Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkey / Denizli 


Galaksiler ( Galaxy)

SPİRAL GÖKADA
CENTAURUS RADYO GÖKADASI
NGC 4013 GÖKADA DÜZLEMİ
GÖKADAMIZIN KALBİ
Pekçok örneği olan spiral gökadalardan biri. Merkez, yıldız sayısının fazlalığı nedeniyle parlak görünmektedir.Genç yıldızlar kollarda, yaşlılar ise daha çok merkezde toplanmıştır.
Radyo dalga boyunda daha rahat gözlenmektedir. En yakın radyo gökadadır. Gökyüzünde Centaurus takımyıldızı bölgesinde bulunur. İyi bir teleskopla gözlenebilir.
Her gökadayı uzayda bakış doğrultumuza göre farklı bir düzlemsel açıyla görürüz. Bu gökadada ise gökada düzleminden görüyoruz, bu nedenle madde bolluğu daha rahat anlaşılıyor.
Samanyolu gökadasının merkezi doğrultusunda fotoğraf çektiğimizde daha fazla yıldız ve yıldız kümesiyle karşılaşırız. Geniş alanda gerçekten etkileyici bir görüntüdür.
M31 ANDROMEDA
ANDROMEDA GÖKADASI
EN YAKIN GÖKADA
TRIANGULUM GÖKADASI
Andromeda (zincirli prenses) takımyıldızında bulunmaktadır. Gökadamız Samanyoluna en yakın gökadadır. Uzaklığı 2.900.000 ı.y. çapı yaklaşık 200.000 ı.y. 'dır. Samanyolu gökadamız gibi spiraldir ve 10'un üzerinde uygusu bulunmaktadır.
Güneşin sahip olduğu kütlenin 300-400 milyar katı bir kütleye sahip olduğu hesaplanmıştır. Bize yaklaşma hızı ise saniyede 300 km olarak ölçüldü. Karanlık bir ortamdan çıplak gözle dahi görülebilmektedir. Teleskopla spiral yapısı görülebilir.
Andormeda Gökadasının 2. bir çekirdeği olduğu belirlenmiştir. 2. çekirdeğin geçmiş zamanlarda Andromeda'nın yuttuğu bir galaksiye ait olduğu tahmin edilmektedir.Ayrıca galaksimiz ötesinde kaydedilen ilk süpernova Andromeda'da meydana gelmiştir.
Üçgen (Triangulum) takımyıldızında bulunur. Çıplak gözle görülebilen en uzak galaksilerdendir. Teleskoplarla yıldız oymakları görülebilir. Sahip olduğu kütlenin Güneş kütlesinin 10-40 milyar katı kadar olduğu tahmin edilmektedir.

TRIANGULUM GÖKADASI
WHIRLPOOL GÖKADASI
M51 WHIRLPOOL GÖKADASI
M81
Çapı yaklaşık 60000 ışık yılıdır. Bu zamana kadar galakside 112 kadar değişen yıldız bulunmuştur. Bunun yanında gökada 4 novaya ve 25 kadar da sefeid yıldızına sahiptir.
Av Köpekleri (Canes Venaciti) takım yıldızında bulunur. Büyük teleskoplarla galaksinin sarmal kolları kusursuz bir görüntü verir. Fotoğraf Hubble uzay teleskobu ile alınmıştır ve sadece M51 in merkez bölgesini göstermektedir. .
M51, komşusu NGC 5195 ile etkileşim halindedir ve bu etkileşim sonucu M51 in bazı bölgelerinde yeni yıldızlar oluşmaktadır.Küçük bir galaksi topluluğunun en baskın üyesidir. Gökyüzündeki en güzel sarmal galaksidir.
Büyük Ayı (Ursa Major) takım yıldızındadır. Kuzey yarım küreden en kolay gözlenebilen galaksilerdendir. Dürbünle kolayca görülebilir. Komşusu M82 ile birlikte fiziksel bir çift oluşturmaktadır. Gökadanın uzaklığı 12.000.000 ı.y.'dır.
M82
M83
SOMBRERO GÖKADASI
SOMBRERO GÖKADASI
Büyük Ayı (Ursa Major) takım yıldızındadır. Büyük teleskoplara oldukça güzel bir görüntü verir. M81 in en parlak yoldaşıdır.Çekirdeğinde göze çarpan şeritlerin gökada'nın M81 ile karşılaşması sonucu oluştuğu tahmin edilmektedir.
Sarmal kolların görünümü, mavi ve kırmızı bölgeleriyle muhteşem bir görüntü oluşturur. Kırmızı kısımlar yayılmış bulutsu, mavi bölgeler ise genç yıldızların bulunduğu bölgelerdir.El dürbünleri için kolay bir cisimdir.
Başak (Virgo) kümesinde yer alır. Dürbünle bakıldığında çubuklu bir şekilde görülür. Büyük teleskoplardan alınan görüntülerde gökadanın oldukça geniş ama bir o kadar da sönük bir haleye sahip olduğu görülür.
Kırmızıya kayma gösterir ve bunun sonucunda bizden 1000 km/sn hızla uzaklaşmaktadır. Alışılagelmişin dışında çok belirgin bir şişkinliği vardır. Küresel kümeler bakımından oldukça zengin bir gökadadır. Uzaklığı 50.000.000 ı.y.'dır.

