Zaman Yolculuðunu Araþtýrma Merkezi © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 -Turkey/Denizli 

1. Bölüm

St Poul “Ah ne periþan  bir adamým,beni bu ölümlü bedenden kim çekip kurtaracak ? Öyle ya zihnimle yaratýcýnýn yasasýna, fakat tenimle günahýn yasasýna hizmet ederim.” derken, Neils Bohr da “Basit bir doðrunun tersi yanlýþtýr. Örneðin iki kere ikinin dört ettiði doðru,beþ ettiði yanlýþtýr. Buna karþýlýk, derin bir doðrunun tersi de derin bir anlamda doðru olabilir.”diyerek St Poul’ün vahye dayalý Din felsefesi yoluyla ulaþtýðý gerçeðe, Bohr kurucu babalarýndan biri olduðu Quantum Fiziðindeki atomaltý parçacýklarýn gözlemlenmedikleri zaman var olmama durumunun ,onlarýn baðýmsýz nesneler olarak düþünülemeyeceði, daha temel düzeydeki bölünmez bir sistemin parçalarý olmalarý dolayýsýyla ulaþmýþtýr.

Þimdi de parçacýklar ve kuvvet alanlarýný irdeleyerek bu bölünmez sistemin ne olabileceðini görmeye çalýþalým...
Doðada iki tür parçacýk vardýr: Fermionlar ve Bozonlar. Fermionlar maddeyi oluþtururken,örneðin;proton ,nötron,elektron. Bozonlar da oluþan maddeler arasýndaki etkileþimi ileten parçacýklardýr. Örneðin; Elektromanyetik etkileþime aracýlýk eden fotonlar, güçlü nükleer kuvveti taþýyan gulonlar gibi. Bunlarý daha detaylý incelediðimizde, karþýmýza ilkin Spin kavramý çýkmaktadýr.
Spin; parçacýklarýn uzayda doðrusal hareketleri dýþýnda kendi iç dinamikleri ile ilgili hareketleri sonucu,noktasal deðil de küçük kürecikler þeklinde var olup,bir eksen etrafýnda,kendi çevrelerinde dönme hareketidir. Ayrý bir deyiþle bir açýsal momentum türü olarak,bir parçacýðýn deðiþik yönlerden nasýl göründüðüdür. (Bu ve bunun gibi tanýmlamalar fiziksel olaylardaki eksiklikleri açýklamak için ortaya konan teorik benzetmelerdir). Mesela (O) sýfýr dönmeli parçacýk noktaya benzer ve buna hangi yönlerden bakarsak bakalým ayný görünür.(1) dönmeli parçacýklar ise bir oka benzer ve deðiþik yönlerden farklý görünür. Ancak tam 360 derece döndürüldüðünde ilk görüntüsünü alýr. 2 dönmeli parçacýklar da iki uçlu oka benzer ve 180 derece döndürüldüðünde ayný görüntüyü alýr. Ayný þekilde daha yüksek dönmeli parçacýklar bir tam turun daha küçük kesirleri kadar döndürüldükleri zaman ayný görünürler.

Bunun yanýnda bazý parçacýklar da bir tam tur döndürüldüklerinde bile ayný görünmeyerek,iki tam tur döndürülmeleri gerekmektedir. Böyle parçacýklara da  (1/2) dönmeli parçacýklar denir. Böylece evrende var olan iki tür temel parçacýklardan Fermion sýnýfý parçacýklarý, kesirli spinlere,bozon sýnýfýna giren parçacýklar da,sýfýr ve tam spinlere sahiptirler.
Parçacýklarýn bir baþka özelliði de ;sipini (s) olan bir taneciðin spin durumunun sadece (2s+1) tane deðiþik deðerler almasýdýr. Örneðin (1/2) dönmeli parçacýklarýn uzaydaki hareketlerinin dýþýnda iki deðiþik durumda bulunabilmeleri gibi,
Spini (1) olan parçacýklar da üç deðiþik durumda bulunabilirler. Buna karþýlýk fotonlar ýþýk hýzýnda hareket ettikleri için spinleri (1) olmalarýna karþýn sadece iki farklý spin durumunda bulunabilirler. Bununla birlikte bir elektron da sahip olduðu yük özelliðinden dolayý  yörüngedeki hareketi bir elektrik akýmý gibi davranarak (akým geçen telde sað el kuralý biçiminde) manyetik alan oluþmasýna neden olur. Ve bu alanýn  büyüklüðü elektronun kütlesinden dolayý meydana gelen açýsal momentumun (vektörel) büyüklüðüne eþit ve zýt yönde olarak Dipol momenti ismini alýr.

