Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkey/Denizli 

500 Bin Işıkyılı İçerisindeki Evren Uydu Gökadalar
En Yakın Yıldızlar
     

                                               

500.000 ışıkyılı içerisindeki büyük gökada sayısı : 1

500.000 ışıkyılı içerisindeki cüce gökada sayısı : 11

 500.000 ışıkyılı içerisindeki yıldız sayısı : 225 milyar

 

Harita Hakkında

Samanyolu, kendi içerisindeki yıldız sayısıyla karşılaştırıldığında önemsiz bir rakam olan birkaç on milyon yıldız içeren birkaç cüce gökada ile kuşatılmıştır. Bu harita en yakın cüceleri gösterir. Hepsi, yerçekimsel olarak Samanyolu'na bağlı olup, yörüngelerini tamamlama süreleri milyarlarca yılı bulmaktadır.ulan bir cüce gökadanın (Cüce Yay) varlığıdır.

 

Uydu Gökadalar:

  Cüce Yay

Gökadamızın öteki tarafında yer alan bu cüce, ancak 1994 yılında keşfedilebildi. Cüce Yay, gökadamız tarafından yavaşça parçalanmaktadır.

Cüce Büyükayı II

Bu gökada 2006 yılında keşfedildi. Bilinen en küçük ve en sönük gökadalardan biridir. Ayrıca, normal bir fotoğrafta gözükmek için de çok sönüktür.

Büyük Macellan Bulutu (BMB)

Uydu gökadaların en büyüğü ve Yerel Grup'taki dördüncü en büyük gökadadır. Gökada, güney yarımküre göğünde büyük parlak bir cisimdir ve gökyüzündeki en parlak gökadadır. Birkaç milyar yıldız içerir ve başta 2000 ışıkyılı çapındaki büyük bir gaz ve toz topluluğu olan Tarantula Bulutsusu'nda olmak üzere halen birçok yıldızın oluşumu devam etmektedir. 1987 yılında bulut içerisinde bir üstnova (supernova) patlaması yaşandı ve genişleyen üstnova kalıntılarının gözlemi, gökadanın uzaklık ölçümlerinin tam olarak yapılmasını sağladı.

Küçük Macellan Bulutu (KMB)

İsmine rağmen bu gökada, cüce bir gökada için oldukça büyüktür. En az birkaç yüz milyon yıldız içerir ve güney yarımkürede çıplak gözle kolayca görülebilir. Büyük Macellan Bulutu'nda olduğu gibi burada da birçok yeni yıldız oluşumu devam etmektedir.

Cüce Çoban

Bu gökada 2006 yılında keşfedildi. Keşfedilen en soluk gökadalardan biridir. Normal bir fotoğrafta görülemeyecek kadar soluktur. Ancak gökyüzünün bu bölgesinde yer alan soluk yıldızlar dikkatlice sayılarak ortaya çıkarılabilir.

Cüce Küçükayı

1954 yılında keşfedilen çok cılız bir gökadadır. Yakın bir gökada olmasına rağmen güçlü bir teleskop dışında bir şeyle görülemeyecek kadar sönüktür. Gökadada yer alan yıldızların tamamı en az on milyar yaşındadır. Gökada, yeni yıldız oluşumuna imkan verecek gaz ve tozu bir arada tutamayacak kadar küçüktür.

Cüce Heykeltıraş

1937'de Harlow Shapley tarafından keşfedilmiştir. Muhtemelen Küçükayı Gökadası'nın iki katı büyüklüğündedir ama yıldızları onunkiler kadar yaşlı gözükmektedir.

Cüce Ejderha

1954 yılında Cüce Küçükayı Gökadası'yla aynı zamanda keşfedilen bu gökada, hemen hemen aynı büyüklüktedir ve yalnızca çok yaşlı yıldızlar içerir.

Cüce Altılık

Bu gökada 1989 yılında keşfedilmiştir. Aydınlatma gücü düşük bir gökadadır, ancak Küçükayı ve Ejderha gökadalarına oranla daha büyük gibi gözükmektedir.

Cüce Büyükayı I

Bu gökada 2005 yılında keşfedilmiştir. Cüce Çoban gibi aşırı derecede sönük bir başka gökadadır.

Cüce Karina

1977 yılında keşfedilmiş, bir başka minik cüce gökadadır. Her nasılsa, diğer birçok küçük cüce gökadanınkiyle karşılaştırıldığında, yedi milyar yıllık yaşlarıyla yıldızlarının büyük çoğunluğu biraz daha gençtir.

Cüce Ocak

1937 yılında, Cüce Yontar (Heykeltıraş) Gökadası ile aynı zamanda keşfedilmiş olan bu gökada, en küçük cüce gökadalara kıyasla birkaç kat daha büyüktür ve birkaç milyon yıldız içerir. Yıldızlarının yaşı 3 milyar ile 10 milyar yıl arasında değişir. Gökadanın yörüngesinde dönen altı küresel küme mevcuttur.

 

 
Takımyıldız Adları Terimler Astronomi