Time Travel Research Center © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 - Turkey/Denizli 

 14 Milyar Işıkyılı İçerisindeki Evren Görünür Evren
En Yakın Yıldızlar
     

                                             

                                                     Görünür evrendeki üstküme sayısı : 10 milyon

                                                     Görünür evrendeki gökada grubu sayısı : 25 milyar

                                                     Görünür evrendeki büyük gökada sayısı : 350 milyar

                                                     Görünür evrendeki cüce gökada sayısı : 7 trilyon

                                                     Görünür evrendeki yıldız sayısı : 30 milyar trilyon

 

Harita Hakkında

Bu harita, tüm görünür evreni gösterme girişimidir. Evrendeki gökadalar, çok geniş tabakalar halinde bir araya gelme eğilimindedirler ve büyük boşlukları çevreleyen gökada üstkümeleri evrene hücresel bir görünüm vermektedir. Işık, evrende sabit bir hızla yol alabildiğinden, evrenin sınırındaki nesneleri 14 milyar yıl önceki çok genç halleriyle görebiliriz.

 

Ek Haritalar
Üstkümelerin Haritası

Evrenin haritası, yaklaşık 2 milyar ışıkyılına kadar olan mesafede kısmen çıkartılmıştır. 2 milyar ışıkyılı içerisinde yer alan belli başlı üstkümelerin çoğunu buradaki haritada bulabilirsiniz.

Bilgi ve Kataloglar
Büyük Patlama ve Evrenin Genişlemesi

Bu sayfa, Büyük Patlama'nın kısa bir açıklamasıdır ve evrenin nasıl genişlediğini, genişleyen bir evrenin neden bir merkezi veya kenarı bulunmadığını açıklar.

Evrenin Uzaklık Ölçeği

Görünen evrenin kenarına olan uzaklık tam olarak ne kadardır? Genişleyen bir evrende uzaklığı nasıl tanımlarsınız? Bu sayfada, bu zor sorular yanıtlanmaya çalışılmıştır.

Evrenin Büyüklüğü

Görünür evren 14 milyar ışıkyıllık bir yarıçapa sahipmiş gibi görünüyor, çünkü evren yaklaşık 14 milyar yaşında. Daha uzak nesnelerden gelen ışıkların en basit anlamda bize ulaşacak zamanları olmadı. Bu nedenle evrendeki herkes, kendilerini kendi görünür evrenlerinin ortasında bulacak. Evrenin kusursuz ölçeği, evrenin genişlemekte olduğu gerçeğiyle karmaşıklaşmaktadır. Görünür evrenin kenarında gördüğümüz gökadalar, ışıklarını bize çok daha yakınken salmışlardı ve şimdi bizden çok daha uzakta olacaklar.

Evrenin gerçek boyutları, muhtemelen görünür evrenden çok daha büyüktür. Evrenin geometrisi, onun sınırsız büyüklükte olabileceğine ve sonsuza kadar genişleyebileceğine işaret eder. Evren sonsuz değilse bile, görünür evrenimiz çok daha büyük bir bütünlüğün içerisinde küçücük bir nokta kadar olmalı.

 

Hubble Derin Alan

Hubble Uzay Teleskobu, Aralık 1995'te, 10 gün süreyle, Büyükayı Takımyıldızı'nda boş bir alana yöneltildi. Bu yöneltme, modern zamanların en meşhur gökyüzü resimlerinden birini ortaya çıkardı - Hubble Derin Alan Fotoğrafı. Resmin bir bölümü burada gösterilmiştir. Resimde yer alan hemen hemen her nesne, 5 ila 10 milyar ışıkyılı uzaklıkta yer alan bir gökadadır. Burada ortaya çıkan gökadalar, genç ve mavi olanlardan, yaşlı, kırmızı ve tozlu olanlara kadar her renk ve şekildendir. Hubble Uzay Teleskobu, iki benzer resim daha çekti; 1998'de Hubble Derin Alan Güney ve 2004'te Hubble En Derin Alan.

 

Evrenden Bir Dilim

Binlerce gökadaya olan uzaklıkları, gökyüzünün küçük bir parçasına toplarsanız, evrenin küçük bir dilimini elde edebilirsiniz.  2dF Gökada Kırmızıya Kayma Araştırması'ndan alınan aşağıdaki görüntü, 3 milyar ışıkyılının ötesindeki gökadalar hakkında yeterince bilgi toplanmadığı halde,3,5 milyar ışıkyılı içerisindeki evreni göstermektedir. Bu tip çizimler, en büyük ölçeklerde dahi, evrendeki gökadaların gerçekte nasıl kümelendiklerini göstermektedir. Aşağıdaki çizimde, yaklaşık 52.000 gökada işaretlenmiştir.

 
 

Takımyıldız Adları Terimler Astronomi