M83 SPİRAL GÖKADASI
NGC 2997 SPİRAL GÖKADA
AYÇİÇEĞİ GÖKADASI
TİKİ SPİRAL GÖKADA
Su Yılanı (Hydra) takım yıldızındadır. El dürbünleri için kolay bir cisimdir. Büyük teleskoplarda parlak yoğun çekirdeği ve sarmal kolların izleri görülebilir. Uzaklığı 15.000.000 ı.y.'dır.
Bütün spiral gökadalarda olduğu gibi merkez daha çok sarı soğuk yıldızlardan , kollar mavi sıcak yıldızlardan oluşmakta. Sarı olanlar yaşlı, mavi olanlar ise genç yıldızlar.
Av Köpekleri (Canes Venaciti) takım yıldızında yer alır. Amatör teleskoplar için oldukça sönük kollara sahiptir. Galakside 25 Mayıs 1971 yılında birinci türden bir süpernova gözlenmiştir (1971I). Parlaklığı 11.8 kadire kadar çıkmıştır.
Birbirinden çok uzak mesafelerde bulunan gökadalarda bazen çarpışabilmektedir. Böyle bir çarpışmada gökadayı meydana getiren milyarlarca yıldızın çarpışma olasılığı çok düşüktür. Olayın milyonlarca yılda meydana geldiğinide hatırlatmak isteriz.
SAMANYOLU GÖKADASI
GÜNEY YARIMKÜREDEN SAMANYOLU
BÜYÜK MACELLAN BULUTU
BÜYÜK MACELLAN BULUTU
En önemli gökada içinde yaşadığımız gökadadır. Spiral kollardan birinin yaklaşık olarak ortasında Güneş sistemimiz yeralır. Bu nedenle karanlık bir gecede gökyüzüne baktığımızda içinde bulunduğumuz spiral kolu görebiliriz.
Kuzey yarımküreden gördüğümüz gökcisimlerinden başka sadece güney yarımküreden gözlenebilecek pek çok gökcismi vardır. Mitolojide bereket tanrıçasının gögüslerinden fışkıran süt olduğuna inanılmış ve milk way adını almıştır.
Kuzeyi boydan boya dolanan samanyolu güneydede kendini gösterir. Bunu yanı sıra küzey yarımküredekilerin göremeyecekleri yakın düzensiz gökadalar olan magellan bulutlarıda gökyüzünü süsler. Büyük ve küçük magellan olmak üzere iki bulut vardır.
Farklı filtrelerle, uzun pozlama yapılarak bulutsular ve bulutlar belirginleştirilmiş. Bulutsu ve bulut terimlerini karıştırmamakta fayda var. Bulutsu dan kasıt yıldız oluşum bölgeleri olan nebula, bulut'tan kasıt ise düzensiz gökadadır.

Astronomi   Nebula Resimler     Astrophotography  Galaxy Resimler    Yıldız kümeleri Resimleri


Copyright(c) 2003 - 2006 - Cetinbal - All rights reserved.