Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkey/Denizli 

50 Bin Işıkyılı İçerisindeki Evren Samanyolu Gökadası
En Yakın Yıldızlar
     

                                          50.000 ışıkyılı içerisindeki yıldız sayısı : 200 milyar

 

 

Harita Hakkında

Bu harita, en az 200 milyar yıldız içeren ve sarmal bir gökada olan Samanyolu'nun tümünü göstermektedir. Güneşimiz, merkezden 26 bin ışıkyılı uzaklıkta, Avcı Kolu'nun derinliklerinde gizlenmiştir. Gökadamızın merkezine doğru yıldızlar, bizim bulunduğumuz yerdekilere göre birbirlerine çok daha yakındırlar. Ayrıca, gökada düzleminin oldukça dışında yer alan küçük küresel yıldız kümelerinin varlığına da dikkat edilmelidir. Yine dikkat edilmesi gereken bir başka konu da gökadamız tarafından yavaşça yutulan bir cüce gökadanın (Cüce Yay) varlığıdır.

 

 

Ek Haritalar

Burada, Samanyolu'nun üstten bakılan bir başka haritasını bulabilirsiniz. Bu sayfada ayrıca gökadamızın sarmal yapısıyla ilgili mevcut bilimsel verilerin açıklamasını da bulabilirsiniz.

Burada gökyüzündeki tüm takımyıldızların ve gökada konsayılarında işaretlenmiş, en parlak 9000 yıldızın haritasını bulabilirisiniz.

Bilgi ve Kataloglar

Büyük gökadalar, küresel kümeler olarak bilinen sıkışık, küre biçiminde kümelerden oluşan bir hale ile kuşatılmışlardır. Gökadamızın etrafında bilinen yaklaşık 150 küresel küme bulunmaktadır ve bu kümelerin bir listesine buradan ulaşılabilir.

Cüce Yay Gökadası

Bu cüce gökada, bizimkine en yakın gökadadır. Bununla birlikte ancak 1994 yılında keşfedilmiştir. Gökadamızın uzak tarafında yer alır ve arada bulunan gaz, toz ve yıldızlar tarafından gözlerden saklanır. Yaklaşık olarak 78.000 ışıkyılı uzaklıkta ve 10.000 ışıkyılı çapındadır. Gökadamızın yörüngesinde yaklaşık 1 milyar yılda dönmektedir. Ancak o kadar uzun yaşayamayacaktır, birkaç milyon yıl içerisinde gökadamız tarafından parçalanacaktır. Yaklaşık 100 milyon yıldız içermektedir. Kabaca, M54 küresel kümesiyle aynı konumda yer almaktadır, ancak küresel kümenin cüce gökadanın bir parçası olup olmadığı henüz kesin belli değildir.

Gökadasal Yamyamlık

Cüce Yay Gökadası, büyük bir ihtimalle Samanyolu tarafından yutulan ilk gökada olmayacaktır. Örneğin, Sloan Sayısal Gökyüzü Harita Çalışması (The Sloan Digital Sky Survey), gökadamızın dışında, Samanyolu tarafından 1 milyar yıldan daha önceki tarihlerde parçalanan daha küçük gökadaların kalıntıları gibi gözüken, büyük yıldız yığınlarını bildirmektedir. Bu yıldızların dağılımı, binlerce ışıkyılı genişliğinde ve gökadamız merkezinden 100 bin ışıkyılı uzaklıkta en az iki yığını göstermektedir.

Gökada Düzlemi

        

Üstte - En parlak, en beyaz (B-V<0) 25.000 yıldızın tüm gökyüzü üzerinde işaretlendiği harita, bu yıldızların Samanyolu boyunca nasıl toplandığını göstermektedir. Bu harita, gökadamızın sınırlı, içeriden görüntüsünü göstermektedir. Haritanın ortasına yakın büyük, siyah yer, Kartal ve Yılancı takımyıldızları yakınındaki karanlık bulutsular nedeniyledir.

Altta - İki Mikron Tüm Gökyüzü Harita Çalışması'nda (Two-Micron All Sky Survey), gökadamızın merkezi yönünde çekilmiş bir kızılaltı fotoğraf. Görünür ışıkta gökadayı görmemizi engelleyen büyük toz bulutları bu resimde görülebilmektedir. Cüce Yay Gökadası da ortadaki şişkinliğin solundan aşağıya doğru sarkar biçimde bu resimde belli belirsiz görülebilmektedir.

          

                                                     Avcı Kolu Sayfasına Geri Dön

 

Takımyıldız Adları Terimler Astronomi