of individual frames in CCDStack.  RGB combine of frames and stitching master luminance in Photoshop CS.  Registration/blending of mosaic, addition of large luminance, color balance, localized color manipulation, levels/curves, sharpening, and cropping in Photoshop CS.  Smoothing and local contrast increase in Photoshop with Noel Carboni's Astronomy Tools Plug-in.

Exposure Notes:   When the night gives you bad seeing and windy conditions and all you have is a large focal length scope, what do you do?   You shoot a mosaic!  While this in no way is meant to compete with other high resolution mosaics you might see, it's a good way to salvage an otherwise poor evening, or two.  Shot entirely at Okie-Tex Star Party except for the blue channel of one of the frames.  This was a difficult project to put together, especially since the right-most frame suffered the worse winds, which lowered the S/N significantly and bloated the stars.  Color is probably not accurate by any means as I had to do some localized color correction to get everything to fit correctly.  Still, not too bad of a result.


Previous Attempts:


Click the image for larger resolution (1600 x 1084)

M31 - The Andromeda Galaxy

Location: The Ballauer Observatory near Azle, Texas
Date: September 6, 2004
Temperature: 70 degrees F
Seeing: 5/10 very average
Transparency: 6/10
Scope/mount: Takahashi FSQ-106 @ f/5 and Tak NJP mount
Camera: SBIG STL-6303E, self-guided
Exposure Info: LRGB image - 180:50:30:50 minutes (5 min. subexposures, all unbinned)
Processing Info: Dark frame calibration (no flats), de-blooming, registration, and Sigma combine of all channels in MaxIm 4.0. Digital-Development in MaxIm. Blending of final data, channel cleanup, artificial flats, Levels, Curves, and color balance in Photoshop CS.

Other exposure info: Special thanks to the Three Rivers Foundations (3RF) for the use of some of the equipment used to create this image.


   

Location:  Ballauer Observatory in Azle, Texas
Seeing: 8/10 (1.4 FWHM)
Transparency: 3/10
Date and Time: December 30, 2003 @ 11:00PM
Equipment: Tak FSQ-106 @ f/5, and Celestron CGE mount
Camera: SBIG ST-7E with CFW-8a filter wheel, SBIG standard filters
Exposure Info: LRGB image (7 x 10 min L, 3 x 5 min R, 3 x 5 min G, 7 x 5 min B)
Processing Information:  MaxIm (Darks, align/combine, and digital development), Photoshop 7 (Levels, Curves, Blur/Sharpening, masking and blending, color balance)
 

Other exposure info: This shot was taken with a string taped over the aperture end of the scope in a cross pattern.  This creates the four-point, diffraction pattern on the brighter stars in the image.  It's just a personal preference.


Andromeda, modern 88 takımyıldızdan biridir. Ayrıca, Batlamyus'un 48 takımyıldızdan oluşan listesinde de geçer. Adını Yunan mitolojisindeki bir karakter olan prenses Andromeda'dan alır. Kanatlı At takımyıldızının yanında bir kuzey yarımküre takımyıldızıdır. Andromeda Gökadası'nı barındırıyor olması en dikkat çekici özelliğidir. Kimi zaman Zincirli Prenses olarak da anılır.

Andromeda Galaksisi’nin Keşfi:

Andromeda Bulutsu’su ilk defa, M.S. 964 yılında, İranlı astronom Al-Sufi tarafından çıplak gözle gözlenmiştir. “Küçük Bulut” olarak adlandırdığı bu cismi “Sabit Yıldızlar” adlı eserinde tanımlamıştır. 1612 yılında Simon Marius, Andromeda Nebulası’nın ilk çizimini yayınladığında, Charles Messier (1764), Al-Sufi’nin bu çalışmasından habersiz olarak, bunun yeni bir nebula olduğunu söylemiştir. Bunun üzerine, Andromeda bulutsusu, Messier katoloğuna “M31” olarak kaydedilmiştir.

Andromeda Galaksisi ile ilgili ilk modern araştırmalar 100 yıl kadar önce fotoğraf tekniğinin ve dolayısıyla daha sönük kaynakları inceleme ve kaydetme olanaklarının gelişmesi ile başlamıştır. Isaac Roberts, Andromeda Nebulası’nın spiral yapısını gösteren ilk fotoğraflarını 50 cm’lik teleskopu ile çekmiştir. O dönemde dış galaksilerin varlığı bilinmediğinden, fotoğraflarda spiral kolların dışında bulunan sönük yıldızların açıkça görülmesine rağmen, bunun bir galaksi olabileceği düşünülmemiştir. Aksine Andromeda’da bulunan Büyük Nebula’nın zamanla yoğunlaşarak gezegen sistemine sahip bir yıldız olacağı düşünülmüştür. Aralarında Edwin P. Hubble’nın da bulunduğu birkaç araştırmacı, Samanyolu’nun ötesinde yıldız sistemlerinin olabileceği fikrini ileri sürmüşlerdir.