Ayný þekilde ,elektronlar ,atomun belli yörüngelerinde  (ki yörüngelerde çekirdeðe ayný açýda deðil,farklý ve belli açýlarda konuþlanmýþtýr.) dolandýðý gibi,kendi eksenleri etrafýnda dönmeleri sonucunda da yani, spin hareketlerinden kaynaklanan bir dipol momentine de sahiptirler. Baþka bir deyiþle spini  olan bir çok parçacýðýn spinlerinin yönüne baðlý olarak, uzayda küçük bir mýknatýs gibi manyetik alan oluþturduklarýný söyleyebiliriz. Eðer elektronlar bir manyetik alan içerisinden geçirilirlerse,kendi mýknatýslýklarýnýn yönüne baðlý olarak iki deðiþik yöne sapmalarý sonucu sadece iki farklý spin durumunda bulunabileceðini Stern ve Gerlach yaptýklarý deneylerle göstererek quantum fiziðinin en güçlü kanýtlarýndan birini elde etmiþlerdir.

Bununla birlikte evrende dört çeþit kuvvet ve bu kuvveti taþýyan parçacýk (bozon)  türü mevcuttur. Bunlar sýrasýyla gravitasyonel ,elektromanyetik,Zayýf nükleer,Güçlü nükleer kuvvetlerdir.

Þimdi sýrasýyla bu kuvvetleri görelim ;
Gravitasyonel (Kütleçekim kuvveti): 1915 yýlýnda Einstein tarafýndan ayrýntýlý yapýsý bulunarak ,bu yapýnýn uzay-zaman dokusunun eðriliðine baðlý olduðu gösterilen çok temel kuvvettir. Doðadaki bütün cisimler bu kuvvetin etkisi altýndadýr. Evrendeki yýldýzlar,güneþler,gezegenler,kuyruklu yýldýzlar,uydular…vb) birbirlerine bu kuvvetle baðlýdýrlar. Makrokozmozdan, mikroevrene kadar kütlesi olan her cisim birbirlerini bu kuvvetle çektiði gibi (her ne kadar mikroevrende geçerli olsa da, ihmal edilebilir büyüklüktedir.) evrenin kendisi de yine bu kuvvetle kendini bir arada tutar. Ve bu kuvvetin menzili sonsuz olup diðer üç kuvvette olduðu gibi çift yönlü deðil, tek yönlü olarak hep çekici özelliðine sahiptir (itici olmazlar).Güçlü kuvvetten 10 üssü 45 defa daha güçsüz olarak dört kuvvetin içinde en zayýf olan bu kuvvet,Graviton denilen (ki teorik olarak ortaya atýlan, fakat henüz gözlenemeyen) (2) dönmeli (yada spine )sahip kütlesiz ve yüksüz olan parçacýklar tarafýndan taþýnmaktadýr. Kütle çekimin bir özelliði de; bir kütlenin neden olduðu kütle çekim dalgasýnýn yayýmlanmasý sonucu uzay-zamaný elastik bir kumaþýn dalgalanmasý gibi sallayarak cismin enerjisini ýþýk hýzýyla uzaklara taþýmasýdýr. Ve bu dalgalar bir cismin içinden geçerken bir kütle çekim dalgasý ,o cismin boyutlarýný bir yönde uzatýrken bu yöne dik açýdaki öteki yönde kýsaltýr ve sonucunda uzama ve kýsalmalar dalganýn ilerleme yönüne dik bir düzlemde meydana gelir. Bunu daha somut anlamak için,bir an kendimizi dünyaya çarpan kütle çekim dalgalarýnýn kaynaðýnda duruyormuþ gibi düþünelim. Bulunduðumuz noktadan,kütle çekim dalgalarýnýn çarptýðý dünyamýz, abartýlý olarak göz önüne getirirsek,önce kutuplardan çekilip,ekvator düzleminden bastýrýlmýþ beyzbol topu gibi göründükten sonra ekvator düzleminden çekilerek kutuplardan bastýrýlmýþ gibi hareket etmeye baþlar ve dalgalarýn sönümüne dek sýrasýyla devam eder. Benzer þekilde ,sürüklenme etkisi olarak da adlandýrýlan dönen büyük kütleli bir cisim de çevresindeki uzay-zamaný fýrtýnalý bir denizdeki anaforlar gibi çalkalayarak etrafýnda sürüklenmesine neden olur.

Elektromanyetik kuvvet: Elektronlarý çekirdeðin çevresindeki yerlerinde tutarak atomlarý,atomlarý da bir arada tutarak moleküllerin oluþmasýný, dolayýsýyla da cisimlerin fiziksel yapýlarýný koruyarak,maddenin bir bütün halde durmasýný saðlar. Bu kuvvet, elektriksel yüklerin bulunduðu yerlerde geçerli olup ,hem itici hem de çekici özelliðe sahiptir ve kütle çekimde olduðu gibi kütleye deðil ,yükün büyüklüðüne doðru orantýlý biçimde baðlýdýr. Yüklü tüm parçacýklarla etkileþmesine karþýn, kütleyle, baþka bir deyiþle gravitonlarla etkileþmezler. Menzili sonsuz olup (ayný zaman da ýþýðý oluþturan en küçük enerji paketçikleri olan) kütlesiz ve yüksüz olan (1) dönmeli parçacýk (bozon) olan fotonlar tarafýndan taþýnýr.

Bu kuvvetin menzili sonsuz olmasýna karþýn,dünya,güneþ gibi büyük cisimlerin sahip olduðu eþit sayýdaki (+) ve (-) yüklerden dolayý,tanecikler arasýndaki çekici ve itici kuvvetler birbirlerini hemen hemen dengeleyerek geriye çok az miktarda Elektromanyetik alan oluþmasýna yol açtýðý için,güneþ ve dünya arasýndaki bu kuvvet ihmal edilir. Zayýf kuvvetten 10 üssü 4 defa büyük olan bu kuvvete örnek reaksiyon olarak;reaksiyon zamaný 10 üssü (-14) olan yüksüz pi mezonunun bir elektron,bir anti-elektron (pozitron) ve gamma ýþýnýna bozunmasýný verebiliriz.

<devam edecek...>

Alýntý: Kenan Keskin

Ýstanbul - 01.02.2001
http://afyuksel.com

Hiçbir yazý/ resim  izinsiz olarak kullanýlamaz!!  Telif haklarý uyarýnca bu bir suçtur..! Tüm haklarý Çetin BAL' a aittir. Kaynak gösterilmek þartýyla  siteden alýntý yapýlabilir.

The Time Machine Project © 2005 Cetin BAL - GSM:+90  05366063183 -Turkiye/Denizli 

Ana Sayfa /index /Roket bilimi / E-Mail /CetinBAL/Quantum Teleportation-2   

Time Travel Technology /Ziyaretçi Defteri /UFO Technology/Duyuru

Kuantum Teleportation /Kuantum Fizigi /Uçaklar(Aeroplane)

New World Order(Macro Philosophy) /Astronomy