1925 yılında Hubble, NGC6822 Galaksisi’ni gözlemleyerek, bunun bir “uzak yıldızlar topluluğu” olduğunu göstermiştir. Bu çalışmalar sırasında Andromeda Nebulası’nda bulunan büyük spiral yapı Hubble’ın dikkatini çekmiştir. Hubble çektiği fotoğralarda spiral yapının karın bölgesini sıkıca saran sarmal kolları görmüş ve bu kolların binlerce yıldız ve toz bulutlarından oluştuğunu farketmiştir. Hubble’ın Andromeda Galaksisi ile ilgili bulguları ilk defa 1929 yılında “Yıldız Sistemine Benzer Sarmal Galaksi” başlıklı makalesinde yayınlamıştır.

Andromeda Galaksisi’nin Uzaklığı ve Geometrik Özellikleri:

Andromeda Galaksisi’nin spiral kollarında bulunan Sefeid-I türü değişen yıldızların incelenmesinden, bu galaksinin Samanyolu’na olan uzaklığının yaklaşık 765 kpc olduğu ortaya çıkarılmıştır. Elde edilebilen kaliteli fotoğraflardan Andromeda galaksisi’nin görünür çapının 2′′.4 kadar olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu değer, spiral kollarda yer alan parlak mavi ve beyaz yıldızların fotoğraf plaklarında oluşan görüntülerinden hesaplamıştır. Ancak, daha sönük olan kırmızı yıldızlar görülemediğinden, galaksinin gerçek çapının bu miktardan iki kat daha büyük olduğu düşünülmektedir. Galaksinin mikrodensitometre* incelemeleri sonucu spiral diskin fotoğraf plakları üzerinde görünen görüntüsünün iki katı kadar büyük olduğu ve gerçek çapının 4′′.8 olduğu hesaplanmıştır. Galaksinin konumu ve uzaklığı dikkate alındığında gerçek lineer boyutunun 120,000 ışık yılı kadar olduğu görülmektedir.

Andromeda Galaksisi’nde Yıldızların Sayısı ve Işıma Gücü:

Andromeda Galaksisi’nin düzlemi, bakış doğrultumuza dik olmadığından, daralmış ve çevresi elips şeklinde görünmektedir. Teorik hesaplamalarla Andromeda’nın genişliğinin, 100,000 ışık yılı kadar olan uzunluğundan biraz daha küçük olduğu saptanmıştır. Mutlak parlaklığı -21m.1 kadir olup, Güneş’ten yaklaşık 24 kadir kadar daha parlaktır. Bu da, içinde güneş kadar parlak olan, en az 1010 adet yıldızın varlığını gerektirir. Bununla beraber, güneşten daha sönük olan yıldızların saptanmalarının güçlüğü ve görünen ışınıma pek az katkıda bulunmaları olasılıkları nedenleri ile hesaplanan bu sayı yalnızca bir alt limittir. Dolayısıyla, Andromeda Galaksisi’ndeki yıldızların toplam sayısı, içinde 1011 güneş kütlesi bulunan Galaksimizin içindeki yıldızların sayısından en az iki kat kadar daha fazla olmalıdır.

Andromeda Galaksisi’nin Dönmesi:

Andromeda Galaksisi’nin dönmesi, görsel ve radyo dalgaboyundaki tayfının incelenmesinden elde edilebilir. Görsel analiz, M31’in çekirdeğinin her iki yanındaki yıldızların yayınladığı ışınımların tayfsal çizgilerinin Doppler kayması özelliklerinin ölçülmesi ile elde edilir.

Andromeda Galaksisi’nin çekirdeğin her iki yanında 65′ ila 70′ açısal uzaklığına kadar çekirdeğin dönmesi bir katı cisim hareket etmektedir. 70′ dan 155′ ya kadar her iki yanda dönme hızı, uzaklık arttıkça azalmaktadır. Zira bu dış kısımlar, çekirdek etrafında Kepler kanunlarına göre dönmektedir.
 

 Astronomi   Galaxy Resimler    Nebula Resimler     Yıldız Kümeleri Resimleri   Astrophotography

Hiçbir yazı/ resim  izinsiz olarak kullanılamaz!!  Telif hakları uyarınca bu bir suçtur..! Tüm hakları Çetin BAL' a aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla  siteden alıntı yapılabilir.

The Time Machine Project © 2005 Cetin BAL - GSM: +90  05366063183 - Turkiye / Denizli 

Ana Sayfa / index /Roket bilimi / E-Mail / CetinBAL / UFO Technology

Kuantum Fizigi / New World Order ( Macro Philosophy )